Witam,
mam pytanie odnośnie przedniego zawieszenia
otóż chcę wymienić tuleje wahacza, sworzeń, łącznik stabilizatora i poduszkę amortyzatora.
pytanie brzmi czy jest możliwa wymiana "na podwórku" i przez amatora mechaniki samochodowej ( mam na myśli siebie)
co do poduszki to nawet nie wiem którą kupić bo w sklepie motoryzacyjnym powiedzieli mi że są 2 duża i mała.
z góry dziękuję za pomoc
Silnik: 1,9 diesel Pomógł: 41 razy Wiek: 41 Dołączył: 27 Mar 2009 Posty: 3076 Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2011-02-16, 14:27
Jeśli chodzi o poduszki to zależy jaki masz rok auta, do 94 były duże poduszki a po 94 są małe. Co do tulei wahaczy lepiej sobie odpuść robotę na podwórku, chyba ze masz prasę aby nowe tuleje założyć. Prócz tulei jesteś wstanie zrobić resztę.
czyli lepiej będzie się opłacało zrobić to na warsztacie
mechanik wycenił wymianę tego wszystkiego na ok 100 zł
a rocznik mojej Ventki to dokładnie 24.03.1994 r czyli chyba te małe poduszki
Przy wymianie tych gum najgorsze to będzie odkręcenie śruby przy tylnej tulei ( tej dużej), mi udało się ukręcić nasadkę (19mm) a śruba ani drgnęła. Chcę podjechać do jakiegoś mechanika żeby mi je tylko lekko poluzował.
Tylną tuleję( tą dużą) możesz kupić od TT, S3. Jest ona pełna, zalana w całości gumą a nie tak jak w Golfie/Vento z nacięciami- koszt 42zł/szt/lemforder w sklepie bez rabatów.
podczepię się pod temacik:)Zamierzam wymienić u siebie tuleje wahacza,końcówki drążków kier. łącznik stab. tuleje stab. i sworzeń wahacza no i oczywiście amorki. Jakiej firmy kupić te części?
U mnie na pierwszym miejscu króluje Sidem a potwierdzeniem jakości oprócz moich słów niech będzie fakt że na tulei tylnej belki mam niestarty nr OE. Ja już mam wszystko przygotowane do wymiany zawiechy : Sidem, Lemforder, Swag. Meyle też robi dobre rzeczy i tych firm powinieneś sie trzymać kupując metalowo-gumowe elem. zawieszenia. Zawsze pozostaje ASO i 180 za sworzeń wahacza i ponad 300 za poduszkę amortyzatora
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum