Wysłany: 2010-10-17, 09:06 Problem z uruchomieniem. Dziwna praca silnika.
Witam. Chciałbym Was prosić o pomoc. Mam Ventylka 1.9 TD. Otóż przedwczoraj podczas podczepiania przyczepki założyłem linkę za hak i niestety nie zablokowałem rączki na haku i podczas próby ruszenia rączka spadła i porządnie szarpnęło samochodem. Dosłownie od tej chwili samochód zaczął dziwnie pracować... na wolnych obrotach na ssaniu obrotomierz skakał od 850 do 1300. No ale mimo tego, że parę razu zgasł przy zmianie biegu z górki i mimo tego, że stracił moc to jakoś dojechałem do domu i czym prędzej wymieniłem filtr paliwa, gdyż myślałem, że to jest własnie jego wina. Filtr zalałem paliwem, żeby nie zapowietrzyć silnika i podłączyłem. Nic się nie polepszyło, a co więcej pogorszyło bo teraz na ssaniu w wciśniętym gazem na max silnik ma 1100 obrotów, a bez gazu po prostu gaśnie. Próbowałem już podłączenie filtra paliwa z 5 litrową bańką z paliwem i ku mojemu zdziwieniu zauważyłem, że nie chce brać paliwa z bańki. Poluzowałem trochę wtryski i uruchomiłem auto.. również nic nie pomogło. Co może być przyczyną? Znajomy mechanik podpowiada, że mógł przeskoczyć pasek rozrządu czy coś w tym stylu. Jak to sprawdzić? Pozdrawiam i proszę o pomoc.
raczej przeskoczył rozrząd.
Zdejmij pokrywe zaworów i dwie pierwsze krzywki ustak ku górze, znak na wał znajduje się pod tą zieloną zatyczka na skrzyni biegów a pompe wtryskową blokujesz wkładając bolec przez otwór w kółku pompy i wchodzi on w podstawe .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum