Witam wszystkich uzytkowników wendek ;p mam pytanko takie : ostatnio zakupilem nowe spręzyny poniewaz coś za nisko siedział tył , po wymianie ku mojemu zdziwieniu nie bylo duzej różnicy . przód stoi mi dosc wysoko i chciałbym podniesc ten tył i pytanko jest takie czy spręzyny od passata np. b4 pasują do vento ktoś robił taka przeróbke ?
słyszałem, że podobno fajnie pasują sprężyny od dużego fiata z przodu na tył do Vento.
Można też zastosować gumowe podkładki na sprężyny, ale to taki pół środek.
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2010-07-18, 14:49
Daaamiano napisał/a:
jeśli siedzą mu amory to nawet od tarpana sprężyny nic nie dadzą
Nie zgodzę się....sprężyny to jakieś 90 % reszta to sprawność amortyzatora. Amortyzator musi być już strasznie wyciurlany aby z jego powodu tył siedział, a jeśli nawet to będzie to jakieś 2 cm- nie więcej.
Sprężyny od passata chyba pasują...ktoś gdzieś pisał że od audi b4 założył, pasują także od golfa kombi, ale spraszny tarpan się na nich robi.
Kavo, jeśli Ci odpowiada twardość sprężyny to daj dystans pod talerzyk i będzie pozamiatane. Podniesiesz tył z dokładnością do mm i nie będzie obaw że będzie za wysoko czy za nisko. Ja tak mam + seryjne sprężyny z zółtymi oznaczeniami bo na zielonych było mi za miękko.
Silnik: 1.9 td Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Sty 2010 Posty: 38 Skąd: polska
Wysłany: 2010-07-23, 18:46
witam. miałem w ventyku założone dystanse pod sprężyny, niby lepiej ale jak ładowałem komplet ludzi, bagażnik sprzętu i pełną przyczepkęto nadal coś gdzieś ocierało. teraz założyłem sprężyny od b3 benzyny i jest całkiem ok.sprężyny 120zł na szrocie nowe amortyzatory monroe 180zł i ściągacz do sprężyn yato80zł. bezcenne umazanie się i wszystko jest ok
Witam. ja tez mam problem z "siedżącym tyłem" i jak mój poprzednik także słyszałem żeby wymienić sprężyny od passata B3 Combi, ale nie spotkałem sie jeszcze z nikim kto by taki zabieg zrobił?! jeżeli ktoś z was coś takiego zrobił prosze o podpowiedż(dodam że na poczatku roku zmieniałem amorki i spręzyny, a teraz jeżdze na podkładkach pod sprężyny)
koledzy dzisiaj wsadziłem do swojego Ventyla sprężyny od Passata B3 combi. Po problemie. zrobił się wyższy, bardziej sztywny i nie szoruję dupskiem po asfalcie. Pozdrawiam i polecam to rozwiązanie.
Podepnę się do tematu bo jak się zrobi trochę cieplej to też zamierzam taki manewr zrobić.
Mam do Kolegi dwa pytania:
1. Te sprężyny z Passata to nowe Kolega kupował czy "chodzone"??
2. Amorki też zmieniać??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum