Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Paweł J.
2008-04-23, 11:09
tchermotronik
Autor Wiadomość
pieniek 
Kierowca eLki
pieniek

Wysłany: 2006-10-16, 22:26   tchermotronik

witam wszystkich czy ktos moze wytumaczyc mi zasade działania tchermotronika? bo mam niemały problem ogrzewanie niedziała i niewiadomo co tam mogło pasc. podobno jest tam jakis silniczek czy moduł odpowiadający za "ciepło,zimno" tez mówią o jakims osobnym bezpieczniku od tego systemu. słynny dobry elektryk we wrocku powiedział ze nie obiecuje ze to zrobi bo jest to zadko spotykane i zeje.... problem z częsciami do tego więc jak on nic niezaradzi to tylko serwis , a tam jak powiedzieli mi cene to sie załamałem. prosze pomózcie. pozdrówka. :beczy:

tomala2301 
Zapalony Ventkarz
VW Vento 1.9 TD

Silnik: 1,9TD
Wysłany: 2006-10-17, 20:14   

Ja mam thermotronick , a co tam Ci dolega ?

[ Dodano: 2006-10-17, 20:19 ]
Tam jest czyjnik temperatury wewnętrznej , jak włączysz zapłon to powinien być taki odgłoś jakby wiatraczek chodził , sprawdź czy taki odgłoś jest , weź papier toaletowy kawałek i jak masz włączony zapłon przyłóż go do tej krateczki koło radia, powinien się przykleić a jak zapłon wyłączysz powinien spaść , sprawdź to .

pieniek 
Kierowca eLki
pieniek

Wysłany: 2006-10-18, 21:07   

wiem o co chodzi z tym wiatraczkiem to takie jakby tykanie więc jeszcze raz to sprawdziłem i niestety tego tykania niema znikło razem z ogrzewaniem,no i prubowałem tego numeru z tym papierem no i lipa papierek sie niema zamiaru przyklejc do czujnika więc niemam pojęcia co to takiego moze byc.

wojtek 
Ventofan

Wysłany: 2006-10-18, 22:23   

Najpierw sprawdz bezpieczniki może masz przepalony od termotronika,jeśli nie to trzeba sprawdzić połączenie prądu do silniczka(czujnika temp) czy się nie wypieło Jeśli jest oki a silnik w czujniku nie pracuje to lipa bo jest padniety albo ekstremalnie zabrudzony ja tak miałem czyszczenie pomogło,jeżeli silniczek pracuje a w autku dalej zimno to panel sterowania albo zawór i to już ciężka sprawa.

marmarmarek 
Pan i władca oktanów

Silnik: 1.8 ABS 66kW
Wysłany: 2006-10-19, 17:04   

ja stawiam na bezpiecznik. tylo nie wiem dokladnie ktory to jest...

pieniek 
Kierowca eLki
pieniek

Wysłany: 2006-10-19, 19:51   

bezpieczniki wszystkie są ok. a co masz na mysli ze cięzka sprawa? bo niewiem co przez to rozumiec,czy wiąze sie to z duzymi kosztami naprawy lub częsci czy a moze jest problem ze zlokalizowaniem przyczyny awarii? propo częsci to wiem ze są bardzo drogie sam głupi czujnik kosztuje 500pln. a najgorsze to to ze niema tych częsci od tchermotronika w zamiennikach,tylko orginał.

tomala2301 
Zapalony Ventkarz
VW Vento 1.9 TD

Wysłany: 2006-10-19, 19:57   

pieniek - trzeba sprawdzić ten czujnik , jakby co to czujnik taki szukaj na szrocie ,ale najpierw sprawdzić czyjnik , może to pierdoła , a może coś poważnego , czujnik żeby sprawdzić to trzeba rozebrać tą pułeczke co jest radio zamontowane. Pozdrawiam

pieniek 
Kierowca eLki
pieniek

Wysłany: 2006-10-19, 20:01   

ale jak ja mam go sprawdzic? ja niestety sie na tym niekumam jak. radjo rozumiem tez czeba wymontowac?

tomala2301 
Zapalony Ventkarz
VW Vento 1.9 TD

Wysłany: 2006-10-19, 20:25   

na odległość to kiepsko się tłumaczy , jak CI napisze to też bedzie to niezrozumiałe , może bym zaglądną do tego ale nic nie obiecuje , mieszkam od wrocka jakieś 45 km jakbyś miał ochote to możesz podjechać

pieniek 
Kierowca eLki
pieniek

Wysłany: 2006-10-19, 20:57   

moze i by było to nie głupie, jutro jade do elektryka bo juz jestem z nim ustawiony zobaczymy co on wymysli ciekawego. jezeli nic to jak najbardziej, jakos sie zgadamy zeby pasowało i podjade do Ciebie.

[ Dodano: 2006-10-19, 20:59 ]
jutro wieczorkiem sie odezwe i dam znac co i jak z tym elektrykiem. pozdrówka

marmarmarek 
Pan i władca oktanów

Silnik: 1.8 ABS 66kW
Wysłany: 2006-10-20, 00:32   

a tak poza tematem-pieniek-aktualnie tez mieszkam we wrocku-przynajmniej w tygodniu a zawsze Ventylkiem przyjezdzam :) mozemy sie kiedys na jakies piwo umowic ;) pozdrawiam

pieniek 
Kierowca eLki
pieniek

Wysłany: 2006-10-20, 18:59   

dla mnie bomba pewnie ze mozemy sie ustawic na jakis browarek czemu nie. ale skoro Ty jestes tutaj z doskoku to musisz dac jakies namiary kiedy co i jak a ja postaram sie jakos dostosowac. pozdrówki.

Odpowiedz do tematu