Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
silniczki reg. wysokości świateł
Autor Wiadomość
enesen 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1.8 GT ABS
Wysłany: 2009-10-24, 14:38   silniczki reg. wysokości świateł

W jednej lampie mam silniczek o nr 357 941 295 a w drugiej 007 282-21 obydwa Helli.
Który z nich był montowany oryginalnie? Czy może po 94 dawali inne silniczki?
Drugi problem mam z tym drugim silniczkiem, gdy mam ustawiony korektor na 0 czyli kreskę to silniczek przy drgnięciu odbłyśnika lub gdy sam ruszam odbłyśnikiem lampy chowa sie i wysuwa, tak na zmianę, trwa to kilka sekund aż ustali swoją pozycję. Widać to np przy dojeżdżaniu na światłach do innego samochodu, lampa z tym silniczkiem buja góra-dół, problem znika gdy korektor przestawię lekko z tego położenia 0. Przerabiał ktoś to kiedyś?

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2009-10-24, 16:35   

enesen, niestety dziś już nie dałem rady zerknąć jakie mam numery....powiedz mi tylko gdzie mam szukać...od srtony silnika...błotnika....góry...dołu ??

W sumie mam coś podobnego....z tym ze u mnie światła trzymają się zawsze w ustawionym poziomie. Chodzi o to iż gdy jest zimno to prawy silniczek mi popiskuje...gdy auto stoi to nie...ale podczas jakzdy gdy są jakieś nierówności to tak....z resztą wystarczy podejść i stuknąć w lampę to zaczyna delikatnie pitolić i słychac jak silniczek koryguje ustawienie. Dzieje się tak do momentu rozgrzania lampy....bądź od silnika lub samej żarówki...potem jest ok....w lecie nie ma owego zjawiska. No i zapomniałem dodać że dzieje się tak tylko w pozycji 0...czyli max podniesionych lamp co przy zadartym kuferku jest fajną sprawą ;) Mam tak od kiedy pamiętam....nic się z tym nie dzieje...być moze się to ostatnio delikatnie nasiliło. Ktoś wie o co kaman ??

Dziś nagrałem filmik jak to wygląda....ale mam problemy z netem i jakoś go nigdzie wrzucić nie moge....jak tylko dam rade to go i na forum zapodam.

enesen 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2009-10-24, 18:02   

u góry ten pierwszy, na dole tem drugi który szwankuje
patrzyłem na allegro i tam sprzedają lampy z tymi pierwszymi silniczkami

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2009-10-25, 09:13   

A u mnie tak to jest z tym pitoleniem...oczywiście w garażu było ciepło więc to na mrozie jest spotęgowane...słychac jak silniczek koryguje ustawienie prawej lampy...wystarczy uderzyć w klosz....

Wystarczy tylko minimalne opuścić poniżej pozycji 0 i jest OK.....no i na poczatku filmiku jest podnoszenie od min do max czyli od 3 do 0.

Ktoś się z takim czymś spotkał ??

enesen 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2009-10-25, 13:37   

porównałem te dwa silniczki i ten który szwankuje ma luźny ten trzpień który się wysuwa. W środku są blaszki tak jakby prowadnice styków i wydaje mi sie że silniczek zapamiętuje ustawienie i gdy poruszy, puknie sie tak żeby odbłyśnik poruszył tym trzpieniem to zmienia sie pozycja styków na tych blaszkach w silniczku i on koryguje do tego wcześniejszego ustawienia

pablomed 
Pan i władca oktanów

Silnik: 2E
Wysłany: 2009-10-25, 21:31   

enesen, nie ma pamięci tylko jakby potencjometr, skoro trzpień ma luz to potencjometr zbyt łatwo zmienia pozycję co skutkuje tą regulacją. Może rozbierzesz i zobaczysz z cego luz wynika, pokrywka silniczka jest na kilka zatrzasków, trzeba je podważyć i wszystko sie rozbiera łatwo

enesen 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2009-10-25, 22:24   

wiem jak się rozbiera bo to robiłem, plan jest taki żeby kupić nowy silniczek taki jak ten drugi a z tym będę później modził, a nóż jakaś fotoporada powstanie

Odpowiedz do tematu