Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Paweł J.
2008-04-23, 11:24
Szukam dobrego oczywiście taniego warsztatu w Gdańsku
Autor Wiadomość
alicja 
Autostopowicz

Wysłany: 2006-09-25, 10:39   Szukam dobrego oczywiście taniego warsztatu w Gdańsku

:] Witam serdecznie klubowiczów ! Jestem posiadaczką Ventka od maja tego roku do tej pory wszystko było OK , ale do czasu .Zepsuł mi sie wsteczny bieg . Zawiozłam auto do mechanika (tak mi sie wydawało ) okazało sie po próbach naprawy , że trzeba wymienić skrzynie , kupiłam od golfa 3 i po mozole została wstawiona.Po kilku dniach stwierdziłam
że są wycieki oleju.Okazało sie że podczas montażu skrzynia została uszkodzona i trzeba było spawać . Olej rownież był wlany stary chociaż zapłaciłam za nowy . nie sa usuniete jeszcze pozostałe wycieki ( chodzi o uszczelniacz) bo nastepny mechanik nie miał czasu na moje auto.Bardzo prosze ludzi z Gdańska i okolic o polecenie jakiegoś warsztatu godnego zaufania.Licze na pomoc. :] Pozdrawiam!

marecki2R 
Ventomaniak
Jetta 2.0 16v

Silnik: ABA
Wysłany: 2006-09-25, 18:22   

Witam serdecznie kolejną posiadaczkę Ventylka na naszym Forum :)
Musze niestety na początek Cię zasmucić a mianowicie nie potrzebnie wpędzałaś się w koszty i kupowałaś drugą skrzynie , koszt naprawy twojej starej uszkodzonej skrzyni ( wsteczny bieg ) łącznie z wytmontowaniem i zamontowaniem to około 350zl. Co do wyucieków to jest to i wyłącznie wina twoich mechaników bo przed montazem powinni wszystko dokładnie sprawdzic i ocenić stan rzeczywisty skrzyni , jednak tego nie zrobili i w ten sposób wpędzili Cię w dodatkowe koszta.

Jesli chodzi o osoby z naszego forum które mogły by Ci pomuc to przychodzi mi do głowy Gavel
Jednak ja na twoim miejscu zgłosił bym się do tego samego warsztatu i kłucił się z szefem zakładu ,aby na ich koszt usuneli ci usterki nie wynikające z twojej winy ,tylko z winy mechaników którzy źle ocenili stan montowanej skrzyni do twojego auta.

Ostatnio zmieniony przez marecki2R 2006-09-25, 18:50, w całości zmieniany 1 raz  

Gavel 
detektyw forumowy

Silnik: TDI 1Z+
Wysłany: 2006-09-25, 18:37   

No ja oczywiście też na początku witam jakby nie patrzeć sąsaidke!
Co do gdańskich warsztatów to cięzko mi coś z czystym sumieniem polecić, bo krótko mówiąc nie korzystałem jeszcze z żadnego :mrgreen: Ale rozesłałem pytanie do znajomych i czekam na odpowiedzi.
Ze swojej strony moge polecić jedynie warsztat w Pruszczu na ulicy Wojska Polskiego.
Ale jeśli poczekasz troszke to w środe bądź w czwartek bede się widział ze swoim mechanikiem (na którym się jeszcze nie zawiodłem) i zapytam czy będzie miał czas.

alicja 
Autostopowicz

Wysłany: 2006-09-26, 07:06   

Bardzo dziekuje za zainteresowanie moim problemem.Oczywiście poczekam na
na polecenie mi jakegoś mechanika.Z naprawa mojego wstecznego to była to była cała sprawa.Mechanik najpierw próbował stwierdzić co to za usterka i powiedział ze musi wyjąć skrzynie co bedzie kosztowało 250zł.9Samo włożenie i wyjęcie skrzyni)na co sie zgodziłam.Potem powiedział ze poszła jakaś zebatka (tzw.choinka).Probował to naprawić wstawiając częcść od Jetty.Oczywiście nie pasowała i wtedy kazał kupić mi nowa skrzynie z która miał też klopot zeby ja wlożyć.Za to wszystko kazał sobie zapłacić 750zl. Ja sie z tym nie zgodziłam i po dyskusjach zapłaciłam 400zł.I pokilku dniach nastepmne 150zł.za spawanie ale już w innym warsztacie. Doliczając koszt skrzyni to jak dla mnie kupa kasy akurat w momencie gdy jej brak. :beczy:

tomala2301 
Zapalony Ventkarz
VW Vento 1.9 TD

Silnik: 1,9TD
Wysłany: 2006-09-26, 07:30   

Witam , wyjęcie i założenie skrzyni biegów to tak między 200-250zł skrzynia biegów używka dobra to jakieś 500zł , więc przy dobrych wiatrach 750zł i jeździsz autem . Z tego co piszesz to widze że mechanik dał przysłowiowej dupy , i za to że zrąbał naprawe to jeszcze Ciebie obiąża za to - znam ten temat . Pozdrawiam

Roman 
Ventofan
ventyle ventyle

Wysłany: 2006-09-26, 08:10   

Witam koleżankę
Tak jak koledzy pisali ja pojechałbym do tamtego warsztatu i postraszyłbym ich troche sądem, przerabiałem to z golfem II po wymianie simeringu ciekło dalej :beczy: , okazało sie że zamiast simeringu miałem napchany silikon:) :boisię: i po przejechaniu 100 km padł mechanizm różnicowy i pękła skrzynia przy mechaniźmie :[ , pojechałem do tego madrego mechanika i powiedziałem że jak do 20 wieczorem nie przyniesie kasy na nową skrzynię i kasy za zwot kosztów rzekomej wymiany uszczelniaczy i oleju to laduje w sądzie a biegły stwierdzi co było przyczyna awarii - no i efektem tego było przyniesienie pieniędzy przez mechanika do mnie do domciu :)

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2006-09-26, 09:39   

Romek, ale zapewne miałeś jakiś dowód na to, że robiłeś to u niego. Bo ja zazwyczaj ine biorę ani rachunku ani faktury i najpewniej w takiej sytuacji mechanior stwierdziłby, że on mnie nie zna i w życiu nie robił nic w moim aucie... I po sprawie... A niestety mało kto chce wydawać rachunki na to co robi...

Roman 
Ventofan
ventyle ventyle

Wysłany: 2006-09-26, 10:26   

Oczywiście że miałem rachunek ja zawsze biore rachunki :) :lol:

alicja 
Autostopowicz

Wysłany: 2006-09-26, 12:04   

No niestety ja nie wziełam rachunku .Wszysto było na przysłowiową gębe.Niemniej jednak odwiedze pana mechanika i mam zamiar odzyskać chociaż czesc pieniędzy , chociażby za pseudo nowu olej, który pewnie był tym samym ze starej skrzyni.Myślał sobie , ze kobieta to nie upomni się o swoje.

tomala2301 
Zapalony Ventkarz
VW Vento 1.9 TD

Wysłany: 2006-09-26, 12:16   

Zazwyczaj się robi na przysłowiową gębe , zresztą klient widzi co robię , ja mam warsztat i też dużo ludzi nie bierze rachunków za wykonaną usługe i jest wszystko ok . Ale tutaj z tego co piszesz to wina jest po stronie mechanika. Spróbuj spokojnie podejść do sprawy i wyjaśnić , nerwy nic nie dadzą a tylko skąplikują sprawe .

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2006-09-26, 14:23   

A ja koloeś nie będzie chciał oddać kasy to przejedż się z jakimś duuuuuużym znajomym, wysokim i szerokim, może to zadziała :-)

alicja 
Autostopowicz

Wysłany: 2006-09-26, 14:43   

Pan mechanik nie zachował sie ładnie , kiedy zadzwoniłam do niego i powiedziałam ,że sa wycieki po wymianie skrzyni biegów.Powiedziała że nie ma czasu zając sie moim samochodem i moge sobie podjechać gdziekolwiek i usunąc usterkeA tak wogóle to on nie bierze odpowiedzialności za skrzynie że są wycieki.Jak sie okazało to nie wina skrzyni tylko nie dokończonej pracy pseudo fachowca.Zreszta jak wyjeżdżałam od niego z warsztatu to spytałam czy daje mi jakąs gwarancje na swoją usługe, to odpowiedział ze nie. :bezradny:

tomala2301 
Zapalony Ventkarz
VW Vento 1.9 TD

Wysłany: 2006-09-26, 15:51   

Gwarnacje na skrzynie biegów powinien dać sprzedający skrzynie , zazwyczaj dają 1 miesięczna lub rozruchową , co do wymieny , naprawy to powinien gwarancje dać mechanik na naprawe , mechanik powinien zamontować skrzynie przejechać się autem , sprawdzić i ewentualnie jak by były wycieki to powinien Ciebie o tym poinformować , że są wycieki . Jak cos to daj znać na gg

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2006-09-26, 20:47   

Tomala, jeśli Ty tak robisz to powiem Ci, że jesteś najuczciwszym mechanikiem w Polsce, bo mnie takie traktowanie jeszcze nigdy się nie zdażyło. A doprosić się o rachunek to masakra, bo od razu mechanicy dodają mi do kwoty 22% Vatu + 19% podatku i nie dociera do nich, że albo VAT albo podatek dochodowy (Na tym akurat nikt mnie nie natnie:-)). W każdym razie nigdy nie udało mi sie doprosić rachunku czy też gwarancji... Także podziwiam i popieram w 100% takich m,echaników...

tomala2301 
Zapalony Ventkarz
VW Vento 1.9 TD

Wysłany: 2006-09-26, 21:02   

Spyro jak chesz rachunek to Ci go wystawiam , części i tak już są z Vatem , a co do robocizny zawsze można się dogadać , ale pierwsze słysze o 19 % podatku , Vat owszem 22% ale ten drugi jeszcze dodawać 19% no to już jest lekka przesada. Pozdrawiam

Fakt faktem że jak klient rząda rachunku to go wystawia się i dolicza Vat bo z tego potem się rozliczasz , części już są z Vatem jedynie vat dodaje się jeszcze do robocizny ale to tylko przy rachunku , ale zawsze można ugiąć cene tak żeby jedna strona była zadowolona i druga.

A co do gwarancji to podam Wam dziwny przykład , 2 miesiące temu zakupiłemw hurtowni amortyzator tylnej klapy , założyłem i cieszyłem się nim przez tydzień bo zaczął ciec , no to ja do przedstawiciela hurtowni z reklamacją , no on przyją i teraz czekam już drugi miesiąć na amortyzator , bo co spytam gościa to mi odpowiada , że wszystko zależy od producenta , on musi sprawdzić i orzec czy wymieni na nowy czy zwróci mi ten zepsuty , i teraz jak mi zwrócą nowy to ok ale jak mi zwrócą stary bo nie uznali reklamacji to to kicha , a nieraz tak jest że przyjedzie klient i reklamuje np. amortyzator nowięc musi czekać też aż zdecyduje producent , ja czekam 2 miesiące , a każ tyle samo czekać klientowi no to masakra , a nowego nie wydam póki nie dostane decyzji od producenta i hurtowni , jak wydam wcześniej to moge mieć w plecy a producent i hurtownia mi może wtedy nie zapłacić.

[ Dodano: 2006-09-26, 21:31 ]
Ale co do sprawy Alicji to faktycznie machanior dał dupy , bo powinien Ja poinformować o tym w jakim stanie jest skrzynia biegów , a nie stawiać ją w fakcie dokonanym , wziąść kase, a potem ją olewać i zbywać . Pozdrawiam . Spyro wpadł mi pomysł załóż temat nowy właśnie związany z oszukiwaniem i nabijaniem w butelke ludzi przez nieuczciwych mechaników. Na forum można zrobić czarną liste warsztatów oszukujących .

wojtek 
Ventofan

Wysłany: 2006-09-26, 22:26   

Dokładnie tak popieram Tomala2301 czarna lista jest wskazana zresztą sam kilka razy zapłaciłem za błedy mechaniorów z własnej kieszeni i od tamtej pory biore rachunki za wszystkie naprawy.

Oczywiście z przyjemnością "zareklamuje" :dół: na czarnej liście te na których się przejechałem i nie polecam ich innym...
Ostatnio zmieniony przez wojtek 2006-09-26, 22:32, w całości zmieniany 1 raz  

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2006-09-26, 22:28   

Utworzyłem nowy temat i przykleiłem go.

http://forum.vwvento.org/viewtopic.php?t=584

alicja 
Autostopowicz

Wysłany: 2006-09-26, 23:21   

Jestem za pomysłem z czarną listą mechaników. :stres: Ale może warto tez zrobić liste dobrych,zaufanych warsztatów .Nigdy niewiadomo co komu może się przytrafić na trasie , :boisię: a tu prosze ma sie adres i telefon i walimy w ciemno. :OK: Może warto wymienić też adresy sklepów z częsćiami , gadżetami samochodowymi.Spotkałam już na forum wymiane poglądów na temat srodków pielęgnacyjnych napewno z nich z korzystam.(zapisałam sobie nazwe wosku i czernidła do plastików) .Pozdrawiam :mrgreen:

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2006-09-26, 23:48   

Jakiś czas temu wymyśliłem zniżki dla klubowiczów, czyli jeździsz gdzieś i jesteś zadowolona, zapytaj czy dadzą zniżkę na hasło Volkswagen Vento Klub Polska. I od razu wiadomo gdzie jechać... ALe jak narazie to tylko załatwiłem saemu 2 miejsca...

alicja 
Autostopowicz

Wysłany: 2006-09-27, 14:17   

Witam :] Tak naprawde to nie chodzi o zniżki , ale o rzetelnośc i profesjonalizm.Pewnie miło bardzo kiedy idzie to w parze.A w obcym mieście jak sie coś przytrafi to niewadomo
gdzie człowiek trafi.Widze że klubowicze są z różnych stron Polski i jakby każdy podał chociaż 1 adres dobrego mechanika to może kiedys przyjdzie nam skorzystać. Chociaż lepiej żeby nie było ptrzeby. :mrgreen:

marecki2R 
Ventomaniak
Jetta 2.0 16v

Wysłany: 2006-09-27, 14:32   

Pomysł rewelacja ja tez dodam jednego naprawde solidnego mechanika w moim miescie . Co prawda chłopak ma mnustwo roboty ale jest niesamowicie dokładny i wiele rzeczy wykonuje samodzielnie .

Dla Klubowiczów załatwię zniżki w wysokosci 10% za naprawy u niego :lol:

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2006-09-27, 17:52   

marecki2R napisał/a:
Dla Klubowiczów załatwię zniżki w wysokosci 10% za naprawy u niego

Wyśle ci formularz i niech ten mechanik go podpisze i wrzucę go na stronę, będzie miał za to darmową reklamę na stronie klubowej:-)

Dobra to zrobimy osobny wątek na forum z poleconymi mechanikami.

marecki2R 
Ventomaniak
Jetta 2.0 16v

Wysłany: 2006-09-28, 02:40   

spyro napisał/a:
Wyśle ci formularz i niech ten mechanik go podpisze i wrzucę go na stronę, będzie miał za to darmową reklamę na stronie klubowej:-)

Ok to fajnie , i on też się ucieszy z reklamy w nasym klubie :lol2:

alicja 
Autostopowicz

Wysłany: 2006-09-28, 16:00   

Hej Gavel ! :D Niesmiało przypominam sie ż e czekam na adres mechanika , bo jeszcze nigdzie nie byłam , a niewiem jak długo moge jeżdzić z tymi wyciekami :bezradny: Pozdrawiam! :lol:

Gavel 
detektyw forumowy

Wysłany: 2006-09-28, 18:57   

alicja co do warsztatów w Gdańsku to nikt na razie z czystym sumieniem nie potrafił polecić :(
Ale jeszcze czekam na kilka odpowiedzi.
Oprócz tego wysałem Ci PW z informacją nt "mojego" mechanika :)

Roman 
Ventofan
ventyle ventyle

Wysłany: 2006-09-29, 08:08   

Ja mogę wam podac dwa warsztaty :D :tazz: gdzie mechanicy sa rewelacyjni: 1 w Świdnicy dobry i tani - robiłem u niego uszczelniacze (pozdro dla Arka właściciela), a 2 w Dobromierzu - robiłem czujniki ABS (pozdro dla Leszka) spytam ich czy mogę podać ich pełne dane

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2006-09-29, 09:20   

Roman napisał/a:
spytam ich czy mogę podać ich pełne dane

zagadauj od razu o zniżki dla Klubowiczów i wtedy będą na stornie Klubowej wymienienie, także darmowa reklama. Tylko podeślę ci mailem taki formularz do wypełnienia...

Andzia 
Zapalony Ventkarz
Gavel

Silnik: 1,9 TDI
Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2006-09-29, 10:53   

czesc Alicja :)
pogadalam dzisiaj u siebie w pracy z paroma osobami na temat jakiegos warsztatu
szef polecil mi jednego mechanika a dwie inne osoby (tez z polecenia szefa) robily tam swoje autka i sa zadowolone, mowia ze nie maja zadnych problemow i polecaja

Jakub Derwisz ul. Karłowicza 14 Gdańsk-Wrzeszcz (a moze juz Oliwa, sama nie wiem )
tel. 341-53-30 (tu nie koniecznie musi on odebrac tel), 502-109-411

mozesz powiedziec ze jego dane masz od Rafała Góreckiego

Powodzenia!

Gavel 
detektyw forumowy

Wysłany: 2006-09-29, 11:35   

Andzia napisał/a:
Gdańsk-Wrzeszcz (a moze juz Oliwa, sama nie wiem )

Tak dokładnie to ani Wrzeszcz ani Oliwa bo ta część Gdanska nosi nazwę Strzyża ;)
A swoją drogą to nawet nie wiedziałem że tam jest jakiś zakład. Chyba się tamtędy przejade w najbliższym czasie żeby zobaczyć chociaż jak z zewnątrz wygląda :rotfl:

Andzia 
Zapalony Ventkarz
Gavel

Wysłany: 2006-09-29, 11:44   

Gavel napisał/a:
Tak dokładnie to ani Wrzeszcz ani Oliwa bo ta część Gdanska nosi nazwę Strzyża

dokładny się znalazł :P :P :P :P :P

wiem ze ten koles mam tam dom i ten warsztat jest chyba na jego posesji

Gavel napisał/a:
Chyba się tamtędy przejade w najbliższym czasie

to jest bardzo blisko biura gdzie pracuje: w lewo i pierwsza w prawo :mrgreen:
wiec moze przyjedziesz i odbierzesz mnie dzis z pracy ?? :D

Gavel 
detektyw forumowy

Wysłany: 2006-09-29, 11:48   

A właśnie że nie bo pierwszą w prawo się nie da :stop: bo jest to jednokierunkowa w drugą strone :wysmiewacz:

Andzia 
Zapalony Ventkarz
Gavel

Wysłany: 2006-09-29, 11:57   

upierdliwy czasem jestes i juz :P :P :P :P :P

alicja 
Autostopowicz

Wysłany: 2006-09-29, 13:36   

Bardzo dziękuje za namiary na mechanika.Super mi pasuje bo też niedaleko pracuje i mam po drodze.Spróbuje sie dziś umówić na wizytę. :OK: Pzdrawiam :lol:

Andzia 
Zapalony Ventkarz
Gavel

Wysłany: 2006-09-29, 16:45   

nie ma sprawy :)
byleby Ci pomógł, a po wizycie zdaj relacje jak było :mrgreen:

Gavel 
detektyw forumowy

Wysłany: 2006-09-29, 18:38