Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Padnięty silnik 1.8 ABS
Autor Wiadomość
Goldas 
Autostopowicz

Silnik: 2.0
Wysłany: 2010-10-27, 22:35   Padnięty silnik 1.8 ABS

Witam wszystkich!

Potrzebuje Waszej pomocy - rady!

Moje Vento urzytkowane przez 15 lat ( od nowego!!) padło - a dokładnie silnik. Byłem już w 2 warsztatach- nikt nie chce sie podjąc naprawy autka gdyz mówi że to sie nie opłaca.
Autko podczas szybkiej jazdy na autostradzie zagrzało sie ( płyn chłodzący się zagotował ) po czym zgasło.
Od tego czasu w silnik stuka ( zwłaszcza jak jest zimny ) , "wypija" duze ilości płynu chłodzacego, mocno się grzeje, i przy szybszej jezdzie "lekko zrywa - dławi się" , do tego w oleju zauważyłem drobinki białego "masła".
Mechanik, który widział auto, powiedział żebym najlepiej kupił nowy silnik, bo starego nie opłaca sie robic ( mimo że go nie rozkręcał).
Tu jednak jest peroblem, bo silników jest sporo w sieci tylko nie wiadomo w jakim sa stanie ( czy czasem nie w gorszym niż mój). Jak to stwiedził sam mechanik, jemu tylko raz sie zdażyło żeby klient nie miał problemów z zakupionym silnikiem.).

Pewnnie rozwiązaniem było by kupno silnika razem z montarzem, tylko że nie spotkałem takiego warsztatu ( w woj. Mazowieckim).

Co byscie mi poradzili w tej sytuacji ?

Żał mi złomowac mojego Venciaka po 15 latach współpracy:) a z drugiej strony nie chce też wydawac 4 tys na remont samego silnika :(

Dzieki za pomoc.

Goldas

zeniTh 
Ventka to mój dom!

Silnik: 2.8 V6
Wysłany: 2010-10-27, 22:43   

Goldas napisał/a:
Mechanik, który widział auto, powiedział żebym najlepiej kupił nowy silnik, bo starego nie opłaca sie robic ( mimo że go nie rozkręcał).

i tak bym zrobił
silnik można kupić dosyć tanio, w zależności od stanu, nawet na forum jest chyba za 400 zł do sprzedania, a ile wydasz na remont tamtego ? założę się, że dużo więcej ...

Goldas 
Autostopowicz

Wysłany: 2010-10-27, 22:50   

zeniTh napisał/a:
i tak bym zrobił
silnik można kupić dosyć tanio, w zależności od stanu, nawet na forum jest chyba za 400 zł do sprzedania, a ile wydasz na remont tamtego ? założę się, że dużo więcej ...

A jakie masz/macie doświadczenia z silnikami kupowanymi w sieci ?
Sprawdzacie je jakos przed zakupem ( nie jestem mechanikiem i nie znam sie na tym :( ?

D_M_C_ 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 2GT ADY LPG
Wysłany: 2010-10-27, 23:12   

Najlepiej to z jakimś zaufanym mechanikiem.
Ideałem jest jak masz okazję silnik odpalić i posłuchać jak pracuje. Mi się tak udało.

Wąski 2 
Ventka to mój dom!

Silnik: 2.8 VR-6
Wysłany: 2010-10-28, 15:01   

silnika to bym poszukał na forach najlepiej ,często chłopaki SWAPUJĄ serducha i starych chcą się pozbyć jiest małe prawdopodobieństwo że ktoś ci wciśnie kit ,polecam tak że kolegę HANS z naszego forum zajmuje się częściami do vento i mk3 i z czystym sumieniem można go polecić ,a jak nie to są jeszcze dwa fora golfa 3

pozdrawiam :D :D

NOWE GG SŁAĆ NR BO SKASOWAŁA SIĘ LISTA

Amster 
Kierowca eLki

Silnik: 1.8 AAM
Wysłany: 2010-10-28, 16:18   

Kolega miał podobny objaw, poszły mu popychacze zaworów, zresztą zawory były wypalone, no i pierścienie do wymiany miał, ale jak mu mechanicy zaśpiewali ponad 1500 PLN to kupił inny silnik za 1000 :)
także nie ma się chyba co zastanawiać, tylko kupić inne serducho.

archeolog 
Ventomaniak

Silnik: 1.8narazie;]
Wysłany: 2010-10-31, 18:43   

Kup tylko blok głowica powinna być zdrowa a ceny są naprawdę przyjazne nawet za 100-200zł blok kupisz wymiana za ok 400zł

Wąski 2 
Ventka to mój dom!

Wysłany: 2010-10-31, 18:48   

moim zdan9iem takie składanie nie wyjdzie taniej doliczmy jeszcze uszczelki potrzebne do tego i mamy prawie 1000 zł albo i lepiej zależy jakie ceny ,aza 1000zł to można już dobry silnik mieć

archeolog 
Ventomaniak

Wysłany: 2010-10-31, 20:57   

Niestety czasem jest tak że ktoś płaci więcej a i tak Wielkie G ma , mi się na przykład poszczęściło za 300 zł mam 9a w naprawdę nie złym stanie ;) fakt że jeżeli robote ma wykonać jakiś "mechanik" koszta masakrycznie rosną może lepiej sprzedać auto?

Goldas 
Autostopowicz

Wysłany: 2010-10-31, 22:10   

Witam! Dzięki wszystkim za rady!
Co do sprzedaży, to chciałbym tego uniknąć. Po pierwsze wziąłbym za niego i tak marne grosze, bo blacha też juz nie jest najlepsza w niektórych miejscach, a po drugie tak jak pisałem, mimo wszystko mam sentyment do tego autka:-)
Mimo wszystko będę chciał go wskrzesić :-) albo poprzez wymianę silnika albo naprawę.
Niestety tak jak pisałem wcześniej, nikt nie chce do niego zajżeć żeby powiedzieć co mu jest i ile by to kosztowało :-(
Co do silnika, to zrobię tak jak mi radzicie, tzn będę szukał na forach.
Jakbyście coś widzieli to dajcie znać! ( z góry dzięki ).

Na jednym z foum ktoś zapodał mi taki link

http://allegro.pl/silnik-...1277125251.html

aukcja zakończona bez transakcji ale prawde mówiąc trochę cena podejżanie niska....więc nie skorzystałem , choć może trzeba było ??

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2010-11-01, 07:51   

Najlepiej kupic motor z anglika....bedziesz miał pewność że nikt nie katował silnika na marnym gazie....np ten...przebieg ma w milach, więc pewnie anglik
http://moto.allegro.pl/vw...1295369880.html

archeolog 
Ventomaniak

Wysłany: 2010-11-02, 21:28   

Gaz szkodzi tylko na zaworki i przylgnie ... on ma głowice ok, ale z angola nie glupi pomysł

Rafalogiela
[Usunięty]

Wysłany: 2010-11-05, 11:27   

Paweł J. napisał/a:
Najlepiej kupic motor z anglika....bedziesz miał pewność że nikt nie katował silnika na marnym gazie....np ten...przebieg ma w milach, więc pewnie anglik
http://moto.allegro.pl/vw...1295369880.html

nie bierz silnika z anglika z wszystkiego tylko nie z anglika, jestem tu 5 lat i nikt tu nie dba o auta starsze niż 10 lat , sam handlowałem częściami z anglików w Polsce i trafić jakaś dobra sztukę graniczyło z cudem...wierz mi będziesz żałował...

archeolog 
Ventomaniak

Wysłany: 2010-11-05, 17:00   

Większe prawdopodobieństwo dobrego angola niż polaka , tam nie ma ściem na przeglądach
Jak auto wali niebieski dym to nie przejdzie MOT , wiadomo że w każdym kraju można coś zakręcić ale napewno tam trudniej niż tu i w UK można kupić golfera 3 od starszej Pani za 300Funi ;) Ryzyko zawsze jest

Goldas 
Autostopowicz

Wysłany: 2010-11-06, 11:08   

Przyznam że trochę skołowany jestm! :(
Mechanik u którego byłem, nastraszył mnie że większośc silników kupowanych na aukcjach jest kiepskiej jakości w które mają sporo usterek i w które trzeba włozyć jeszcze sporo kasy! Ludzie dają gwarancje rozruchową i więszkości te silniki odpalają ale poźniej cos przecieka, stuka itp. i trzeba jeszcze sporo w silnik włożyć.
I tak źle i tak niedobrze.
Ale może w końcu najdę na forum jakis silniczek swapowany, który będzie sprawny....i wskrzesi moje autko, ewentualnie kogoś któ sprzeda silnik od razu z zamontowaniem, wtedy łatwiej będzie to zareklamować jakby było coś nie tak.

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2010-11-06, 11:45   

Kiedyś gdy kupowałem skrzynie do mojego poprzedniego auta w dosyć dużym "sklepie", także była gwarancja rozruchowa, ale polegała na tym że do tygodnia można było ja zwrócić jeśli będzie coś nie teges. Więc w kilka dni można wyczuć. ;)

Wąski 2 
Ventka to mój dom!

Wysłany: 2010-11-06, 15:17   

kolego powiem tak ,co do kupowania na allegro to fakt nigdy nie wiesz co kupujesz ale ,jak kupisz coś z pewnych ąk ,np z forum naszego czy golfa (są dwa fora golfa) to raczej nikt ci lipy nie wsadzi ,co do twojego mechanika to powiem szczerze że po prostu mu się nie chce robić i woli łatwy pieniądz czyli jemu łatwiej wcisnąć tobie farmazon że jak kupisz silnik to wsadzisz kolejne 2000 zł by on jezdził bo coś tam coś tam,ale jak byś jemu zostawił 3000 zł to sam by pewnie to samo zrobił tyle ze tobie by powiedział że wyremontował twój ,a jak się nie znasz to i wciśnie ci kit że nawet tłoki ci wymienił i dlatego tak drogo wyszła naprawa ,a tego nie stety nie sprawdzisz ,na forum golfa chłopaczek sprzedaje silnik 1.8 ABS i za kompletny chce bodajrze 400 zł jak znajde to dam ci link do tematu ale warto się tam zalogować ,przywitać się w odpowiednim dziale i założyć temat w dziale giełda "kupię silnik" i daje se głowe obciachać że w ciągu doby ędziesz miał już sporo ofert silników i tam ci powiedza co i jak ,a jak ktoś z swojego auta wyciągał i ma temat to możesz sobie dodatkowo prześledzić temat i będziesz miał historię auta i jego eksploatacji

archeolog 
Ventomaniak

Wysłany: 2010-11-06, 15:30   

Jak ci się nie pali to ja będę mógł sprzedać swojego abs-a , ale jeszcze muszę to przemyśleć , Silniczek zdrowiutki nie idealny bo to nie nowy sprzęt , coś koło 13,5 -14 bar na gar prawdziwy przebieg 260tys ;)

arthurek20 
Ventofan

Silnik: 1,8 B+G
Wysłany: 2010-11-06, 16:44   

Ja mialem ten sam problem z silnikiem . z poczucia niepewnosci co do zakupu (nowego) silnika postanowilem naprawic stary . Ta inwestycja kosztowala mnie 1500 pln u znajomego mechanika :( ale teraz jestem zadowolony :] :]

Wydym 
Vento to ja!
wściekły lopez:)

Silnik: w komorze
Wysłany: 2010-11-06, 18:17   

ja ci mogę moje 1,8 sprzedać a Wąski ci założy :D :P

archeolog 
Ventomaniak

Wysłany: 2010-11-07, 00:23   

Trzeba bardzo kochać swoje auto żeby wpakować w 90 konny silnik na mono 1500zł :D

Przemek 
Vento to ja!
Przemek

Silnik: 2.0 16V AZV
Wysłany: 2010-11-07, 08:06   

archeolog napisał/a:
Trzeba bardzo kochać swoje auto żeby wpakować w 90 konny silnik na mono 1500zł :D

ja w swoje 2E włożyłem narazie 2300zł
http://vagpower.pl/

vezet22 
Vento to ja!
projekt vento

Silnik: 2,0 GT
Wysłany: 2010-11-07, 09:49   

ventylek86 napisał/a:
ja w swoje 2E włożyłem narazie 2300zł

za te pieniądze miał bym 3 silniki 2E ;)

Goldas 
Autostopowicz

Wysłany: 2010-11-07, 10:07   

archeolog napisał/a:

Tu się zgadzam w pełni. Ja własnie bardzo kocham mojego ventylka !:) i mimo że teraz mam nowe i lepsze autko to nie chce się rozstac z moim staruszkiem, którym jeździłem przez 16 lat i które wiernie mi służyło. Padło mu serducho..więc od razu na złom , na żyletki ? Tak byc nie może :)

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2010-11-07, 12:02   

1500zł jak za generalkę to nie jest źle. Co prawda ABSa można kupić za 300zł, ale po fotach takie motory nie wygladają dobrze...co innego te za 500-600zł....do tego dochodzi 100zł za rozrząd i pewnie 100-200zł za przekładkę czyli mamy przedział 700-900zł czyli niezbyt duża różnica cenowa, a po remoncie są nowe uszczelki i można silnik zalać full syntetykiem. ;)

archeolog 
Ventomaniak

Wysłany: 2010-11-07, 15:57   

Trzeba dodać że ostatnio na allegro było całkiem przyzwoite vento za 1500zl bez oc i przeglądu , nie wspomnę o A4 bo będzie burda :D Wiec z punktu ekonomi pakowanie takiej kasy to błąd Ale podziwiam

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2010-11-07, 16:07   

archeolog napisał/a:
Wiec z punktu ekonomi pakowanie takiej kasy to błąd Ale podziwiam

Jak i swap-owanie na KR-a i remontowanie motoru ;) Zawsze ta kase można przeznaczyć na a4 z dołu przedziału cenowego.

archeolog 
Ventomaniak

Wysłany: 2010-11-07, 18:12   

Kosztował 300zł myślę że jak przyjdzie sprzedać auto to sie zwróci z nawiązką w końcu taka moc w ventce to rzadkość tylko vr6 pojedzie lepiej
Ostatnio zmieniony przez archeolog 2010-11-07, 18:14, w całości zmieniany 1 raz  

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2010-11-07, 18:44   

Z tego co widzę po allegro to najlepiej sprzedają się serie i im mniej kombinacji i lepszy stan tym lepszy zbyt-z resztą nie dziwię się.

Ale życzę powodzenia i jak najmniejszych kosztów w swap-owaniu.

A wracając do tematu....remont czy używka....wyznacznikiem jest oczywiście zasobność portfela. I jak mawia mój kumpel, który dużo przepija...."gdy się szlachta bawi, koszta się nie liczą " ;)
I gdy miałbym wybierać między niewiadomą używką a generalką za 1500zł, to brałbym generalkę....kilka stówek więcej, ale co to jest w porównaniu z niezawodnością i pewnością na 300-500 tys km przy użytkowaniu "z głową" Wsiadasz odpalasz i jedziesz....a te 500-600zł to w tydzień zarobisz, gdy Cię vento będzie woziło do roboty, do tego spokój masz na lata. ;)
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2010-11-07, 19:02, w całości zmieniany 2 razy  

archeolog 
Ventomaniak

Wysłany: 2010-11-07, 19:04   

A tak w ogóle to jak ci stuka to pewnie panewka więc kupić dobry wal , nawet 50zł starczy komplet panewek ok300zł bo szukałem do KR pierścienie jak trzeba to 300 szlify 150 poskładać i masz ;)

Goldas 
Autostopowicz

Wysłany: 2010-11-07, 19:32   

Paweł J. napisał/a:
I gdy miałbym wybierać między niewiadomą używką a generalką za 1500zł, to brałbym generalkę....kilka stówek więcej, ale co to jest w porównaniu z niezawodnością i pewnością na 300-500 tys km przy użytkowaniu "z głową" Wsiadasz odpalasz i jedziesz....a te 500-600zł to w tydzień zarobisz, gdy Cię vento będzie woziło do roboty, do tego spokój masz na lata. ;)

Dzięki za porady!
Zgadzam się z Tobą w 100%. Zdecydowanie wolałbym wydać 1,5 tys na remont niż nawet 1 tys za zmianę silnika, tym bardziej że użytkuje to auto od samego początku, tzn od kupna w salonie i silnik nie był zarzynany, ma niski przebieg jak na swój wiek ( ok. 120 tys ) , oraz nie był jeżdżony na gazie.
Problem jedynie w tym, że jak jadę do warsztatu ( w Wawce) to albo w ogłóle nie chcą nawet do niego zobaczyć co też mu jest, albo straszą że kapitalny remont to 3,5 - 4 tysie i nie opłaca sie tego robić. A jest pewnie tak jak piszecie że idą na łatwiznę i nie chce im się do silnika zajżeć.

Może ktoś z Was zna jakiś dobry warsztat, w Mazowieckim gdzie zrobiliby mi ten silnik, a przy tym nie oszukali i nie oskubali z kasy ?

archeolog 
Ventomaniak

Wysłany: 2010-11-07, 22:06   

Ja sie nie dziwię panom z warsztatów :D ? Jak coś zapraszam do mnie tanio i konkretnie gorzej z terminami :P Jeżeli przegrzałeś konkretnie silnik to naprawdę może to się nie płacić albo w ogóle nie udać Jak z mocą ? jest spadek po rozgrzaniu czy bez zmian ? i jaki tym z tłumika ? Nic nie podcieka z spod uszczelki pod głowicą ? nie dymi się z okolic silnika ?Jeżeli piszesz o skubaniu kasy to sie na nie przyszykuj , ponoć kochasz swojego ventylka :diabełek:
Ostatnio zmieniony przez archeolog 2010-11-07, 22:15, w całości zmieniany 5 razy  

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2010-11-08, 07:33   

Goldas napisał/a:
3,5 - 4 tysie i nie opłaca sie tego robić.

Jak dla mnie podejrzana cena. Spyro jakiś czas temu robił remont w ABSie i tam było znacznie taniej.

archeolog 
Ventomaniak

Wysłany: 2010-11-08, 20:57   

To chyba sam to składał ... Ja ma być gruntowny remont zakładając że wszystko wymieniamy to tak wyjdzie jeszcze w stolicy naszej fantastycznej robocizna to polowa remontu :D baaardzo nie opłacalna sprawa , i naprawdę może sie okazać że nie ma czego ratować ale krakać nie będę ;) Jak ma tylko jeździć do sprzedaży i nie stukać, to panewki i uszczelka pod głowicą powinna styknać

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2010-11-09, 07:55   

archeolog napisał/a:
To chyba sam to składał ...

cytat z innego tematu....

spyro napisał/a:
mój remont silnik skończył sie na prawie 2 tys zł...

Odpowiedz do tematu