Wysłany: 2007-02-03, 22:13 Coś nie tak z kierunkowskazami
Ostatnio coś złego dzieje się z kierunkami. Już drugi raz w ciągu tygodnia zdarzyło mi się coś takiego, że prawy kierunek miga dwa razy szybciej niż normalnie (ok. 4 mrygi/s). A co ciekawe to na zewnątrz mryga tylny i boczny kierunek a przedni nie. Kiedy pierwszy raz mi się to zdarzyło to samo? naprawiło się po paru godzinach. Czy może to być wina jakiegoś zawilgocenia instalacji (samochód stoi przed blokiem)? Nie mogę zapytać się mojego elektryka bo wyjechał za chlebem do Anglii i trzepie kasę że hej Może ktoś wie o co chodzi?
Możliwe, że gdzieś w któryms miejscu nie ma styku, może żarówka nie jest dobrze włożona, albo kabelki luźne... Miałem kiedyś tak w Golfie II, jak zapakowałem towar do bagażnika, gdzies podczas jazdy coś się musiało obsynąć i spaść tam, gdzie są światła - efekt był taki, że jak włączyłem prawy kierunek, niby normalnie mrygało, ale jaknacisnęłem stop to zaczęło szybciej mrygać, ale w konsekwencji nie mrygał kierunek, a światło stopu wciąż pulsowało; wystarczyło posprawdzać i podociskać wszystkie przewody i tym podobne i po ptokach
Silnik: 2e Pomógł: 25 razy Wiek: 45 Dołączył: 15 Maj 2006 Posty: 924 Skąd: Ostróda
Wysłany: 2007-02-03, 22:36
siema
Jest tak w samochodach jak 1 żarówka się przepali to jest sygnał dla ciebie
Wyjmij z przodu zakuwkę i oczyść styki
Po prostu mogły ci styki zaśniedzieć i nie mieć przejścia
Albo zakuwka jest wstrząśnięta
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2007-02-03, 23:21
Dokładnie tak jak pisze jaca
Jak nie świeci Ci jakiś kierunek (przepalona żarówka, jakieś przetarte przewody itp.) to wtedy miga szybciej - takie ułatwienie żeby człowiek wiedział że coś nie tak.
Skoro już sam doszedłeś do tego że to przedni no to zostało Ci tylko dokładne sprawdzenie mocowania żarówki i kabli doprowadzających do tej żarówki prąd.
najlepiej wyciagnij kierunek na zewnatrz ten przodni i wlacz w aucie migacze. Poruszaj zarowka, docisnij albo nowa zobacz. Moze kabelki wyskoczyly. Do kierunku w zderzaku ida 2 kabelki na takich wsuwkach i moze jedna wsuwka puszcza. Jak wyciagam kierunku reka przez wlot pod kierunkowskazami bez wyciagania szkielka.
U mnie tak się dzieje jak są duże opady, wtedy woda dostaje się do przedniego kierunku i po prostu go zalewa. Jak woda odparuje to już jest OK. Pozdrawiam!
_________________ Gość, jeśli pomogłem, to kliknij pomógł. Będzie mi miło
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-02-04, 13:04
Nic dodać, nic ująć, jak przepali się żarówka jest właśnie taki efekt, że szybmo mruga, a jeśli masz to raz na czas no to gdzieś poprostu nie dochodzi prąd, czyszczenie styków powinno pomóc...
Silnik: 1.8 ABS 66kW Pomógł: 10 razy Wiek: 38 Dołączył: 06 Mar 2006 Posty: 1375 Skąd: Leszno
Wysłany: 2007-02-05, 03:05
u mnie w jednym (nie wiedziec dlaczego przeciekajacym...) styki na tyle skorodowaly, ze po oczyszczeniu ich zarowka wogole nie stykala do masy, ale dolozylem kawalek jakiejs cienkiej blaszki i smiga dalej
_________________ VW jest bogiem, predkość nałogiem, życie zabawą jazda podstawą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum