Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
uszkodzenie zawieszenia - prosze o diagnoze i wycene naprawy
Autor Wiadomość
marizaga 
Niedzielny kierowca
fan vento na zawsze

Silnik: ajm
Wysłany: 2009-09-13, 14:51   uszkodzenie zawieszenia - prosze o diagnoze i wycene naprawy

witam wszystkich specow od vento. Dzis zglaszam sie z nastepujacym problemem. Jechalem podrzedna droga kolo siebie i wjechalem prawa strona auta w zapadnieta studzienke (a dokladnie byla tam pokrywa taka jak przy hydrantach). Uksztaltowanie jezdni z daleka nie widoczne, szczegolnie, ze w cieniu, jednak dosyc agresywnie nachylone - taki garb. Co wazne, to uslyszalem slabe uderzenie w prawym kole przednim a potem silne w tylnim. Prawe ok. Lewe niestety nie. Auto jezdzi, ale amortyzator wyszedl do gory z gniazda (widac to pod deska za plecami pasazerow), podniosl sie gwint. Wysokosc zawieszenia bez zmian. Kielich ogladany z kabiny jest nienaruszony. Wiec o co chodzi? Z amora nic nie pocieklo, odboj i sprezyna wyglada ok. Auto odstawilem na parking, tylko, ze taraz przyszedl czas naprawy. Chcialbym wiedziec co tam sie zepsulo i jaki orientacyjnie koszt. Z gory dzieki wszystkim ventomaniakom za odpowiedzi.

marizaga 
Niedzielny kierowca
fan vento na zawsze

Wysłany: 2009-09-13, 14:54   

mam tez zdjecie prawego tylnego kielicha - tylko jak widze, forum nie przyjmuje zdjec

radobom 
Zapalony Ventkarz
BOMBA

Silnik: 1.9TeDe
Wysłany: 2009-09-13, 14:58   

tam są dwi gumki podkładki blaszane itd.Mogło się tam coś posypać w miejscu gdzie spotyka się amorek i kielich. Bardzo szybko sprawdzić podnosisz auto do góry okręcasz nakrętke od góry i jedną od dołu i amorek na wieszchu

marizaga 
Niedzielny kierowca
fan vento na zawsze

Wysłany: 2009-09-13, 15:07   

oto widok z kabiny na tylne prawe zawieszenie. Przy wybojach wystajaca nagwintowana czesc amortyzatora unosi sie.

Zdjęcie025 crop2.jpg
podglad kielicha
Plik ściągnięto 6065 raz(y) 18,12 KB

misiek 
Ventomaniak

Silnik: 1.8 ABS +LPG
Wysłany: 2009-09-13, 16:19   

Kolego miałem to samo ;) ;) ;) ;) po prostu walnęła Ci taka podkładka która wchodzi na sprężynę nazywa się to górne oparcie sprężyny :D :D :D ja swoje kupiłem na szrocie za całe 10zł za komplet na tył ;) ;) ;) wymiana prosta ;) ;) ;) powodzenia

marizaga 
Niedzielny kierowca
fan vento na zawsze

Wysłany: 2009-09-13, 16:53   

dzieki Misiek. Podniosles mnie na duchu. Jutro sprobuje zorganizowac naprawe, jesli jest jak piszesz to zalicze pomogl. Jeszcze zapytam - czy mozna ostroznie jezdzic z taka awaria?

marizaga 
Niedzielny kierowca
fan vento na zawsze

Wysłany: 2009-09-13, 16:55   

ps. domyslam sie, ze bede to mogl naprawic w zwyklym warsztacie? Nie musi to byc blacharz, zeby cos spawac?

radobom 
Zapalony Ventkarz
BOMBA

Silnik: 1.9TeDe
Wysłany: 2009-09-13, 17:26   

sam możesz sobie to naprawić rzecz bardzo prosta tylko będzie potrzebny ściągacz do sprężyn

pablomed 
Pan i władca oktanów

Silnik: 2E
Wysłany: 2009-09-13, 18:07   

mała podkładeczka z wyfrezowaniem przeleciała przez pierścień oporowy siedzący na tłoczysku amortyzatora, albo ten pierścień ścięła. Groszowa sprawa o ile tylko to się stało. nr 2 i 7 na obrazku z etki http://www.vagcat.com/p/B143/511100.png

marizaga 
Niedzielny kierowca
fan vento na zawsze

Wysłany: 2009-09-13, 20:56   

dzieki koledzy, widac, ze macie venciaki przeswietlone na wylot. Jutro sprobuje zorganizowac naprawe. Podpowiedz pablomed jest bardzo precyzyjna, dzieki! Wnioskuje, zemoge autem w takim stanie dojechac do mechanika spokojnie?

pablomed 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2009-09-13, 21:55   

Jasne tylko powoli i unikaj wybojów. Sam też to możesz z robić, naprawy tylnej kolumny sa bardzo proste i nie wymagają narzędzi specjalnych. Podnośnik, klucze 13, 15 i 17 to właściwie wszystko co trzeba.Nie dopisałem poprzednio - mógło też wyrwać dziurę w górnym talerzyku spręzyny jak był skorodowany, ale to też groszowa sprawa.
Ostatnio zmieniony przez pablomed 2009-09-13, 22:05, w całości zmieniany 1 raz  

misiek 
Ventomaniak

Silnik: 1.8 ABS +LPG
Wysłany: 2009-09-14, 19:45   

pablomed napisał/a:
Jasne tylko powoli i unikaj wybojów. Sam też to możesz z robić, naprawy tylnej kolumny sa bardzo proste i nie wymagają narzędzi specjalnych. Podnośnik, klucze 13, 15 i 17 to właściwie wszystko co trzeba.Nie dopisałem poprzednio - mógło też wyrwać dziurę w górnym talerzyku spręzyny jak był skorodowany, ale to też groszowa sprawa.
i to te właśnie napisałem ;) ;) ;) zwykły mechanik to zrobi musisz mieć tylko tą podkładkę oporową i spoko. Ja jeździłem z tym ze dwa dni ale wymontowałem cały amor ze sprężyną i podłożyłem dużą podkładkę w miejsce wyrwania tak że wchodziła pod kielich od spodu ;) ;) ;) i jakoś śmigałem dwa dni :D :D :D

marizaga 
Niedzielny kierowca
fan vento na zawsze

Wysłany: 2009-09-16, 17:19   

juz melduje jak to sie zakonczylo. Delikatnie venciakiem jezdzilem w poniedzialek, , jeszcze w nocy wracalem, wiedzac, zejestem umwiony na wtorek rano do mechanika. Co ciekawe umawialem sie w poniedzialek, mechanicy zobaczyli o co chodzi i ustalilismy termin. Przyjezdzam zatem we wtorek rano, "fachmani" wolaja trzeciego, by obejrzal i stwierdzil co bedzie do poprawki. Ten oglada, kreci glowa, przechodzi do lewego kola, oglada kielich w kabinie no i... mowi, ze nic nie zrobi, bo nie ma co robic ?? !! Patrza po kolei "fachmani" i tez stwierdzaja, ze nic do poprawiania nie ma. Niezle. Jako ostatni patrze ja, i widze, ze gwint amora, guma, wszystko na swoim miejscu. No niezle mnie zaskoczyl venciak. Wzial i sie naprawil w nocy sam :) A tak powaznie, podobno na tej dziurze, podczas krotkiej fazy, gdy kolo wisialo w powietrzu, na skutek odbicia sprezyna mogla wyskoczyc ze swojego gniazda, po jakims czasie wskoczyla z powrotem i na tym sie ta historia zakonczyla. Jeszcze raz wielkie dzieki za porady. Szerokosci, pozdro

pablomed 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2009-09-16, 19:49   

Boże mój, człowieku, pokazałeś im tą tą fotkę która wkleiłeś tu w temacie??? Większego nonsensu nie czytałem. Żeby tak wlazło do środka to musi być uszkodzenie i wkrótce powróci. I bardzo ci nie życzę żeby stało się to na szybkim wirażu
Ostatnio zmieniony przez pablomed 2009-09-16, 19:50, w całości zmieniany 1 raz  

Lwomati 
Vento to ja!
GRUPA MAZOWIECKA

Silnik: 2.3t AERO
Wysłany: 2009-09-16, 19:56   

pablomed napisał/a:
I bardzo ci nie życzę żeby stało się to na szybkim wirażu

dokładnie. Ja nie bagatelizował bym tej sprawy. A mechanicy z nich żadni jak widzieli przed i po "samo naprawieniu się".

Była VRka
Mój Borowik
Passeratti

przemolas4 
Pan i władca oktanów

Silnik: 2,0 GL
Wysłany: 2009-09-16, 20:07   

marizaga napisał/a:
na skutek odbicia sprezyna mogla wyskoczyc ze swojego gniazda,

ktos ci kolego bzur nagadal , bo nie ma takiej mozliwosci .
ona nie ma gdzie wyskoczyc i tyle .
wes no bracie jedz do mechanika , a nie naciagaca .
szanujacy sie mechanik napewno nie olalby tego co mowisz, tylko rozebralby mc i sprawdzil co ta sie dzieje .
na dobra sprawe , to sam bys to zrobil , bo to zadna filozofia .

marek03 
Ventofan

Wysłany: 2009-09-16, 20:52   

Podpisuję się pod postami obydwoma rękami. Przy większej nierówności auto dobije, złamie się sprężyna, daj Boże przy małej prędkości.. Pamiętaj, z jednej strony nie masz pewności amortyzacji. Ja uważam że jazda z większą prędkością jest bardzo niebezpieczna. Jak masz trochę smykałki , dasz radę. Zgadzam się z "przemolasem4" i resztą ,napraw, bo jazda z tą usterką przy większych prędkościach jest niebezpieczna!!!

marizaga 
Niedzielny kierowca
fan vento na zawsze

Wysłany: 2009-09-17, 12:19   

juz dopowiadam - prosilem ich o to, by sprawdzili, rozebrali i chociaz obejrzeli. Stwierdzili, ze nie ma czego naprawiac. Ogladali, bujali, szarpali i powiedzieli swoje. Naturalnie mam zamiar niebawem zlecic przeglad tego zawieszenia. Teraz niestety jezdze - objawow zadnych nie ma, ale jezdze powoli. Dziwna to sprawa. Dwoch mechanikow ogladalo wczesniej widok z fotki na zywo.

pablomed 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2009-09-17, 19:43   

marizaga, wiesz co, zrób to samodzielnie, żaden problem, rysunki jak co składać są na każdym forum VW golfa bo zawiecha ta sama. Nie potrzeba żadnych specjalnych narzędzi tylko podnośnik i dwa klucze. To naprawdę niebiezpieczna dla Ciebie sytuacja, a ci mechanicy dybią na Twoje życie

marizaga 
Niedzielny kierowca
fan vento na zawsze

Wysłany: 2009-09-18, 14:16   

jasne, ze bedzie zrobione, jutro mam w planach. Akurat kolo mnie parkingi sa gesto zastawione, wiec robie w warsztacie. Schematy od Pablomed juz wydrukowane, dzieki wielkie.

przemolas4 
Pan i władca oktanów

Silnik: 2,0 GL
Wysłany: 2009-09-18, 14:31   

zawczasu kup wzmacniane sruby mocowania podstawy amora do belki zawieszenia , bo lubia pekac .

lesny1982 
Vento to ja!

Silnik: 1.9 TD
Wysłany: 2009-09-18, 15:43   

hehe mialem to samo jakis miesiac temu ;) wymiana w pare minut wyrwalo talerzykl na wylot :P

http://www.fotosik.pl/sho...19c8d74cfa3c98e

Ostatnio zmieniony przez lesny1982 2009-09-18, 15:55, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu