Chciałbym kupić nawigacje samochodową - bo niedlugo czeka mnie mnóstwo podrózy w nieznane chodzi mi głównie o to ze ciezko odnalezc sie jadąc samemu w wiekszym miescie - a mapy nie ma jak i kiedy rozkładac... nigdy nie używałem takich urządzen i jestem kompletnie tępy w tych sprawach....
Chodzi mi o coś w przedziale 200 - góra 300 zł, może być używka choć wolał bym nową oczywiście
na allegro widziałem ze w tym przedzile cenowym sa navi firmy LARK - miał, ma ktoś coś takiego ? Badziew? Jak działaja na nim auto mapy - z wiadomych żródeł
_________________ VENTOCAFE daje rade...
Ostatnio zmieniony przez spyro 2009-10-16, 09:32, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2009-08-22, 20:08
Tzn tak.... bodajże w tym numerze "Auto Świat" w którym było info o naszym zlocie była taka cała strona o Lark. Jeżeli ktoś jeszcze ma ten egzemplarz to niech sobie czytnie Nie jestem pewien na 100%, że to w tym numerze ale chyba tak.
Była tam opisana sytuacja że w jakimś czasie wszystkie Larki przestały działać a było to winą błedu w oprogramowaniu czy coś takiego. Ale w ciągu 2h informatycy z tej firmy wrzucili łatki na stronę producenta i wszystko wróciło do normy.
Druga sprawa z tym Lark'iem (opisywana w tymże artykule) to to, ze producent wkłada nie takie "flaki" do swoich urządzeń jakie pokazuje (opisuje) na opakowaniu i w razie awarii ma się sprawę wygraną, bo jest to wprowadzanie klienta w błąd. Ponieważ wiele osób szukając nawigacji sugeruje się mocną anteną lub dobrym procesorem itp. a tu Lark robi taki "chłyt makekingowy" i wypisuje na opakowaniu i w specyfikacji technicznej bzdury byle to ktoś kupił
Ja osobiście używałem Lark'a 43,1 (kolegi) przez pół dnia i nic złego nie mogę o tym powiedzieć bo mi akurat działał dobrze i prowadził do celu (mapę nie pamiętam jaką ma zainstalowaną, ale chyba MapaMap) w każdym wybranym adresie (jeździłem po Gdańsku). To jest moja opinia nt Lark'a
Zaletą jest jeszcze to, że nie jest blokowany na konkretną mapę
ja mam właśnie larka43.1 i wgraną automape nakarcie sd. mam dwie automapyu jedną europy druga polski. w sumei nawigacje kupiłem tylko nawakacyjny wyjazd isprawdziął sie w 100 %. fakt automape mam z hihihi niewiadomego zródła ale wszystko działa. Bardzo mi pomogła. za urzadzenei płąciłem dokładnie 299 zł wiec jest jednąz tańszych amadosyc duzy ekran. wiec polecam- ale koniecznie trzebamiec automape bo ta mapamap to troszke bieda. jakbyś miałjakies pytanie to wal śmiało- moge nawet pomóc w instalacji automapy.
Dla porównania... brat kupił Nokia 500. Kosztowało go to ponad 1000 zł. A ja powiem, bo używałem tego... Porażka na maxa. przereklamowane, przepłacone. Takie gówienko, jak mój wujasek kupił - MIO, w biedronce czy jakims tam markecie za 300 zł chyba... o wiele lepiej się sprawuje niz to zakichane nokiostwo.
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-08-23, 21:35
ja tam nadal będę obstawiał przy palmtopie. Ale w cenie do 300 zł to tylko ten Lark wchodzi w grę moim zdaniem - bo ma nadajnik SirfStar3 + można samemu mapy wgrywać - co jest bardzo ważne.
Silnik: 1,9 diesel Pomógł: 41 razy Wiek: 41 Dołączył: 27 Mar 2009 Posty: 3076 Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2009-08-25, 15:55
Miałem kilka Larków pożyczonych od znajomych i nie mogę na nich złego słowa powiedzieć. Wszystko fajnie działa, dodatkowo łatwo można je odblokować, no i cena też zachęca do kupna.
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2009-08-25, 15:57
Z tego co wiem to one już od producenta wychodzą odblokowane, a jak nie są to prawie we wszystkich ofertach na Allegro jest napisane, że na życzenie odblokowują bez utraty gwarancji. Czyli pewnie taki "chłyt makekingowy"
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-08-25, 16:11
cinek82 napisał/a:
Czyli pewnie taki "chłyt makekingowy"
dokładnie.
Lark, który ma moja chrzestna był z tej promocji Gazety Wyborczej, ze zbierało się punkty a potem dostawało się spory rabat w carrefour'ze na tego Larka. No w każdym razie z takiej dystrybucji to powinien być zablokowany... i ni był
Wysłany: 2009-08-25, 16:15
No i właśnie takie rzeczy jak navi nie powinny być blokowane. Bo tak wrzucasz sobie na SD inne wersje map i w razie sypnięcia tej z której korzystasz masz koło ratunkowe. No chyba, że się urządzenie sypnie a nie soft
Właśnie zacząłem użytkowanie Larka 35.6 (dostałem do Neo) i nie jest on zablokowany, tzn nie ma Win CE widocznego, ale w ustawieniach wybiera się program nawigacji który ma być uruchamiany i można bez problemu sobie zmienić czy na AM, czy TomToma.
A jeżeli ktoś by chciał to nie długo będę miał na sprzedaż Palmtopa HP IPAQ H2210 z GPS na karcie CF, do tego uchwyt to golfa III lub Vento, wg mojego pomysłu za ok.300zł
wyrwałem go za niecale 270 zł i nie jest zle;) poki co wszystko dziala jak należy choć niesprawdzalem w trasie ale w sobotę sprawdzę chciłem z bajerami transmiterem itd ale co sie okazuje w tanich sprzetach dziala to tragicznie i w sklepie pobawilem sie i zrezygnowalem z bajerów na rzecz wiekszego wyswietlacza
jedyny minus póki co to ze pierwszy sygnał satelity łapie koło minuty ale pozniej nawet w koncie pokoju sygnału nie gubi w dziala jak ta lala
teraz musze doba mape szybko znalezc - i tu pytanie - z kąd ściągnąc dobrą pełną wersje automapy i ile zajmuje na karcie mapa na europę?
wyrwałem go za niecale 270 zł i nie jest zle;) poki co wszystko dziala jak należy choć niesprawdzalem w trasie ale w sobotę sprawdzę chciłem z bajerami transmiterem itd ale co sie okazuje w tanich sprzetach dziala to tragicznie i w sklepie pobawilem sie i zrezygnowalem z bajerów na rzecz wiekszego wyswietlacza
jedyny minus póki co to ze pierwszy sygnał satelity łapie koło minuty ale pozniej nawet w koncie pokoju sygnału nie gubi w dziala jak ta lala
teraz musze doba mape szybko znalezc - i tu pytanie - z kąd ściągnąc dobrą pełną wersje automapy i ile zajmuje na karcie mapa na europę?
Automapa europy zajmuje około 2GB i taką potrzebujesz kartę pamięci, linki do mapy moge ci podesłać na pw.
Wysłany: 2009-10-15, 21:12
Ja też mam Lark'a ale 50,1. transmiter działa bardzo dobrze, i na navi i jak film załączę Tylko ten akumulatorek w nim słabo trzyma Chyba że to we wszystkich navi tak jest
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum