Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Może ktoś wie co to
Autor Wiadomość
tomi 
Autostopowicz

Silnik: 1.9 TDI
  Wysłany: 2009-08-21, 08:20   Może ktoś wie co to

Witam, na wstępie napisze że przejrzałem forum i nie znalazłem nic co mogłoby mi pomóc.

Problem polega na tym, że podczas jazdy po nierównych nawierzchniach nawet 10 km/h słychać stukanie w prawej stronie koło koła ale to nie jest jakieś delikatne pukanie tylko głośne jakby metal o metal. Dodam że wymieniłem końcówki drążków, łożysko i odboje górnej części amorków dalej to samo.

Zastanawiam się nad przegubem ale to stukanie nie wskazuje na przegub tylko w niektórych momentach słychać jakby dosłownie miało się coś tam urwać. Byłem na diagnostyce żadnych luzów wszystko jest ok...
Jak ktoś miał coś podobnego lub jakiś pomysł jak się tego pozbyć i co to może być to proszę o podpowiedz....

radobom 
Zapalony Ventkarz
BOMBA

Silnik: 1.9TeDe
Wysłany: 2009-08-21, 08:36   

Może to być luz w górnej części amortyzatora na tzw łożysku amortyzatora

silverek 
Ventomaniak

Silnik: PAROWY
Wysłany: 2009-08-21, 08:55   

to jest takie napewno dzwonienie jakby było coś luźne tez to mam ale delikatnie od strony pasażera

i tez myśle co to jest
Ostatnio zmieniony przez silverek 2009-08-21, 08:55, w całości zmieniany 1 raz  

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2009-08-21, 09:02   

tomi, sprawdź czy klocki hamulcowe nie mają luzów....widzę ze masz alu wiec łatwo to mozesz zrobi palcami.

Klocki przechodziłem w obu kołach...objawiało się to najpierw metalicznymi stukami a potem dosłownie brzeczeniem na byle nierówności.....ogólnie w czasie jazdy samochód zachowywał się jak jedna wielka grzechotka.

Pomaga wymiana takich blaszek trzymających klocki.

W czasie jazdy łatwo to sprawdzi....gdy jedziesz po takich terenie gdzie słychac stukanie nalezy delikatnie przycisnac hamulec....jesli to klocki to stukanie ustaje.

tomi 
Autostopowicz

Wysłany: 2009-08-21, 09:14   

to na pewno nic z tych rzeczy... kolega mi tu radzi sprawdzić poduszki na skrzyni i silniku... bo jak gwałtownie ruszam albo przyspieszam i szybciej puszczam sprzęgło tak żeby szarpnąć autem to właśnie wtedy tez słychać, najbardziej słychać to przy skręconych kołach ale to nie przegub...

Silverek też na początku było to łagodne więc wymieniałem końcówki drążków, łożyska i i te gumy w amorkach i nic nie przestało a ostatnio zaczęło wyjątkowo głośno to hałasować i się martwe że na dłuższej trasie może mi się coś rozsypać...

FWD350 
Ventomaniak

Silnik: 1Z TDI
Wysłany: 2009-08-21, 11:34   

ja tak samo miłem przy skreconych kołach wymieniłem poduszki na drazku stablilizatora i łaczniki i jest git ewentualnie sprawdz tuleje na wachaczach

silverek 
Ventomaniak

Silnik: PAROWY
Wysłany: 2009-08-21, 17:27   

a może kat ci sie rozwalił i dzwoni bo moj dzwoni jak daje gazu to taki metaliczny dzwiek jest

tomi 
Autostopowicz

Wysłany: 2009-08-21, 22:52   

Dziś zdjąłem koło podniosłem przód skręcałem kołami dawałem gazu i nic żadnego stukania, miałem luźną śrubę na górze amortyzatora co trzyma kielich ale dokręcenie nic nie dało, najgorsze jest to że najbardziej to wali podczas jazdy po tak zwanych "kocich łbach" wtedy najbardziej to słychać dosłownie jakby wahacz był urwany... a najlepsze nie ma nigdzie luzu jak sprawdzałem. Nie wiem już sam co to może być kolega mi coś mówił o jakieś dolnej fazie amortyzatora że mógł się posypać i to może mi walić przy drobnych drganiach, ale sprawdzałem amorki na diagnostyce wszystko ok....

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Silnik: 1.9TDI 1Z
Wysłany: 2009-08-22, 07:49   

tomi napisał/a:
bo jak gwałtownie ruszam albo przyspieszam i szybciej puszczam sprzęgło tak żeby szarpnąć autem to właśnie wtedy tez słychać

Sprawdz sobie silentblocki w wahaczu bo ja mialem taki efekt przy gwaltownym ruszaniu i szczegolnie hamowaniu. Wahacz spotykal sie z kolyska bo guma silentblocka byla zlamana, a huk byl straszny.

FWD350 
Ventomaniak

Silnik: 1Z TDI
Wysłany: 2009-08-22, 13:29   

to naj lepiwj sprawdzic na szarpakch albo samemu w domu na biegu ruszac autem i zobaczyc jak one sie zachowuja

Cybul 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1,9 tdi
Wysłany: 2009-08-23, 13:15   

a ja mysle ze to poducha amorka z łożyskiem jak samo stoi to tego nie wyczujesz dopiero jak ruszasz to przód sie podnosi i robi sie luz na łożysku i wali

tomi 
Autostopowicz

Wysłany: 2009-08-25, 11:41   

jeszcze nie sprawdzałem tych gum na wahaczu ale wyglądają ze są ok na weekendzie jakoś to rozkręcę i wam powiem co i jak... reszta jest ok

Odpowiedz do tematu