Silnik: 1Z Pomógł: 5 razy Wiek: 47 Dołączył: 27 Mar 2006 Posty: 53 Skąd: piekary śl
Wysłany: 2009-10-25, 11:00 tdi 1Z
Witam wszystkich! potrzebuję porady. silnik ostatnio coś mi miesza. po pierwsze to mam wrażenie jakby był trochę słabszy. zauważyłem że wcześniej moment doładowania turbiny było wyraźnie czuć przy ok. 1700-1800 obr/min a teraz jakby się przesunęło do 2000-2100 obr/min. po drugie: zapalanie na zimnym. po zapaleniu nie chodzi równo - im zimniej na dworze tym gorzej tzn najgorszy jest okres kiedy jest zimno ale jeszcze nie na tyle żeby włączyły się świece. wtedy szarpie nim najbardziej i dymi siwo-niebieskawym dymem(zaznaczam że nie bierze oleju). kiedy się zagrzeje wszystko jest ok. tyle że ciągle jest słabszy. proszę o pomoc. z góry dzięki!
Siwy dym przy odpalaniu a raczej chechlaniu rozrusznikiem jest czyms normalnym. To po prostu nie spalone paliwo.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Silnik: 1,9 tdi Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Sie 2007 Posty: 341 Skąd: Lublin
Wysłany: 2009-10-29, 10:24
moj 1Z przy -17 zapalił bez świec bo miałem bezpiecznik spalony takiego dyma niebieskiego puścił ze nie widziałem co sie dzieje z tyłu oczywiście wczesniej kreciłem z 2 minuty ;/ po wymienie bezpiecznika palił o strzała bez dymu
co do zamulenia, filtr powietrza i paliwa kiedy wymieniany?? bo to jest tak ze sie odrazu czarny scenariusz obiera a o tym sie zapomina ze było wymieniane nie wiadomo kiedy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum