Nigdzie się nie doszukałem. Widziałem że ktoś na forum miał. Ale nie znalazłem żadnego tematu, czy ktoś może wie co i jak zrobić szachownice na dachu ? Jeśli ktoś ma jakieś wskazówki to byłbym wdzięczny
_________________ Chodzenie do kościoła świadczy o Tobie , że jesteś katolikiem ? To tak jakby spanie w garażu robiło z Ciebie mechanika...
No właśnie u niego widziałem. Ale nic więcej na ten temat nie napisał. Czy sam robił, czym jak itd więc jak by się tu ktoś wypowiedział to może nie tylko mi by się przydało
_________________ Chodzenie do kościoła świadczy o Tobie , że jesteś katolikiem ? To tak jakby spanie w garażu robiło z Ciebie mechanika...
Silnik: 1.9 D Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 09 Maj 2010 Posty: 341 Skąd: Tarnów
Wysłany: 2010-09-12, 10:15
Szachownice jak wiadomo można nakleić lub namalować. Do tego jeszcze można zrobić czarno-biała lub twój kolor dachu i białe kwadraciki tylko ( lub jakiś kolor jaki sobie zażyczysz ). Z folia jest tak, że ona troszkę się chyba kurczy z czasem, jak słonce przygrzeje itp. No i można się bawić z kwadracikami na dachu lub można na jakiejś folii to zrobić i później całość nakleić na daszek czy maskę. Jest jeszcze jedna metoda nadruku na folii, ale chyba z czasem straci swoje własności.
Najlepiej niech się ktoś wypowie co ma takie coś na dachu lub masce
Z folia jest tak, że ona troszkę się chyba kurczy z czasem, jak słonce przygrzeje itp.
sorki, ale nie zgodzę się z Tobą ;P
folię po naklejeniu trzeba wygrzać do 140 stopni, wtedy przez 5-7 lat nie powinno się z nią nic stać, zależy też jakiej jakości jest folia jak najtańsza chińszczyzna to wiadomo ...
_________________ Spełniaj marzenia, bo życie jest krótkie.
Silnik: 1.9 D Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 09 Maj 2010 Posty: 341 Skąd: Tarnów
Wysłany: 2010-09-12, 14:43
zeniTh napisał/a:
mateusz_vento napisał/a:
Z folia jest tak, że ona troszkę się chyba kurczy z czasem, jak słonce przygrzeje itp.
sorki, ale nie zgodzę się z Tobą ;P
folię po naklejeniu trzeba wygrzać do 140 stopni, wtedy przez 5-7 lat nie powinno się z nią nic stać, zależy też jakiej jakości jest folia jak najtańsza chińszczyzna to wiadomo ...
No właśnie dlatego pisałem niech się ktoś wypowie, kiedyś na jakimś forum właśnie czytałem że z czasem się kurczy i jak ponaklejasz to mogą wyjść szpary.
A po wygrzaniu jak piszesz do temp. 140 stopni to mniej realne, że się skurczy - masz racje.
mateusz_vento, sorki, ale nie doczytałem
ja niby tego nie robiłem jeszcze bo mi się szachownica nie podoba, ale coś tam wiem, jak się okleja folią auta bo się tym interesowałem ...
Wysłany: 2010-09-12, 15:34
zeniTh napisał/a:
mateusz_vento, sorki, ale nie doczytałem
ja niby tego nie robiłem jeszcze bo mi się szachownica nie podoba, ale coś tam wiem, jak się okleja folią auta bo się tym interesowałem ...
Ja też trochę w tym siedziałem
np.: mój projekt i wykonanie w 3 osoby w półtora doby.
I zgodzę się że są różne folie i chińskie i lepsze, grubsze i cieńsze oraz specjalne samochodowe. Najlepiej Mlody~ przejdź się do firmy z obklejaniem samochodów lub te co robią reklamy i się dowiedź ile kosztuje i co i jak.
Malowanie na pewno jest trwalsze, ale później jak Ci się znudzi to tak prosto jak ze zdrapaniem foli nie pójdzie
Dlatego wole właśnie pokombinować z folią bo jeśli by mi się znudziła to od razu będę ją zdzierał. No a jeżeli chodzi o kolory to tylko czarno biała, w zrobieniu na wymiar pewnie nie było by problemu gdzieś. A czym się podgrzewa tą folię zeniTh
można suszarką, ale nie mam pojęcia czy uzyskasz taka temperaturę, a jak za bardzo przygrzejesz to możesz łatwo przepalić folię
najlepiej opalarką, ale żeby wiedzieć ile folia ma stopni trzeba by było też mieć punktowy termometr laserowy bo inaczej nie zbadasz czy folia jest dobrze wygrzana.
no ale jak pisałem wcześniej trzeba bardzo uważać bo bardzo łatwo jest przepalić dziurę w folii ...
Ostatnio zmieniony przez zeniTh 2010-09-12, 18:00, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2010-09-12, 18:34
Gdzieś na jakimś forum wyczytałem, że oklejanie folią elementu nie różni się zbytnio cenowo od lakierowania. Oczywiście mowa o usłudze w profesjonalnej firmie czyli podjeżdżasz autem, zostawiasz i nic Cię nie obchodzi.
Zaintreresowany pisał do mnie PW i odpisałem chyba wyczerpująco, dodac mogę że taki projekt zrobi ci każda agencja reklamowa zajmująca się reklamami na samochodach itp, różne bedą tylko koszty itp. Ja mam folię termokurczliwą, trochę się zbiegła z czasem itp, ale było to robione amatorsko i generalnie mogliśmy to wykonać lepiej, ale jeśli przez zime nadal bedę miał na to zajawke to pewnie zrobie od nowa porządniej , po prostu tańsza alternatywa do malowania dachu a ciekawiej wygląda
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum