Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
CZUJNIK WENTYLATORA CHŁODNICY + PASEK
Autor Wiadomość
Pozio89 
Niedzielny kierowca

Silnik: 2.0 ABA
Wysłany: 2010-10-09, 22:07   CZUJNIK WENTYLATORA CHŁODNICY + PASEK

Witam, Panowie... Gdzie znaleźć czujnik, który załącza wentylator chłodnicy? Czy jest to ten po prawej stronie chłodnicy jak stoje przodem do silnika? Bo nie załącza mi wiatraka, muszę go ręcznie uruchamiać przyciskiem od klimy...

Dodatkowo powiedzcie gdzie go kupić? Nie mogę znaleźć czegoś takiego na allegro.

Również poszukuję pasek, który łączy oba wentylatory chłodnicy, poniewaz nie mam go od nowosci i teraz chce go kupic, tez ciezko znalezc na allegro. Czekam na pomoc. pozdro

2.0 ABA

pablomed 
Pan i władca oktanów

Silnik: 2E
Wysłany: 2010-10-10, 21:21   

paseczek dostaniesz w sklepie , ale dokładnie zmierz stary bo sa 3 dlugości i nie potrafią dobrać do silnika po katalogach.
Włącznik jest pewnie taki sam jak w europejskich wersjach, zobacz tylko ile ma styków 3 czy 4. Ale najpierw na próbe wyjmij my wtyk, włącz zapłon i we wtyczce zwieraj kawałkiem kabelka styki, wentylator powinien zadziałać. Jeśli nie zadziała odszukaj pod zbiorniczkiem płynu sterownik wentylatorów (mała czarna skrzyneczka), ma on na sobie pod plastykową pokrywką jeden lub dwa bezpieczniki z blaszki - zobacz czy nie spalone. Zobacz też czy wszystkie bezpieczniki w aucie są dobre, bo jeden z biegów wentylatora ma tam bezpiecznik

Pozio89 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2010-10-11, 15:34   

dobrze wiedzieć o tej skrzyneczce, bo faktycznie nie mam tam jednego bezpiecznika - nie wiem w jakich okolicznościach zaginął he / oczywiście jeśli mówimy o tej samej skrzyneczce:) ?? ?? włożę tam drugiego 20A -->

co do włącznika, to chciałbym mieć pewność czy to ten a wiec screeny -->

dzięki za odpowiedź

Pozio89 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2010-10-11, 16:40   

sory za drugi post,
odczepilem przewody od tego czujnika, złączyłem kablem, działa pierwszy i drugi bieg, a więc przewody ok, wyjąłem bezpiecznik z tej skrzyneczki - której zrobiłem zdjęcie, ale bez różnicy, dalej mogę załączyć pierwszy i drugi bieg, a drugi bezpiecznik który założyłem obok chodzi bardzo lekko, chyba to rozbiore i sprawdzę, ale wydaje mi się, że przez nie płynie prąd (jak je wyjmę to nic się nie dzieje) :D .

czyli możliwy wadliwy czujnik?

pablomed 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2010-10-11, 22:43   

Pozio89, musza być różnice w schematach ABA w stosunku do wersji europejskich, których nie ogarniam. U mnie jest tak że jeden z biegów chodzi bez bezpiecznika w skrzyneczce a drugi nie (nie pamiętam teraz który), i mam tylko jeden bezpiecznik w niej, w ABA widocznie jest to niezależne i tylko klima obsługuje ta skrzyneczkę, a sam wentylator włącza się też niezależnie od niej dzięki czujnikowi w chłodnicy.
Z tego że działają oba biegi po zwarciu styków we wtyczce czujnika w chłodnicy wynika jednak że ten czujnik jest zepsuty i wymień go - ten który pokazujesz na fotkach

Pozio89 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2010-10-12, 09:18   

dobrze, rozumiem, dzieki wielkie za zainteresowanie

Pozio89 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2010-10-31, 12:31   

witam ponownie, chcialem zakupic ten czujnik, lecz nigdzie na allegro nie mogę go znaleźć, nie należę do laików jeśli chodzi o zakupy, ale na allegro nie ma "czegos takiego". moze drobna pomoc? są jakies roznice w ilosci pinow tego czujnika w zaleznosci od silnikow?
Ostatnio zmieniony przez Pozio89 2010-10-31, 12:40, w całości zmieniany 1 raz  

pablomed 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2010-10-31, 17:33   

Pozio89, nie w zależności od silnika tylko w zależności od tego na jaki rynek przeznaczone jest auto i ile biegów ma wentylator chłodnicy. Na ogół są dwubiegowe i zarówno wentylator jak i włącznik (nie czujnik) mają po 3 piny. http://allegro.pl/vw-golf...265150518.html. Nie kupuj tego na allegro, w każdym sklepie znajdziesz, nie pytaj o włącznik pod swój typ silnika wystarczy jak powiesz że do golfa III na wentylator dwubiegowy
Ostatnio zmieniony przez pablomed 2010-10-31, 17:35, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu