Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Awaria Drzwi - nie chcą się otwierać
Autor Wiadomość
marasbilewski 
Niedzielny kierowca

Silnik: 1.9 TD
Wysłany: 2009-10-16, 15:29   Awaria Drzwi - nie chcą się otwierać

Witam koledzy, mam problem. Od czasu jak kupiłem samochód drzwi kierowcy czasem się zacinają i nie chcą się otwierać. Mam centralny zamek, otwiera wszystkie drzwi. Główka zamku sie podnosi lecz to nic nie daje. Kluczykiem tez probowalem i dalej to samo. Ani z zewnątrz ani od wewnątrz. Drzwi po jakimś czasie same zaskoczyły i się otwierały. Teraz już dłuższą chwilę sie nie chca otwierac i mam problem... Zeby jakos jechac wsiadam od drzwi pasazera ;P
Co moze byc przyczyna ?
Jak temu zaradzic ?
Czy da rade jakoś teraz otworzyc te drzwi ? Jakis awaryjny system otwierania ?

cinek82 
Vento to ja!

Silnik: 1,8l ABS B+G
Wysłany: 2009-10-16, 15:45   

Najlepiej zdjąć boczek i sprawdzić czy to "gniazdo" klamki jest dobrze przymocowane do drzwi; trzyma się na plastikowych ząbkach które wchodzą w otwory w blasze drzwi ;)
Ja ostatnio tak miałem ale z tylnymi drzwiami. Zdjąłem boczek i poluzowało się gniazdo klamki, rygiel też wyskakiwał normalnie a się nie otwierało. :faja:

marasbilewski 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2009-10-16, 16:32   

czyli z tego co piszesz da rade zdjąć boczek bez otwierania drzwi ;] to juz mnie cieszy
Najpierw mam sprawdzić to gniazdko klamki
Po drugie, jeden znajomy coś wspominał żeby nagiąć cięgno czy coś?
Słyszał ktoś coś o tym ?

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2009-10-16, 16:39   

Zapewne zamek CI siada... Też tak miałem i skończyło się w klinice zamków niestety ;(

http://allegro.pl/item761...nne_czesci.html

marasbilewski 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2009-10-16, 16:58   

uuuu to by była najgorsza opcja... zostałbym bez drzwi ;P zanim by doszedł taki zamek, zdążył bym się zapłakać ;( a jest jakieś rozróżnienie tych zamków czy każdy pasuje do wszystkich drzwi?

marasbilewski 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2009-10-16, 19:24   

Ludki hilfe... jak ściągnąć boczek z przednich drzwi? nie moge ich otworzyć i nie mam pojęcia jak to zrobić? chciałbym chociaż wyciągnąć ten zepsuty zamek...

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2009-10-16, 19:31   

marasbilewski napisał/a:
Ludki hilfe... jak ściągnąć boczek z przednich drzwi?
Wystarczy wejść na stronę klubową do działu porad:

http://www.vwvento.org/porady/tapicerkidrzwi/

marasbilewski 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2009-10-16, 19:42   

kolego wystarczy że wsiądziesz do swojego auta, zamkniesz drzwi i problem niestety się wyolbrzymia... a jak ściągnąć tapicerke to aurat wiem. Aktualnie mam wszystko pościągane z tego co tam było prócz głośnika, bo tego moim zdaniem nie trzeba ściągać.
Problem w tym że nie ma za bardzo jak ściągnąć jej z zatrzasków to raz.
a dwa to wydaje mi się że ciężko żeby przeszła na zamkniętych drzwiach obok kokpitu...

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2009-10-16, 19:57   

Ktoś na bank ściągał tapicecrę z zatrzaśniętymi drzwiami...pamietam jak było o tym wspominane na forum.

marasbilewski napisał/a:
a dwa to wydaje mi się że ciężko żeby przeszła na zamkniętych drzwiach obok kokpitu...

A jakbyś to wszytko rozebrał i otworzył szybę to przez tą szybę nie wyjdzie ?? :myśli:

MustangGT 
Zapalony Ventkarz
Pewka.pl

Silnik: 1.9TDI 110KM
Wysłany: 2009-10-16, 20:09   

Hejka :) miałem ten sam problem :)

Zaraz po kupnie veciny drzwi kierrowcy raz sie otwierały raz nie. Gdy ciągłem spokojnie (powoli płynie) za klamke obojentnie ktura czy wewnetrzna czy zewnetrzna otwierał sie. Ale gdy pociągłem szybciej nie otwierały a mało tego bo w tym momecie przestawały sie otwierac nawet gdy z powrotem ciągłęm spokojnie :(

Wtedy wsiadłem od pasarzera za kułko i sie przejechałem wyboje pomogły i gdy znuw spokojnie pociągłem otworzyły sie. Potem gdy jeszcze tego nei naprawiłęm a niechciały sie otworzyc popukałem troche w miejsce zamka drzwi (tego co trzyma sie słupka) i znuw sie otworzyły, ale byłko to bardzo meczace drazniace. Wkoncu przestałyu sie otwieadz zeby je otworzyc pukałem jezdziłem siadajac od pasazera az sie udało. :D

Gdy otworzyłem zdjełem boczek opusciłem szybe odkreciłem lewa prowadnice szyby u gury dolna srubke prowadnicy tylko poluzniłem. (uwarzaj niekrec szyby przy poluznionej prowadnicy moze sie popsuc mechanizm) wyjełem zamek z drzwi rozebrałem go popsikałem WD40 rozruszałem i zacza działac. :D poskałdałem i ciesze sie juz jego fukcjią ponad pól roku :) powodzonka spokoju pozdrawiam :)

marasbilewski 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2009-10-16, 20:09   

Paweł J.,
Kod:
marasbilewski napisał/a:

A jakbyś to wszytko rozebrał i otworzył szybę to przez tą szybę nie wyjdzie  :myśli:

kompletnie nie wiem o co ci chodzi ;P wszystko rozebrał? przez szybe nie wyjdzie?

marasbilewski 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2009-10-16, 20:14   

kawasaki79, pocieszające... :P tylko nie wiem czy uda mi się jakoś otworzyć drzwi ... a jak nie? to wtedy wyłamie chyba wszystkie te zatrzaski ;] jeszcze dzisiaj bede z tym walczył bo mi nie da spokoju. Tylko chciałem się od was dowiedzieć jak do tego się zabrać

MustangGT 
Zapalony Ventkarz
Pewka.pl

Wysłany: 2009-10-16, 20:19   

Wiesz ja to zawszxe mam jak pizesz o sobie poprostu mi spokoju nie daje ale tu wiedziałem ze o pomoc moge prosic jak je otworze a otworzyłem jak ci muwiłem mnusisz byc tylko spokojny cierpliwy i spokojnie ciagnąc za klamke bo kazde szarpniecie powoduje ze siła odsrodkow blaszke w zamku z powrotem odsuwa od zamka który ma byc nacisniety zeby otworzyć drzwi. Muwie ci jak miałes jak ja otorzysz tylko spokojnie.

Chcesz to wpadnij to ci otworze :D

MustangGT 
Zapalony Ventkarz
Pewka.pl

Wysłany: 2009-10-16, 20:20   

Pukajac staraj sie zeby drzwi wibrowały w miejscu zamka a ta blaszka w zamku opadnie i sie otworza gdy spokojnie za klamke pociagniesz
Ostatnio zmieniony przez MustangGT 2009-10-16, 20:21, w całości zmieniany 1 raz  

vezet22 
Vento to ja!
projekt vento

Silnik: 2,0 GT
Wysłany: 2009-10-16, 20:27   

niezdejmiesz boczka gdy masz zamknięte drzwi musisz je otworzyć jakoś :D chyba że wytniesz dziure w boczku :diabełek: :diabełek: :diabełek:

MustangGT 
Zapalony Ventkarz
Pewka.pl

Wysłany: 2009-10-16, 20:36   

I dla tego ja otwierałem bo szkoda (wyginac) uszkodzic boczek :)

marasbilewski 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2009-10-16, 20:38   

vezet22, to mnie pocieszyłeś ... ide stukać w drzwi i ciągnąć powoli za klamke. Pojeżdże troche po dziurach i dam rade. Trzymajcie za mnie kciuki :*

MustangGT 
Zapalony Ventkarz
Pewka.pl

Wysłany: 2009-10-16, 20:47   

Uwarzaj na te dziury ;) polecam polbruk :)

vezet22 
Vento to ja!
projekt vento

Wysłany: 2009-10-16, 22:01   

hehe weś do auta koleżanke :P wtedy się auto będzie bujało lepiej jak na dziurach :D

marasbilewski 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2009-10-17, 00:45   

No więc, pukanie nie pomogło. Po polbruku też jeździłem. a gdybym wziął sobie jakąś koleżanke to moja Bakusia jak by się dowiedziała to by mnie zabiła.
Za to, podjechałem do koleszki i jego brat zrobił włama do drzwi i otworzyliśmy je.
Sciagnelismy tapicerke. Popsikaliśmy zamek Wd40, nagieliśmy trochę cięgno, przez chwilkę zamek działał lecz dalej sie zaciął i nie wiedziałem jak znowu go otworzyć brat pomogl i sie zawinał. Porobiłem zdjęcia zamka. Napewno jest centralny nieszczelny, lecz po dociśnięciu powietrze dobrze dochodzi a drzwi jak się zacięły to i tak się nie otwierają, nie wiem co może być przyczyną. Zaznaczyłem strzałką na zdjęciu plastik który jest ułamany i dlatego jest nieszczelny. Może teraz jakieś podpowiedzi...

http://picasaweb.google.p...329984089062610
Ostatnio zmieniony przez marasbilewski 2009-10-17, 00:46, w całości zmieniany 1 raz  

MustangGT 
Zapalony Ventkarz
Pewka.pl

Wysłany: 2009-10-17, 01:12   

Przykro mi ze pukanie nie pomogłko ale ja dalej jestem zdania ze to to ci zasniedziało w zamku z powodu starego smaru ktury juz nie smaruje a muli tam wszystko http://allegro.pl/item761...nne_czesci.html tak jak widzsz na zdjeciu z góry jest plastik z dołu metal musisz wykrecic zamek jak ja zdjac plastik z metalu i srodek zpryskac WD40 poczym dobrze rozruszac i załozyc a wtedy na 1 000 000% bendzie sie otwierał
Ostatnio zmieniony przez MustangGT 2009-10-17, 01:14, w całości zmieniany 1 raz  

vezet22 
Vento to ja!
projekt vento

Wysłany: 2009-10-17, 10:08   

jeśli wymątujesz zamek to najpierw go dobrze wymyj najlepiej w nitro pędzelkiem następnie wydmuchaj i wtedy nasmaruj ale nie wd-40 tylko jakimś innym smarem w spreyu ja bym polecał hss-100 wuhta

MustangGT 
Zapalony Ventkarz
Pewka.pl

Wysłany: 2009-10-17, 11:23   

Najwarzniejsze aby rozruszać

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2009-10-17, 17:48   

Cytat:
Ktoś na bank ściągał tapicerkę z zatrzaśniętymi drzwiami...pamiętam jak było o tym wspominane na forum.
nawet powiem Ci kto - ja ;) Jak mi zamek padł i skończyło się w klinice zamków bo ściągnięcie całej tapicerki nawet ze słupka nie dało za dużo. Zamek tak się zatrzasnął że samemu nie dałem rady i w końcu pojechałem do kliniki zamków gdzie tez z tego co pamiętam zeszło im trochę żeby go otworzyć...

marasbilewski 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2009-10-18, 22:15   

Dzisiaj jeden znajomy coś tam nagiął i drzwi zaczęły działać, nie chciał mi zdradzić co i jak. Później staraliśmy się wykręcić zamek to rozwaliliśmy klucz. Po tym postukaliśmy młotkiem w śruby. I nagle zamek ni stąd ni zowąd zaczął działać i teraz normalnie otwiera. Zaraz planuje go wykręcić, nieszczelne miejsca zasilikonować a reszre psiknąć wd'kiem i rozruszać. Nie mam żadnych smarów w spray'u dlatego użyje zwykłego WD40 ;]

MustangGT 
Zapalony Ventkarz
Pewka.pl

Wysłany: 2009-10-20, 16:34   

[quote="marasbilewski"]Dzisiaj jeden znajomy coś tam nagiął i drzwi zaczęły działać, nie chciał mi zdradzić co i jak.

bo sam nie wiedział :D to był zbieg okolicznosci ze sie otworzyły :) pozdro

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2009-10-20, 16:37   

marasbilewski napisał/a:
dlatego użyje zwykłego WD40
a w zimę będziesz walił się w głowe czemu zrobiłeś taki błąd. WD jest na bazie wody więc zamki Ci pięknie zamarzną. Jak już chcesz robić takie rzeczy kup porządny SMAR, np, firmy BEKO. Choć ja na Twoim miejscu kupiłbym inny zamek - ja tak zrobiłem i problem zniknął. Zamki z końca produkcji nie zamarzają tak - przetestowałem na sobie ;)

marasbilewski 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2009-10-21, 19:12   

Spyro, ja WD używałem żeby oczyścić zamek. Później normalnie psikałem smarem.
Zrobiłem zamek i niby wszystko działa. Tylko źle zasilikonowałem ten plastik i puszcza powietrze ;( kupie sobie normalnie nowy zamek w koncu to tylko 20zł + przesyłka.
Dzwoniłem do kolesia z allegro i mowi ze za tydzien powinny byc. To poczekam sobie i kupie nowy. A teraz drzwi otwieram z centralnego, otwieram tylnie i musze docisnąć ten plastik zeby podniósł się ten rygiel.

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2009-10-21, 19:41   

marasbilewski napisał/a:
kupie sobie normalnie nowy zamek w końcu to tylko 20zł + przesyłka.
bardzo dobra decyzja ;) Czasem szkoda w ogóle wysiłku na coś jak można kupić sprawne za grosze...

Notabene strasznie tanie teraz te zamki, pamiętam, ze jak ja kupowałem to kosztował naprawdę sporo...

RysiekSiedlce 
Kierowca eLki

Silnik: 2.0 GT
Wysłany: 2009-10-31, 18:55   

Witajcie koledzy.
Wbijam się w temat bo zaczyna sie problem zimy w moim aucie.

Zamki z przodu w obu dzwiach mi zamarzają !! Gdy temperatura zchodzi poniżej "zera" nie mogę otworzyc dzwi z przodu z obu stron. Rygle odskakują bez problemu, z tyłu otwieram dzwi również bez problemu.
Po zdiagnozowaniu problemu stwierdzam że zatrzaski (widoczny z zewnątrz element zamykający) odskakują bardzo powoli wręcz się cofają wolno. Z tyłu odbywa się to bardzo dynamicznie. ZAMKI POPROSTU SIĘ WYROBIŁY I SŁABO ODBIJA JAKAŚ SPRĘŻYNA.

Gdzie mogę dostać zamki do dżwi i za ile je mogę kupić ?? ?

NOWE czy używane ?? Wolałbym nowe ale za ile je moge kupić i gdzie ??

cinek82 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-10-31, 19:13   

Rysiek, ja też tak miałem. Wyczyściłem z syfu i zawsze na zimę smaruję uszczelki i zamki silikonem w szpreju o takim: http://www.allegro.pl/ite...300_ml_hit.html i jest :OK:

RysiekSiedlce 
Kierowca eLki

Wysłany: 2009-11-01, 10:33   

Kolego cinek82 okej jeśli miałeś tak samo i pomaga jestem ZA

Powiec mi tylko
Jak czyścisz ten zamek ?? Ze zdjęciem boczka sobie powinienem poradzić (robiłem już szybe elektryczną w golfie III) ale zamka w życiu nie wyjmowałem i niechceę spierdo... .

Mam go wyjąć fizycznie na stół, rozkręcić jak rozumiem bo chodzi mi o wyczyszczenie mechanizmu i wypucować jakąś benzynką ekstrakcyjną?? Na co zwrócić uwagę??

Jak pokolei demontować go z dzwi ?? Jak przymocowana jest wkładka od kluczyka,klamka i cięgno ?? Bez problemu się wyjmuje?? Silikonem jadę po mechaniźmie ??

Ostatnie pytanie.
Teraz mechanizm działa szybko i dynamicznie??

cinek82 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-11-01, 11:54   

Ja to w ogóle nie wyciągałem... :P ten mechanizm zatrzaskujący wyczyściłem tak na drzwiach z brudu i wtedy napsikałem tam tego silikonu :P A kluczyka już ni używam bo mam central ;) z pilota.

RysiekSiedlce 
Kierowca eLki

Wysłany: 2009-11-01, 17:41   

Może ktoś odpowiedzieć mi na moje pytania. Zamek muszę wymienić bo nie będe mógł wsiąść.

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2009-11-01, 21:04   

RysiekSiedlce, wyjęcia zamka jest prościutkie, odkręcasz śrubę z boku drzwi i gotowe.

Odpowiedz do tematu