Wysłany: 2011-03-18, 13:12 podświetlenie kokpitu wnętrza lampki drzwiowe
mam taki problem otóż zachciało mi się zrobić oświetlenie lampek tych które są w drzwiach bocznych w niektórych wersjach i świecą się po otwarciu...u mnie niestety były to tylko czerwone odblaski ale wykombinowałem już sobie jak to zrobić żeby się ładnie świeciło
wiązka miała być podłączona pod czujnik ten w drzwiach który steruje światłem w kokpicie tym przy szyberdachu
i tu schody bo zauważyłem że ani z jednej ani z drugiej strony czujnik nie reaguje czyli nie gasi lampki środkowej i tu moje pytanie
jak działa ten cały czujnik?steruje masą plusem? jak ewentualnie sprawdzić czy jest sprawny?
wyjąłem go z słupka od strony pasażera i tam 3 przewody do niego wchodzą potem przewody tego samego koloru skręcają pod siedzenie i idą pewnie na drugą stronę
a i jeszcze jedno pytanie czy tego układu pilnuje jakiś bezpiecznik?
edit:
ma ktoś może schemat poszczególnych przewodów jakie wychodzi ze słupka?
nie mam elektryki w drzwiach więc chciałbym wykorzystać któreś wolne miejsce ale nie chce się dobrać do któregoś kabla któy jest potrzebny
_________________ GRUPA MAZOWIECKA
Ostatnio zmieniony przez devill4 2011-03-18, 13:31, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 1.9 GTD AAZ Pomógł: 36 razy Wiek: 37 Dołączył: 22 Kwi 2008 Posty: 1323 Skąd: St Gieląd/Gdańsk
Wysłany: 2011-03-18, 17:13
devill4, krańcówki są sterowane masą Jednym przewodem przychodzi masa a innym wychodzi. Plus do lampek musisz dać stał z jakimś bezpiecznikiem No i po to sa 3 przewodowe czujniki aby odseparować poszczególne drzwi;) Wiec musisz wziąc sygnał który nie jest połączony z resztą, co by bylo jak w ori
tomek87, no nad tym bezpiecznikiem myślałem co by się w razie czego drzwi nie zapaliły
no i tak rozkminione idzie zrozumieć tylko jeszcze czemu mi nie gasi tego podświetlenia środkowego czujnik ani z jednej ani z drugiej? to jest już mniejszy kłopot bo mi taki bajer nie potrzebny zwykle
a i nie wiesz może czy da radę dostać takie konektory żeńskie jak są oryginalnie w kostkach wkładane? bo zauważyłem że jest parę wolnych miejsce by było jak oryginał praktycznie
_________________ GRUPA MAZOWIECKA
Ostatnio zmieniony przez devill4 2011-03-19, 10:30, w całości zmieniany 1 raz
pablomed, dzięki za podpowiedź jak będę przy okazji to spytam
tomek87, po zapłonie to nie wiem jutro sprawdzę ...miernikiem wpiąłem się tam w miejsce skąd miałem brać prąd do lampki i po kolei przewody sprawdzałem na wolnym i wciśniętym czujniku...na 2 przewodach pokazało bez zmian 12.5 a na jednym na wciśniętym spadało z 12.5 do 10.5 dokładnie o 2 volty
lampkę złożyłem ale nie podpiąłem się ostatecznie przewody puściłem aby spiąć trzeba...tak to mniej więcej wygląda tylko w rzeczywistości kolor bardziej żywy i czerwony
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum