Witam Wszystkich vento-maniaków, mój ventolot coś zauważyłem ostatnio że długo nagrzewa się w środku co może być przyczyną tego czy to wina termostatu.
_________________ nie odwracaj się, póki jeszcze nie wiesz czego potem zechcesz.
dziś po przejechaniu 25 km po pracy zwracałem szczególną uwagę na tą wskazówkę i wydaje mi się że ani drgnie ale wiem że jest sprawna bo jak 2 mies temu zerwał mi się pasek alternatora to moment skoczyła do góry także spróbuję wymienić termostat i zobacze oby pomogło, a wie ktoś z Was jak to zrobić w 1.9 TDI ? Jeszcze jedno jaki jest koszt zakupu termostatu ?
_________________ nie odwracaj się, póki jeszcze nie wiesz czego potem zechcesz.
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2010-11-23, 19:08
mario7911 napisał/a:
Jeszcze jedno jaki jest koszt zakupu termostatu ?
Wahler-ponoć najlepszy zamiennik....takze na tym latam i to kilka lat....koszt 30-35zł
W sklepie masz głównie wybór Wahler lub Vernet....ale na tej drugiej opcji takze ludziska latają. Ogólnie czytąjąc fora Waher wygrywa pod względem niezawodności. Dodam że cena praktycznie ta sama.
już nie czaję, jedni w sklepie mówią ze są trzy rodzaje trzeba podać nr silnika na allegro kolo to samo pisze, a dzisiaj poszedłem do zaprzyjaźnionego sklepu auto-moto i koleś mi pokazał w katalogu że w moim 1.9 TDI jest tylko jeden rodzaj a jak się okaże że to nie ten to w którym miejscu szukać tych numerów silnika ?
chyba lipa Panowie może grzeje troszkę lepiej, ale to nie to co być powinno wskaźnik temperatury prawie nie rośnie, przysłoniłem dziś 3/4 chłodnicy kartonem i wskazówka temperatury troszke poszła do góry ale nie dużo, ALE gdy wyłączyłem ogrzewanie (dałem pokrętło na zimne powietrze) to temp. zaczęła rosnąć więc przy 80stopniach dałem spowrotem ogrzewanie i znowu wskazówka spadała. Wydaje mi się że powinna ona wskazywać temp. 87 stopni tak jak puszcza termostat przy tej temperaturze a jak jest w Waszych wozach ?
Wysłany: 2010-12-03, 18:07
mario7911 napisał/a:
a ile Tobie pokazuje wskazówka ?
Coś w stylu 82-88 stopni.....ale wiem że u mnie czujnik nie co przekłamuje. Z resztą producent podaje że normalne temperatura pracy silnika jest od 80 stopni. Nie mam takze spadków temperatury przy na full włączonym ogrzewaniu, ale ja mam benzyniaka więc to nie co inaczej jest.
mario7911 napisał/a:
aha znaczy że tak ma być przeczytałem nawet ten link
Z tym to nie wiem, jest wiele opinii. Autor tematu, właściciel Bory, tak ma....mój kolega ma identyczną Borę i nie ma owej przypadłości, więc już sam nie wiem jak to powinno być.
Wysłany: 2010-12-03, 18:22
mario7911 napisał/a:
no to może jeszcze spróbuję wymienić czujnik
Wymieniałem....przez prawie 2 miesiące pokazywał ok....potem poniżej 90 stopni lubi zaniżyć nawet o 5 stopni a powyżej 90 ciutkę zawyża i teraz mam 98 stopni gdy się odpala wentylator a wczesniej miałem jakieś 94 stopnie i tak powinno być. Ale mi to nie przeszkadza....ważne że trzyma ponad 80 stopni i szybko, chodź teraz mogę powiedzieć, w miarę szybko się motorek nagrzewa.
ALE gdy wyłączyłem ogrzewanie (dałem pokrętło na zimne powietrze) to temp. zaczęła rosnąć więc przy 80stopniach dałem spowrotem ogrzewanie i znowu wskazówka spadała.
ALE gdy wyłączyłem ogrzewanie (dałem pokrętło na zimne powietrze) to temp. zaczęła rosnąć więc przy 80stopniach dałem spowrotem ogrzewanie i znowu wskazówka spadała.
u mnie jest to samo ale mam przesłoniętą całą chłodnice i sie auto zagrzeje po przejechaniu kilunastu kilometrów. to tez zalezy jak jeździsz dziś np cholowałem kolege 30km/h ok. 2tys obrotów na 3 biegu to az mi się wentylator włączył kiedy wbiłem nawiem na max temp. prawie nie spadała (bardzo wolno) wiec sądzię ze TDI tak ma. musisz przesłonic dobrze cała chłodnice to powinnie sie zagrzac
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum