Silnik: ABA Pomógł: 21 razy Wiek: 47 Dołączył: 07 Mar 2006 Posty: 505 Skąd: Nowogard
Wysłany: 2006-03-26, 01:51 Uroda i funkcjonalność Ventyla -kontra -Golf III
Zapodałem taki temacik " Uroda i funkcjonalność Ventyla -kontra -Golf III "
ponieważ ciekawi mnie jak wy do tego podchodzicie i chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat . :!:
JA osobiscie niegdyś byłem zakochany w Golfie fascynował :shock: mnie niesamowicie ,.,
Ale odkąd mam VENTKE to zafascynowanie Golfem mi mineło i tak się zastanawiam dlaczego :?:
No to do sedna
1 Jak porównacie Ventyla KONTRA Golf III WIZUALNIE
2 Jak Porównacie Ventyla KONTRA Golf III FUNKCJONALNIE
Co byście przypisali na + (plus) a co na - (minus) oczywiście względem VENTO kntra GOLF III
Pomógł: 14 razy Wiek: 54 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 270 Skąd: Bory Tucholskie
Wysłany: 2006-03-26, 12:13
Golf mk III zdecydowanie lepiej prezentuje się od strony estetycznej, czyli zwyczajnie wygląda lepiej, Choć moja żona lubi auta "z dupą" i Vento stawia zdecydowanie przed Golfem. Trzydrzwiowa wersja Golfa jest dla mnie znacznie ładniejsza. Zawieszenie golfa odpowiada mi bardziej, lubię czuć dobry (czytaj:bolesny ) kontakt z podłożem. Golf wchodzi w zakręt jak po szynach. Za to Venciak oferuje sto razy lepszą wygodę, zdaje się że lepiej osiągnięto w nim kompromis przyczepnośc-wygoda. Użytkowe walory Vento są niezaprzeczalne: lepsze wyposażenie w standardzie, wygoda w trasie, cichsza praca (chyba lepsze wyciszenie), no i bagażnik, w którym mieszczą mi się wędki, jakie dotychczas musiałem wozić w kokpicie . Poza tym (znów subiektywnie) bez urazy, ale w Golfie można się zakochać od pierwszego wejrzenia, Vento wzbudza tak gorące uczucia po jakimś czasie, gdyż jego atuty trzeba poznać w czasie eksploatacji. Za to nietaktem byłoby nie zauważyć, że miłość zbudowana na solidnych podstawach jest trwalsza :wink: :!:
Pomógł: 1 raz Wiek: 37 Dołączył: 20 Mar 2006 Posty: 30 Skąd: Bochnia
Wysłany: 2006-03-26, 12:37
Moim skromnym zdaniem vento jest dużo ładniejsze od golfa i co do tego bardziej praktyczne w golfie niepodoba mi się przód samochodu a w vencie sa aż 3 rodzaje (oczywiście montowane fabrycznie) o tyle niebede wspominał bo tu golf przegrywa z ventem i to z kretesem noi wygoda jazdy w vencie a w golfie poprostu Vento wygrywa i to z olbzymią przewagą nad golfem
Oczywiście Vento wygrywa pod prawie każdym względem. Jest ładniejsze, zarówno przód jak i "dupa", ma większy (olbrzymi) bagażnik, jest wygodniejsze, lepiej wyposażone, dużo rzadzej na ulicy widzisz Vento niż Golfa (przynajmniej u mnie w mieście, gdzie Golf'ów jest na każdej ulicy po kilka). Jedyny atut Golfa względem Vento to chyba większe pole do popisu dla fanów tuningu (karoserja), chociaż w Vento też można zrobic bardzo duzo.
Silnik: VR6
Wysłany: 2006-03-26, 14:02
wiec mailem golfa 2.. wszyscy mysleli ze kupei golfa 3.. ale ja od poczatku mialem inne plany ciekawych golfow w polsce juz jest na peczkie.. a vento... mozna na palcach 1 reki zliczyc.. spodobala mi sie bryla... i przez kilak meisiecy zanim sprzedalem golfa wiedzialem ze bedzie to vento i szukalem tylko vento golf nie wchodzil w rachube!!! choc jego napewno + cecha jest to ze latwiej nim zaparkowac ...
_________________ www.vwVento-Fans.com
...najlepsza strona i FORUM miłośników VW Vento!!
www.mapet-TUNING.com
Strona i sklep dla pasjonatów tuningu...
zawieszenia sport, lampy, grille, dystanse, śruby i inne
Silnik: ABA Pomógł: 21 razy Wiek: 47 Dołączył: 07 Mar 2006 Posty: 505 Skąd: Nowogard
Wysłany: 2006-03-26, 14:48
Muszę przyznać ze macie podobne zdania jak ja w tym temacie , Część z oceny idzie na kożyść Vento ,a druga częśc na konto Golfa III . Zobaczymy co napiszą inni 8)
Pomógł: 8 razy Wiek: 46 Dołączył: 07 Mar 2006 Posty: 113 Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-03-26, 17:20
Vento wygrywa jest lepiej wypasione,bardziej praktyczne i jest to jeden z ładnieszych sedanów w klasie i mimo upływu lat nadal może się podobać,a poza tym to jest pozbawione stereotypu "łysego osiłka" A że golf jest protoplastą venta to ciężko żeby był brzydszy dla mnie pod względem urody to są równe sobie ale praktycznością golf musi ustąpić miejsca vencie...
Silnik: 1.8 90KM Pomógł: 10 razy Wiek: 48 Dołączył: 09 Mar 2006 Posty: 1226 Skąd: SZAMOTULY
Wysłany: 2006-03-26, 21:36
zanimkupilem vw to nie bardzo jakos patrzylem w ich kierunku dlatego poniewez podstawowym problemem bylo to ze nie ma napedu na tylne kola,no ale lata leca i czlowiek sie zmienia i jego gusta,kupilem okazyjnie golfa II 1.6 b+g 5d wyglad mial zajebisty czarna perla lak ciemne szybki alusy 15 lekko obnizony itp.ale pod wzgledem jazdy to totalna porazka no i poszedl miedzy ludzi i powiedzialem ze nigdy wiecej no golfIII nie podobal mi sie nigdy i nadal mi sie nie podoba,natomiast vento to kupilem ze wzgledu jego funkcjonalnosci duzy wydodny z bardzo duzym bagaznikiem samochod a milosc to cd.
_________________ ŻYCIE BEZ SILNIKÓW SPALINOWYCH BYŁO BY NUDNE! I NIE TYLKO
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-03-28, 11:14
No więc, mnie osobiście zawsze bardziej podobały się Ventki, jużjako dzieciak zbierałem prospekty Ventylków, a nie golfów. Ogólnie nie lubię autek ze ściętą "dupą".
I uważam, że tył Ventki jest dużó łądniejszy od golfa, ma swój smaczek...
CO do funkcjonalności to oczywiście bagażnik stawiam na pierwszym miejscu, bo chyba w środku nie ma więcej miejsca, myślę, że trochę lepiej zrobili Vwntki, w sensie, inne części w wielu przypadkach... Autko ze względu też na dużó wyższą cenę od GOlfa było lepiej wyposażone i lepiej złożone do kupy
Vento i już... To mówi samo za siebie...
A tak wogóle to wiecie co znaczy słowo VENTO? Kiedyś przeszperałem wszelkie słowniki i znalazłem je dopiero w łacińskim. Słowo vento oznacza otwór Ale czemu VW tak nazwał to wspaniało autko to ja już nie wiem bo z otworem nie ma za dużo wspólnego...:-)
Silnik: 2.0 2E Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 06 Mar 2006 Posty: 172 Skąd: K-Kożle
Wysłany: 2006-04-12, 15:21
nie zebym nie lubil golfa, ale jak sie do niego zapakowac z dwojka dzieci w fotelikach, wozek ,i bagaze na wakacjie?
vento to co innego , podoba mi sie bardziej niz golf , praktyczny duzy kufer, i 115km-jest czym wyprzedzac .
golf z tym samym silnikiem nie ma takiego polotu, nie wiem czym to jest uwarunkowane, ale vento chyba ciagnie lepiej.
Wysłany: 2006-04-12, 22:23
Golf jest lżejszy więc powinien lepiej przyśpieszać z tym samym motorem- ale wszystko jest zależne 8)
To jak ciągnie to myślę , ze jest też w dużym stopniu zależne od tego jak silnik był układany ( docierany) , jednostka 2,0 115 KM druga taka prawie napewno nie jest taka sama pod względem mocy i elastycznosci., Znam mechanika który po przez rozłożenie nowego nominalnego silnika np: 115KM po złożeniu i nie wielkim dopracowniu elementów ze sobą pracujących, ta sama jednostka osiąga o 10KM więcej ( błędy montażu i obróbki fabryczne ) :|
Dlatego czasem objeżdzamy kolege który ma taki sam silnik jak my
Silnik: 1.8 90KM Pomógł: 10 razy Wiek: 48 Dołączył: 09 Mar 2006 Posty: 1226 Skąd: SZAMOTULY
Wysłany: 2006-04-17, 20:28
teraz wymienialem kuzynowi skrzynie w golfie gt i po dlugich poszukiwaniach w koncu kupilem za 800 skrzynke od vento powiem wam ze teraz ciekawie ciagnie bardzo ladnie wkreca sie na obroty na wyzszych biegach jeszcze sie z nim nie probowalem ale chyba teraz ventyl piernie i to z kretesem.pozdrawiam
_________________ ŻYCIE BEZ SILNIKÓW SPALINOWYCH BYŁO BY NUDNE! I NIE TYLKO
Co do funkcjonalności...
120 kg złomu wszelkiej maści - efekt wiosennych porzadków w garażu i na działce
Wszystko za jednym zamachem wlazło do Venciaka... Golf by chyba tyle nie pomiescił
no i monitor 22' w pudle też się zmiescił z zamkniętym bagażnikiem
_________________ Stowarzyszenie Eksploracyjno-Historyczne "Grupa Łódź" www.lodz-eksploracja.org
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2006-04-26, 01:10
Zeby nie było że Ventek nie lubie ale mam plusik dla golfa:
Spróbujcie wcisnąc do Ventylka nowy, duży telewizor dajmy na to 29 cali w kartonie, prosto ze sklepu. Oczywiście nie żaden LCD tylko taki zwykły z dużą dupą. Niby pojemny bagażnik, w środku kupa miejsca ale karton żadną "dziurą" do auta nie wchodzi bo za duzy gabarytowo
A w golfie fiku miku, kładziemy siedzenia i przez klape włazi bez problemu
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-04-26, 11:00
Gavel napisał/a:
Zeby nie było że Ventek nie lubie ale mam plusik dla golfa:
Spróbujcie wcisnąc do Ventylka nowy, duży telewizor dajmy na to 29 cali w kartonie, prosto ze sklepu. Oczywiście nie żaden LCD tylko taki zwykły z dużą dupą. Niby pojemny bagażnik, w środku kupa miejsca ale karton żadną "dziurą" do auta nie wchodzi bo za duzy gabarytowo Sad
A w golfie fiku miku, kładziemy siedzenia i przez klape włazi bez problemu Smile
No właśnie miałem ten problem w tamtym roku, w końcu pomógł kumpel meganką bo do Ventki nie szło... Ale i tak Ventka jest lepsza od golfa pod każdym innym względem
Pomógł: 1 raz Wiek: 37 Dołączył: 20 Mar 2006 Posty: 30 Skąd: Bochnia
Wysłany: 2006-04-27, 21:44
zawsze mówiłem że to co ma swoje lata jest najlepsze podobno Bory niestety lubią gnić po 2 latach dlamnie to jest szok poprostu ale trudno takie czsy nawet mercedesy nowe zaczynają gnić po paru latach niestety. <==Vento Rządzi==>
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum