Silnik: 1.9 TDi Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 1254 Skąd: zamość
Wysłany: 2009-12-31, 00:00 uszkodzona nagrzewnica
Witam dzisiaj chyba uszkodziła mi się nagrzewnica bo poszła mi para na szyby i na lewy dywanik poszedł płyn wiec mam pare pytań od czego zacząć demontować deske rozdzielczał? na co uważać? i czy można dużo rzeczy przy tym uszkodzic??
odrazu dziekuje za pomoc bo jutro z rana biore sie za robote moze jakies zdjeica porobie
Silnik: 1,8 Pomógł: 61 razy Wiek: 43 Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3720 Skąd: LZA
Wysłany: 2009-12-31, 00:15
tutaj znalazłem porade z passata mysle ze nie bedzie duzej róznicy ale napewno cos pomoze mam nadzieje ze chłopaki z golfa nie beda mieli mi za zle http://www.vwgolf.pl/porady/wymiana-nagrzewnicy/
_________________ Noga z gazu!
Lepiej stracić minutę życia ,niż życie w minutę!
Wysłany: 2009-12-31, 00:24
jednak najlepsza fotoporade znalazlem na VWgolf
http://forum.vwgolf.pl/vi...ght=nagrzewnica
nawet dobrze opisane i wszytsko pokolei widze ze roboty w ch.... ale jakos trzeba sobie poradzic:/
Wysłany: 2010-01-01, 12:24
vezet22 napisał/a:
robiłem to u siebie dwa razy
ja pierwszy raz myslaem ze to bedzie armagedon ale dobrze poszlo wcale nie jest duzo roboty jutro bede konczyl składać b ozostalo mi podszybie i środkowy tynel i plastiki nad nogami i tyle:P
jak mi drugi raz puściła nagrzewnica to musiałem równiesz wymienić te kanały bo woda zniszczyła te uszczelnienia z gąbki i wszystko było mokre więc wybrałem się na szrot i wyciągałem z mk3 zdemątowanie dechy i tych kanałów zajeło mi ok. 20 minut
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-01-02, 18:07
Ano z nagrzewnica roboty dużo jak się to robi po raz pierwszy Ja zabierając się za to nie wierzyłem, ze to skończę samemu, ale udało się I ile kasy zostało w kieszeni...
panowie ktos jeszcze robil to tym sposobem? ile czasu tak realnie schodzi i czy nie trzeba tam nic lamac? sytuacja patowa - czasu praktycznie nie mam wcale ani garazu a w warsztacie zapowiedzieli na jutro wieczorem ze skoncza
_________________ VENTOCAFE daje rade...
Ostatnio zmieniony przez zlotykamil 2010-12-29, 15:53, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2010-12-29, 17:24
powiem tak ja sie meczylem z godzine jak nie wiecej zeby nie rozkrecac tego wszytskiego i zeby szybciej bylo ale z tego co wyszlo to tylko strata czasu bo juz bym zaczynal mskladac a ja doopeiro zaczolem dalej rozbierac nie wiem jak ludzie to robia bez demiontarzu wszytskiego.... w dzien czasy sie wyrobisz napewno...
z silnikiem to uszczelka pod glowica - jakos polaczylem wentylator na ryja i dojechalem do domu z eskortą a tak jak ci mowiłem nagrzewnice zalatwilem tzn urwalem kruciec głowica maja juz jutro rano zakladac mam nadziejeze wszystko bedzie ok ale zostanie ten pierdzielony grzejnik bo teraz jest ominiety a przewody zlaczone na kolanku ale w taka pogode poprostu bez nawiewu nie da sie jezdzic a czas nagli
a tak pozatym to dzięki Lwomati, za wszelka pomoc
lukasz17 napisał/a:
nie wiem jak ludzie to robia bez demiontarzu wszytskiego....
to jak tak to ja tez nie bede sie w to bawil - chcialem to zrobic sam pod wiatą bo myslalem ze bedzie szybciej ale jak tak to pozostaje czekac i płacić
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2010-12-29, 22:59
zlotykamil napisał/a:
panowie ktos jeszcze robil to tym sposobem?
kolego to jest porada do golfa II, znaczniej łatwiej wymienić,deski w ogóle nie trzeba wyciągać. A w Vento no cóż, fama głosi że bez wyjęcia deski się nie da. No ale da się, z tym że i tak trzeba ją poluzować poodkręcać od strony silnika niewiele to zmienia
Silnik: w komorze Pomógł: 25 razy Wiek: 37 Dołączył: 06 Kwi 2008 Posty: 2784 Skąd: Z Mazowsza
Wysłany: 2010-12-30, 12:43
A ile wyjmujesz dechę z samochodu??maks 20min jak się wie co gdzie jest..U Marnego Mk3 w tyle wyjąłem podczas zmiany dech z golfa Na Vento stary typ...Jak się chce to można Ale nie będę się spierał bo jak ktoś nie widzi to nie wierzy...
Ale nie będę się spierał bo jak ktoś nie widzi to nie wierzy...
ja sie nie spieram- kiedys rozbieralem srodek zeby dostac sie do podlogi caly dzien ze skladaniem - jak to robilem 3raz to nawet siedzenia nie wyjmowalem - i 2 godziny z piwkiem zeszlo Wydym, równiez tobie dzieki za deklaracje pomocy - przedwczoraj byłbym juz prawie u Ciebie
Silnik: w komorze Pomógł: 25 razy Wiek: 37 Dołączył: 06 Kwi 2008 Posty: 2784 Skąd: Z Mazowsza
Wysłany: 2010-12-30, 15:15
zlotykamil napisał/a:
ja sie nie spieram- kiedys rozbieralem srodek zeby dostac sie do podlogi caly dzien ze skladaniem - jak to robilem 3raz to nawet siedzenia nie wyjmowalem - i 2 godziny z piwkiem zeszlo
Wydym, równiez tobie dzieki za deklaracje pomocy - przedwczoraj byłbym juz prawie u Ciebie
To było do kolegi wyżej akurat...
Spoko Kamilu jak byś zawitał na Grądy Garage to byś był świadkiem że cuda czynimy
Wydym, u Ciebie w Grądy Garage to jest swapownia zlotykamil, dzisiaj się dowiedziałem ile za całość roboty z częściami chciałby mój mechanik. Mówi, że w 500/600zł spokojnie by się zamknęło, może nawet połowę taniej
On mnie wtedy nie zrozumiał, bo pomyślał, że chodzi mi o silnik 2.8 a nie o 1.8
uszaczelka pod glowica, usczelniacze, zawory, uszczelka pod pokrywa zaworow, dwie ulamane sróby przy kolektorze krociec i plyn i wymiana nagrzewnicy = 800zł - mysle ze w warszawie taniej by nie bylo warsztat na trakcie brzeskim kolo McD zaczynal od 1500 za sama uszczelke pod głow - cwaniaki z miodem w uszach bo zobaczyli ze czlowiek w potrzebie
tylko cos mi klekocze dziwnie - majster mowil ze w kazdym VW tak jest i ze ma przejsc samo - dzis robie drugie podejscie do trasy tym razem na noc wiecLwomati, badz w pogotowiu obys sie nie przydal
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum