Silnik: 1,8 AAM Pomógł: 7 razy Wiek: 41 Dołączył: 25 Maj 2009 Posty: 81 Skąd: Bytów
Wysłany: 2011-04-14, 19:03 Wiązka ABS
Od pewnego czasu miałem problem z ABS-em.
Kontrolka zaczynała się włączać, następnie wyłączać.
Aż pewnego razu zapaliła się na stałe.
Dzisiaj macałem przednie czujniki ABS i usterka wykryta.
Mianowicie przerwany jest jeden z dwóch przewodów lewego przedniego ABS tuż przy wtyczce czujnika.
Teraz pytanko- czy należy wymieniać cały przewód, czy wystarczy pospawać ten uszkodzony???
A może istnieje jakaś nowa inna metoda???
Uszkodzony kabel należy wymienić, nie można go sztukować i lutować, ponieważ zmieni się wtedy jego rezystancja i może Ci, pomimo już "dobrego i całego" kabla dalej świecić kontrolka. Układ jest dość czuły i wrażliwy na wszelkie niedomagania.
Silnik: 1,8 AAM Pomógł: 11 razy Dołączył: 14 Maj 2010 Posty: 620 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2011-04-14, 19:41
Szczerze mówiąc ja bym wymienił cały przewód, bo mój kolega w MK3 też miał przerwany, niby lutował, owijał izolacją, ale pod wpływem wody itp. co jakiś czas mu się do z powrotem przerywało. Tak jak sebastian napisał układ jest bardzo czuły i szybko "reaguje" na jakieś niedogodności.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum