Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Kolejna skrzynia umarła moja historia
Autor Wiadomość
Brutal 
Zapalony Ventkarz
Driver

Silnik: 1yz ?
Wysłany: 2011-06-21, 12:34   Kolejna skrzynia umarła moja historia

17 Czerwiec wyjazd do Holandii, Pieknie zasuwam po autostradzie a4 ludzie zabrani na Holandiie bak pełen ropy, bagażnik jak zawsze cały zapchany bagażnik musiałem skakać po klapie zęby się zamknął.

Ale to nic zasuwam se ładnie i nagle czuje jak bym coś na 5biegu puszczało i kapa zaczął wyskakiwać bieg szybko zjechałem na stacje benzynowa i pierwsze objawy miał takie ze biegi wszystkie nie chciały wskakiwać trzeba bylo dać gazu żeby zazebił chwile postałem i ruszam dalej, Wjechałem spowrotem na autostradze udalo sie wbić 5 bieg nawet nie wyskakiwał przez chwile ale kolejny dziwny objaw miał z 2000 obrotów i jak sie dało mocniej gaz to tak jak by sie sprzeglo ślizgało poniewaz mial te 2000 obrotów dalo sie gaz i szedl na obrotach do góry ale nie przyśpieszał. Zjechałem na orlena na a4 we Wrocławiu chwile postałem pomyslalem i stwierdzilem raz kozie smierc jedziemy wiec tak wytoczylem się jakiś czas bieg trzymał potem znowu zaczeło wyskakiwać wiec oparłem sie o lewarek i jakoś jechałem tak kilka godzin potem wpadlem na genialny pomysł pomiedzy lewarek a nogę wepchalem poduszkę i dalo sie jechać. Dopiero w Holandii zgubiłem 5 bieg ale zbyt mnie to niezmartwiło poniewaz juz bylem prawie na miejscu i zostały mi jeszcze 4.

Wiec tak jakieś sugestie jak bede kupywać nowa skrzynie. To juz moja druga skrzynie w niespełna rok niemam pojecia czy te skrzynie są za słabe na moje przebiegi czy ciezary

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Brutal 2011-06-21, 12:43, w całości zmieniany 1 raz  

pawel39106 
Ventomaniak
VW

Silnik: 1.8 Pb+LPG
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2011-06-21, 20:12   

Był stan dobrego oleju? Może kupiłeś wyj*baną skrzynie, nie szarpała przy przerzucaniu z 1 na 2? szarpania to objawy luzów w skrzyni.
Ja właśnie w tym tygodniu również przechodziłem przez wymiane skrzyni i co nieco się dowiedziałem. Np. to że przy ventach lub golfach padały skrzynie przy zbyt ostrej jeździe typu ruszanie z piskami, gwałtowne redukcje i przyspieszanie zwłasza na zakrętach. Od takiej jazdy wysówa się taki wałek i sieje spustoszenie w skrzyni lub pęka satelita. Jest to udowodnione naukowo, kiedy nasze samochody były nowe nie uwzgledniano na to gwarancji. Ja teraz założyłem skrzynie z Passata 1.6.
Ostatnio zmieniony przez pawel39106 2011-06-21, 20:16, w całości zmieniany 1 raz  

Brutal 
Zapalony Ventkarz
Driver

Wysłany: 2011-06-21, 20:51   

Pierwszy skrzynia umarla bo sie olej gdzie stracil a niewiem czy to samo stalo sie z druga bo cos widzialem z tyly od strodu pol osek cos podciekalo ale jak sie zaklada skrzynie to z takiem przemysleniem ze przeciesz nie bedzie ciekla i niebede mial fiola na punkcie sprawdzanie oleju co tydzien. Raczej nieszarpala tylko czasmi jedynka niechciala wejsc, ostro tez tym nieruszalem bo do dizlok wiem on niema za wiele nocy zeby palil gume do jedynie na mokrym :D :D gwaltowie go nieredukowalem bo sie palem o rozrzad i sprzeglo na zakretach tak przyspieszalem aby auto jechalo czasami mu dalem w palnik ale bo bardzo zadko wiec chyba wynika ze kolejna skrzynia nieszczelna

Przepraszam za bledy ale pisze z komputera ktory ma inny windows wgrany i niema Polskich znakow

Pozdrawiam

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Silnik: 1.9TDI 1Z
Wysłany: 2011-06-22, 00:12   

Winy swej upatruj w wybieraku i linkach ;)
Ja mialem tylko raz nieprzyjemna sytuacje kiedy wracajac z Katowic wrzucam 5 i nagle wyskakuje. Pomyslalem trudno, mam jeszcze 4 pozostale. Pozniej dzialaly tylko 2 i 4. A na sam koniec zaden bo sie ulamala dzwignia w wybieraku ;)
Poza tym ciagalem juz przyczepke, przekroczylem DMC i sie nic nie stalo ze skrzynia.

pawel39106 
Ventomaniak
VW

Silnik: 1.8 Pb+LPG
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2011-06-22, 20:24   

Brutal napisał/a:
cos widzialem z tyly od strodu pol osek cos podciekalo ale jak sie zaklada skrzynie to z takiem przemysleniem ze przeciesz nie bedzie ciekla i niebede mial fiola na punkcie sprawdzanie oleju co tydzien

Ciekło z uszczelniaczy, ja je od razu wymieniłem na nowe zakładając "nową" skrzynie. Koszt nie duży a wszystko suche i nic nie kapie. Zresztą założyłem też kompletne nowe sprzegło.
Brutal napisał/a:
ostro tez tym nieruszalem bo do dizlok wiem on niema za wiele nocy zeby palil gume do jedynie na mokrym :D :D gwaltowie go nieredukowalem bo sie palem o rozrzad i sprzeglo na zakretach tak przyspieszalem aby auto jechalo czasami mu dalem w palnik ale bo bardzo zadko

Ja nie twierdze że ty katowałeś auto, ale nie wiadomo kto i jak jeździł nim przed Tobą, zresztą moja teoria dotyczyła raczej benzyniaków.

Brutal 
Zapalony Ventkarz
Driver

Wysłany: 2011-06-24, 16:18   

Wiec tak bardzo mozliwe ze cieklo z tych uszczelniaczy gdzie one sie dokladnie znajduja tam gdzie przeguby w skrzyni?

Bo jak mi na jesien padla skrzynia to zgladajac ta co mam skrzynie teraz to musialem w niej zdemontowac przeguby i przelozyc je ze starej poniewaz u mnie sa przeguby 100mm i i te przeguby skladaly sie z takiej sprezyny potem wieloklin seger i jakis dekiel metalowy zatopiony w jakims plastiku.

Brutal 
Zapalony Ventkarz
Driver

Wysłany: 2011-06-25, 21:36   

A i juz mnie gnebi ta skrzynia i sni mi sie po nocach wydaje sie ze przegub ktory jest w skrzyni troche z niej wyszedl

adamwwy 
Ventofan

Silnik: 2.0AQY
Wysłany: 2011-06-26, 15:53   

Miałem podobną sytuację z wyskakującym 5 biegiem w Toledo 1L z silnikiem 1F. Wymiana oleju pomogła i od 2 lat jest ok.
Zapraszam na tanią wymianę opon: http://forum.vwvento.org/...p=215524#215524

Brutal 
Zapalony Ventkarz
Driver

Wysłany: 2011-06-26, 19:07   

Tu juz jest pewnie za pozno na wymiane oleju poniewaz juz piatka sie zgubila wiec nowa skrzynia

BoLo 
Zapalony Ventkarz
CZĘŚCI PO VENTACH :D

Silnik: 1.8 i 2.0
Wysłany: 2011-06-26, 20:03   

mam skrzynie do sprzedania od benzynki 1.8 PF 107konnego pod hydrauliczne sprzęgło:

Szare Vento na części :
http://forum.vwvento.org/...p=212954#212954

Odpowiedz do tematu