A wiec tam zdobyłem prawo jazdy kat B, B+E ,C,C+E prawko odebrałem jak najbardziej.. problem zaczyna sie tu ze nie mam na prawku wstukanego B+E byłem w wydziale komunikacji powiedziano mi ze doktor ktora mi wypisywała papiery o zzdrowiu nie wpisała tej kategori a teraz pytanie skoro mam prawko C+E to czy nie powinienem miec odrazu B+E?? kolega robił wszystko to co ja i ma TE nieszczesne B+E i na badaniach lekarskiech miał wszystko to samo co ja w wydziale komunikacji smieja sie dosłownie.. czy w wydziale komunikacji zrobili mi poprostu na złosc?? zrobiłem kurs na przewoz rzeczy kosztował mnie 700zł i teraz mozna powiedziec jest nie wazny bo nie mam tam kat B+E?? co zrobic z tym problemem?? i B+E jest to osobowka z laweta... własnie załatwiałem Sobie na to robote i lipa mi wyszła.. zle umiesciłem temat niech ktos go przeniesie
Silnik: 3.0 D 136KM Pomógł: 16 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 3004 Skąd: tyle dymu ?!
Wysłany: 2009-09-10, 08:21
Po mojemu to idz do doktora jak mozesz tego u którego miałeś badania i moze on jakos pomoze skoro lipke odwalil bo rozumiem ze to jego wina . I po mojemu w wydziale komunikacji powinni Ci wpisac w prawko B+E skoro zdałes i kaska w błoto aby nie była wyrzucona wiec trzeba sprawe wyjasnic . Ale niewiem jak to jest w realiach bo sie nie znam to tylko mój punkt widzenia
_________________ VW Vento 1.9 D 1Y 64 KM
VW Vento 1.9 TD AAZ 75KM +
Mercedes W210 E 300 136 KM
1. kategorii B i C+E lub B i D+E - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii B+E,
2. kategorii C+E i D - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii D+E,
3. kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką,
4. kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E - uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami).
"
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Posiadajac kategorie B mozna jechac traktorem, a skoro tak to samo przez sie rozumie, ze B+E uprawnia do kierowania ciagnika z przyczepa. Co jest jasno okreslone.
kategoria B+E, C+E lub D+E - pojazdem określonym odpowiednio w kategorii B, C lub D, łącznie z przyczepą,
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Majac zwykle kategorie i datkowo C+E ma sie bonusa w postaci +E na kazda z posiadanych kategorii.
to kolego bradley powiem tak jadąc ostatnio ciągnikiem(możecie się śmiać, ale jestem po części rolnikiem) ciągnąć dwie przyczepy około 10 ton zboża służba celna ściągnęła mnie na pobocze w celu sprawdzenia paliwa czy przypadkiem nie jadę na opale. Sprawdzili trzeźwość, dokumenty pojazdu, paliwo i prawo jazdy. Na szczęście trafiłem na ugodowych ludzi i mnie puścili. Lecz powiedzieli mi, że jeśli chcę jeździć takim zestawem muszę mieć kat C+E, bo jest to traktowane jako ciężarowy chodzi o długość i manewry na drodze. Kat B upoważnia mnie do jazdy ciągnikiem do wagi 3,5 tony(chodzi o sam). Mogę też na kat. B jeździć ciągnikiem i z przyczepką która ma jedną oś i ze sprzętem zawieszanym takim jak pług itp.
Arcaj, jesli jedziesz takim zestawem to wiadomo, ze nie jest on traktowany jako zestaw na kategorie B+E.
Owszem, ciagnikiem z przyczepa mozesz jechac z kategoria B+E o ile DMC przyczepy nie jest wieksze od dmc ciagnika.
Nie wdaje sie w dokladne szczegoly bo nie jest mi to potrzebne, od wczoraj jezdze z przyczepka i zestaw nie przekracza 3,5t wiec moge smigac spokojnie z sama kategoria B
w polsce o tym wiemy ale teraz zrobiłem kurs na przwoz rzeczy a w nim nie mam uwzglednionego B,E a za granica moga sie o to doczepic.. strasznie głupia sytyłaacja
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum