Wysłany: 2006-09-25, 10:39 Szukam dobrego oczywiście taniego warsztatu w Gdańsku
Witam serdecznie klubowiczów ! Jestem posiadaczką Ventka od maja tego roku do tej pory wszystko było OK , ale do czasu .Zepsuł mi sie wsteczny bieg . Zawiozłam auto do mechanika (tak mi sie wydawało ) okazało sie po próbach naprawy , że trzeba wymienić skrzynie , kupiłam od golfa 3 i po mozole została wstawiona.Po kilku dniach stwierdziłam
że są wycieki oleju.Okazało sie że podczas montażu skrzynia została uszkodzona i trzeba było spawać . Olej rownież był wlany stary chociaż zapłaciłam za nowy . nie sa usuniete jeszcze pozostałe wycieki ( chodzi o uszczelniacz) bo nastepny mechanik nie miał czasu na moje auto.Bardzo prosze ludzi z Gdańska i okolic o polecenie jakiegoś warsztatu godnego zaufania.Licze na pomoc. Pozdrawiam!
Silnik: ABA Pomógł: 21 razy Wiek: 47 Dołączył: 07 Mar 2006 Posty: 505 Skąd: Nowogard
Wysłany: 2006-09-25, 18:22
Witam serdecznie kolejną posiadaczkę Ventylka na naszym Forum
Musze niestety na początek Cię zasmucić a mianowicie nie potrzebnie wpędzałaś się w koszty i kupowałaś drugą skrzynie , koszt naprawy twojej starej uszkodzonej skrzyni ( wsteczny bieg ) łącznie z wytmontowaniem i zamontowaniem to około 350zl. Co do wyucieków to jest to i wyłącznie wina twoich mechaników bo przed montazem powinni wszystko dokładnie sprawdzic i ocenić stan rzeczywisty skrzyni , jednak tego nie zrobili i w ten sposób wpędzili Cię w dodatkowe koszta.
Jesli chodzi o osoby z naszego forum które mogły by Ci pomuc to przychodzi mi do głowy Gavel
Jednak ja na twoim miejscu zgłosił bym się do tego samego warsztatu i kłucił się z szefem zakładu ,aby na ich koszt usuneli ci usterki nie wynikające z twojej winy ,tylko z winy mechaników którzy źle ocenili stan montowanej skrzyni do twojego auta.
Ostatnio zmieniony przez marecki2R 2006-09-25, 18:50, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2006-09-25, 18:37
No ja oczywiście też na początku witam jakby nie patrzeć sąsaidke!
Co do gdańskich warsztatów to cięzko mi coś z czystym sumieniem polecić, bo krótko mówiąc nie korzystałem jeszcze z żadnego Ale rozesłałem pytanie do znajomych i czekam na odpowiedzi.
Ze swojej strony moge polecić jedynie warsztat w Pruszczu na ulicy Wojska Polskiego.
Ale jeśli poczekasz troszke to w środe bądź w czwartek bede się widział ze swoim mechanikiem (na którym się jeszcze nie zawiodłem) i zapytam czy będzie miał czas.
Bardzo dziekuje za zainteresowanie moim problemem.Oczywiście poczekam na
na polecenie mi jakegoś mechanika.Z naprawa mojego wstecznego to była to była cała sprawa.Mechanik najpierw próbował stwierdzić co to za usterka i powiedział ze musi wyjąć skrzynie co bedzie kosztowało 250zł.9Samo włożenie i wyjęcie skrzyni)na co sie zgodziłam.Potem powiedział ze poszła jakaś zebatka (tzw.choinka).Probował to naprawić wstawiając częcść od Jetty.Oczywiście nie pasowała i wtedy kazał kupić mi nowa skrzynie z która miał też klopot zeby ja wlożyć.Za to wszystko kazał sobie zapłacić 750zl. Ja sie z tym nie zgodziłam i po dyskusjach zapłaciłam 400zł.I pokilku dniach nastepmne 150zł.za spawanie ale już w innym warsztacie. Doliczając koszt skrzyni to jak dla mnie kupa kasy akurat w momencie gdy jej brak.
Witam , wyjęcie i założenie skrzyni biegów to tak między 200-250zł skrzynia biegów używka dobra to jakieś 500zł , więc przy dobrych wiatrach 750zł i jeździsz autem . Z tego co piszesz to widze że mechanik dał przysłowiowej dupy , i za to że zrąbał naprawe to jeszcze Ciebie obiąża za to - znam ten temat . Pozdrawiam
Pomógł: 1 raz Wiek: 49 Dołączył: 06 Mar 2006 Posty: 156 Skąd: Świebodzice
Wysłany: 2006-09-26, 08:10
Witam koleżankę
Tak jak koledzy pisali ja pojechałbym do tamtego warsztatu i postraszyłbym ich troche sądem, przerabiałem to z golfem II po wymianie simeringu ciekło dalej , okazało sie że zamiast simeringu miałem napchany silikon:) i po przejechaniu 100 km padł mechanizm różnicowy i pękła skrzynia przy mechaniźmie , pojechałem do tego madrego mechanika i powiedziałem że jak do 20 wieczorem nie przyniesie kasy na nową skrzynię i kasy za zwot kosztów rzekomej wymiany uszczelniaczy i oleju to laduje w sądzie a biegły stwierdzi co było przyczyna awarii - no i efektem tego było przyniesienie pieniędzy przez mechanika do mnie do domciu
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-09-26, 09:39
Romek, ale zapewne miałeś jakiś dowód na to, że robiłeś to u niego. Bo ja zazwyczaj ine biorę ani rachunku ani faktury i najpewniej w takiej sytuacji mechanior stwierdziłby, że on mnie nie zna i w życiu nie robił nic w moim aucie... I po sprawie... A niestety mało kto chce wydawać rachunki na to co robi...
No niestety ja nie wziełam rachunku .Wszysto było na przysłowiową gębe.Niemniej jednak odwiedze pana mechanika i mam zamiar odzyskać chociaż czesc pieniędzy , chociażby za pseudo nowu olej, który pewnie był tym samym ze starej skrzyni.Myślał sobie , ze kobieta to nie upomni się o swoje.
Zazwyczaj się robi na przysłowiową gębe , zresztą klient widzi co robię , ja mam warsztat i też dużo ludzi nie bierze rachunków za wykonaną usługe i jest wszystko ok . Ale tutaj z tego co piszesz to wina jest po stronie mechanika. Spróbuj spokojnie podejść do sprawy i wyjaśnić , nerwy nic nie dadzą a tylko skąplikują sprawe .
Pan mechanik nie zachował sie ładnie , kiedy zadzwoniłam do niego i powiedziałam ,że sa wycieki po wymianie skrzyni biegów.Powiedziała że nie ma czasu zając sie moim samochodem i moge sobie podjechać gdziekolwiek i usunąc usterkeA tak wogóle to on nie bierze odpowiedzialności za skrzynie że są wycieki.Jak sie okazało to nie wina skrzyni tylko nie dokończonej pracy pseudo fachowca.Zreszta jak wyjeżdżałam od niego z warsztatu to spytałam czy daje mi jakąs gwarancje na swoją usługe, to odpowiedział ze nie.
Gwarnacje na skrzynie biegów powinien dać sprzedający skrzynie , zazwyczaj dają 1 miesięczna lub rozruchową , co do wymieny , naprawy to powinien gwarancje dać mechanik na naprawe , mechanik powinien zamontować skrzynie przejechać się autem , sprawdzić i ewentualnie jak by były wycieki to powinien Ciebie o tym poinformować , że są wycieki . Jak cos to daj znać na gg
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-09-26, 20:47
Tomala, jeśli Ty tak robisz to powiem Ci, że jesteś najuczciwszym mechanikiem w Polsce, bo mnie takie traktowanie jeszcze nigdy się nie zdażyło. A doprosić się o rachunek to masakra, bo od razu mechanicy dodają mi do kwoty 22% Vatu + 19% podatku i nie dociera do nich, że albo VAT albo podatek dochodowy (Na tym akurat nikt mnie nie natnie:-)). W każdym razie nigdy nie udało mi sie doprosić rachunku czy też gwarancji... Także podziwiam i popieram w 100% takich m,echaników...
Spyro jak chesz rachunek to Ci go wystawiam , części i tak już są z Vatem , a co do robocizny zawsze można się dogadać , ale pierwsze słysze o 19 % podatku , Vat owszem 22% ale ten drugi jeszcze dodawać 19% no to już jest lekka przesada. Pozdrawiam
Fakt faktem że jak klient rząda rachunku to go wystawia się i dolicza Vat bo z tego potem się rozliczasz , części już są z Vatem jedynie vat dodaje się jeszcze do robocizny ale to tylko przy rachunku , ale zawsze można ugiąć cene tak żeby jedna strona była zadowolona i druga.
A co do gwarancji to podam Wam dziwny przykład , 2 miesiące temu zakupiłemw hurtowni amortyzator tylnej klapy , założyłem i cieszyłem się nim przez tydzień bo zaczął ciec , no to ja do przedstawiciela hurtowni z reklamacją , no on przyją i teraz czekam już drugi miesiąć na amortyzator , bo co spytam gościa to mi odpowiada , że wszystko zależy od producenta , on musi sprawdzić i orzec czy wymieni na nowy czy zwróci mi ten zepsuty , i teraz jak mi zwrócą nowy to ok ale jak mi zwrócą stary bo nie uznali reklamacji to to kicha , a nieraz tak jest że przyjedzie klient i reklamuje np. amortyzator nowięc musi czekać też aż zdecyduje producent , ja czekam 2 miesiące , a każ tyle samo czekać klientowi no to masakra , a nowego nie wydam póki nie dostane decyzji od producenta i hurtowni , jak wydam wcześniej to moge mieć w plecy a producent i hurtownia mi może wtedy nie zapłacić.
[ Dodano: 2006-09-26, 21:31 ]
Ale co do sprawy Alicji to faktycznie machanior dał dupy , bo powinien Ja poinformować o tym w jakim stanie jest skrzynia biegów , a nie stawiać ją w fakcie dokonanym , wziąść kase, a potem ją olewać i zbywać . Pozdrawiam . Spyro wpadł mi pomysł załóż temat nowy właśnie związany z oszukiwaniem i nabijaniem w butelke ludzi przez nieuczciwych mechaników. Na forum można zrobić czarną liste warsztatów oszukujących .
Pomógł: 8 razy Wiek: 46 Dołączył: 07 Mar 2006 Posty: 113 Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-09-26, 22:26
Dokładnie tak popieram Tomala2301 czarna lista jest wskazana zresztą sam kilka razy zapłaciłem za błedy mechaniorów z własnej kieszeni i od tamtej pory biore rachunki za wszystkie naprawy.
Oczywiście z przyjemnością "zareklamuje" na czarnej liście te na których się przejechałem i nie polecam ich innym...
Ostatnio zmieniony przez wojtek 2006-09-26, 22:32, w całości zmieniany 1 raz
Jestem za pomysłem z czarną listą mechaników. Ale może warto tez zrobić liste dobrych,zaufanych warsztatów .Nigdy niewiadomo co komu może się przytrafić na trasie , a tu prosze ma sie adres i telefon i walimy w ciemno. Może warto wymienić też adresy sklepów z częsćiami , gadżetami samochodowymi.Spotkałam już na forum wymiane poglądów na temat srodków pielęgnacyjnych napewno z nich z korzystam.(zapisałam sobie nazwe wosku i czernidła do plastików) .Pozdrawiam
Wysłany: 2006-09-26, 23:48
Jakiś czas temu wymyśliłem zniżki dla klubowiczów, czyli jeździsz gdzieś i jesteś zadowolona, zapytaj czy dadzą zniżkę na hasło Volkswagen Vento Klub Polska. I od razu wiadomo gdzie jechać... ALe jak narazie to tylko załatwiłem saemu 2 miejsca...
Witam Tak naprawde to nie chodzi o zniżki , ale o rzetelnośc i profesjonalizm.Pewnie miło bardzo kiedy idzie to w parze.A w obcym mieście jak sie coś przytrafi to niewadomo
gdzie człowiek trafi.Widze że klubowicze są z różnych stron Polski i jakby każdy podał chociaż 1 adres dobrego mechanika to może kiedys przyjdzie nam skorzystać. Chociaż lepiej żeby nie było ptrzeby.
Silnik: ABA Pomógł: 21 razy Wiek: 47 Dołączył: 07 Mar 2006 Posty: 505 Skąd: Nowogard
Wysłany: 2006-09-27, 14:32
Pomysł rewelacja ja tez dodam jednego naprawde solidnego mechanika w moim miescie . Co prawda chłopak ma mnustwo roboty ale jest niesamowicie dokładny i wiele rzeczy wykonuje samodzielnie .
Dla Klubowiczów załatwię zniżki w wysokosci 10% za naprawy u niego
Hej Gavel ! Niesmiało przypominam sie ż e czekam na adres mechanika , bo jeszcze nigdzie nie byłam , a niewiem jak długo moge jeżdzić z tymi wyciekami Pozdrawiam!
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2006-09-28, 18:57
alicja co do warsztatów w Gdańsku to nikt na razie z czystym sumieniem nie potrafił polecić
Ale jeszcze czekam na kilka odpowiedzi.
Oprócz tego wysałem Ci PW z informacją nt "mojego" mechanika
Pomógł: 1 raz Wiek: 49 Dołączył: 06 Mar 2006 Posty: 156 Skąd: Świebodzice
Wysłany: 2006-09-29, 08:08
Ja mogę wam podac dwa warsztaty gdzie mechanicy sa rewelacyjni: 1 w Świdnicy dobry i tani - robiłem u niego uszczelniacze (pozdro dla Arka właściciela), a 2 w Dobromierzu - robiłem czujniki ABS (pozdro dla Leszka) spytam ich czy mogę podać ich pełne dane
Wysłany: 2006-09-29, 09:20
Roman napisał/a:
spytam ich czy mogę podać ich pełne dane
zagadauj od razu o zniżki dla Klubowiczów i wtedy będą na stornie Klubowej wymienienie, także darmowa reklama. Tylko podeślę ci mailem taki formularz do wypełnienia...
Silnik: 1,9 TDI Pomogła: 3 razy Wiek: 44 Dołączyła: 10 Sie 2006 Posty: 270 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2006-09-29, 10:53
czesc Alicja
pogadalam dzisiaj u siebie w pracy z paroma osobami na temat jakiegos warsztatu
szef polecil mi jednego mechanika a dwie inne osoby (tez z polecenia szefa) robily tam swoje autka i sa zadowolone, mowia ze nie maja zadnych problemow i polecaja
Jakub Derwisz ul. Karłowicza 14 Gdańsk-Wrzeszcz (a moze juz Oliwa, sama nie wiem )
tel. 341-53-30 (tu nie koniecznie musi on odebrac tel), 502-109-411
mozesz powiedziec ze jego dane masz od Rafała Góreckiego
Wysłany: 2006-09-29, 11:35
Andzia napisał/a:
Gdańsk-Wrzeszcz (a moze juz Oliwa, sama nie wiem )
Tak dokładnie to ani Wrzeszcz ani Oliwa bo ta część Gdanska nosi nazwę Strzyża
A swoją drogą to nawet nie wiedziałem że tam jest jakiś zakład. Chyba się tamtędy przejade w najbliższym czasie żeby zobaczyć chociaż jak z zewnątrz wygląda
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum