Witam! po odpaleniu silnika zimnego widac jak kolo pasowe pompy wody drzy delikatnie (nie kreci sie calkowicie prosto wzgledem innych kol) w tym momencie slychac piszczenie paska i obrotomierz wskazuje ok 200obr/min. po paru sekundach jest juz ok ale pasek troche popiskuje na postoju. A do tego jakis maly wyciek wydaje mi sie ze wlasnie ze wspomnianej pompy bo na bloku mokro troche... silnik zagrzewa sie bez problemu i trzymie 90 stopni... Czy do wymiany pompy wody(całej) trzeba demontowac rozrzad?? pompa jest na pasku klinowym a nie na rozrzadzie... Mechanik stwierdzil ze trzeba by sciagnac rozrzad ale on chcial ino wklad pompy wymienic a ja wole cala pompe i wiem na czym stoje ( niedawno kupilem vento) silnik 1.9 TD AAZ.
Silnik: 1.9 td Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Sty 2010 Posty: 38 Skąd: polska
Wysłany: 2010-10-10, 18:20
witam, z pompą wody jest taka historia że żeby ją zdemontować trzeba odkręcić kilka rzeczy, ona sama jest tak umiejscowiona że dwie śruby są za kołem pasowym od rozrządu. więc tak trzeba demontować rozrząd.można np. zdjąc tylko owe koło, wymienić pompę i założyć kółko spowrotem nie ruszając napinacza i ustawienia paska, ale to na własną odpowiedzialnośc:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum