Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Spalanie
Autor Wiadomość
SnQ_ 
Zapalony Ventkarz
Fallen Angel

Silnik: 1.8,75 B+G.
Wysłany: 2009-11-01, 20:29   Spalanie

Witam :) od piatku jestem posiadaczem instalacji gazowej BRC JUST.. i nie wiem czy moge napisac, ze szczesliwym.. zakladajac ta instalacje myslalem o oszczednosciach w zwiazku z jazda a tutaj zauwazylem ze paliwka tez sobie ciagnie sporo jak sie jezdzi.. wierzac w to co pokazuja diody na przelaczniku to benzyna powinna byc ssana tylko przez pierwsze sekundy a potem czysty gaz.. jednak obserwujac wskazowke paliwomierza troszke sie niepokoje bo ona tez idzie w dol.. i nie wiem czy to jest cos nie tak z samym wskaznikiem tylko, czy cos z instalacja..

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2009-11-01, 20:49   

SnQ_, też mam BRC just i musze powiedziec że to jest dobry komp....nie tarcisz na dynamice a salanie tez takie jakie Pan Bóg przykazał...czyli 10.5-10.8 na krótkich odcinkach i ok 7 w dwie osoby na trasie ;)

A co do znikającej benzyny to zobacz na ile masz nastawiony komp...czyli obczaj na temperaturę przy jakiej przerzuca się na gaz.....u mnie to coś koło 50 stopni...ale olałem to i sam przerzucam guziczkami.....czyli jakieś kilkanaście-kilkadziesiąt sekund po odpaleniu na benzynce w leci i trochę dłużej w zimie.

Poza tym zauważyłem że przy RBC just nawet jak Ci na gaz przerzuci to w jakimś czasie poniżej 2 tys obrotów samoczynnie daje Ci na benzynie.....dopiero jak silnik ma te min 60 stopni cały czas pomykasz na LPG.

SnQ_ 
Zapalony Ventkarz
Fallen Angel

Wysłany: 2009-11-01, 20:57   

W takiej ksiazeczce co dostalem do instalacji pisalo ze samemu nalezy przelaczac w ostatecznosci, wiec sam nie wiem.. a co do temperatury to nie wiem jak to leci ale u mnie sie zmienia(przynajmniej tak kontrolki pokazuja) jak przekrocze na jedynce 2000 obrotow.. tylko ze potem jezdze tak raczej kolo 2tys.. nieraz troszke mniej.. i fajny bajer jest ze mi pokazuje ile gazu zostalo jeszcze(tzn sa 4 diody i one swieca w takiej ilosci, ktora odzwierciedla napelnienie butli)

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2009-11-01, 20:59   

Ja co prawda miałem inny komp gazu ale było podobnie, że można było ustawić w komputerze konkretną temp silnika przy której przerzuca się na gaz, ale czasem człowiek dojechał na miejsce i dopiero na gaz się przerzucało ;)

marek03 
Ventofan

Wysłany: 2009-11-01, 21:10   

Ja mam inną sekwencję, ale już przy tych chłodach , muszę przejechać ponad 1,5 km. żeby się przełączył na gaz. Nic nie robię żeby wcześniej się przełączał. Gazownik powiedział że tak ma być. Jedyne co mi poradził na zimę, to żebym osłonił czymś parownik, zwłaszcza w zimie. Ale to bardziej się wiąże ze spalaniem gazu.

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-11-01, 21:10   

SnQ_, moja rada...sam przerzucaj na gaz guziczkami...daj oczywiście trochę pochodzić silniczkowi na benzynce ;)

Jak juz sam zajmiesz się przełączaniem w tedy zobacz jak to jest ze spalaniem benzyny i zdaj relację.

SnQ_ napisał/a:
(tzn sa 4 diody i one swieca w takiej ilosci, ktora odzwierciedla napelnienie butli)

Wiem, wiem.....sam ma gaz tej firmy ponad 4,5 roku i te diody idealnie pokazują to co się w butli dzieje...więc to chyba jakiś ewenement w dziedzinie zasilania LPG ;)

SnQ_ napisał/a:
ale u mnie sie zmienia(przynajmniej tak kontrolki pokazuja) jak przekrocze na jedynce 2000 obrotow..

Wiem o co chodzi...przekroczysz te 2 tys i w końcu przerzuci na gaz...ale jak obroty spadną poniżej 2 tys to znowu na benzynę przerzuci....więc rób tak jak wyżej pisałem czyli baw się guziczkami na centralce LPG :D

A tak poza tym temperatura przerzucenia na gaz jest do ustawienia....mozesz sobie nawet 0 stopni ustawić...ale wszystko to dopiero po podpięciu pod kompa który obsługuje BRC Just

SnQ_ 
Zapalony Ventkarz
Fallen Angel

Wysłany: 2009-11-01, 21:36   

Paweł J. napisał/a:

Wiem, wiem.....sam ma gaz tej firmy ponad 4,5 roku i te diody idealnie pokazują to co się w butli dzieje...więc to chyba jakiś ewenement w dziedzinie zasilania LPG ;)

hm.. kazdy z kim gadam(no w sumie narazie tylko 6 osobbylo) jest zaskoczony pozytywnie ze cos takiego jest i ze fajny bajer i nowosc mowia.. no ale skoro mowisz ze Ty juz to tyle masz to jednak zadna nowinka ;p

Paweł J. 
Vento to ja!

Wysłany: 2009-11-01, 21:43   

SnQ_, chodzi o to iż praktycznie żadna centralka nie pokazuje dobrze tego ile gazu jest w butli...jak się ustawi rezerwę nalezycie to już jest coś...wiem bo mam nie pierwsze auto na gaz....słyszałem też opinie moich znajomych i z tego wynikało że centralka od LPG dział dobrze max miesiąc....a tu taki pozytywny psikus. Jedyny minus to, to iż trochę fiksuje na zakrętach czyli zawyża przy skręcie w lewo i zaniża przy skręcie w prawo....no ale ja mam butlę 60L-więc gazolina ma się po czym pałętać ;)

SnQ_ 
Zapalony Ventkarz
Fallen Angel

Wysłany: 2009-11-01, 21:49   

mi 40 wsadzili.. tylko jescze kurde przy okazji centralny sie zepsul :( jak chce pilocikiem zamknac to tylko alarm sie zalaczy(a awaryjne nie migna a powinny) a centralny juz nie.. i kazdy glupi moze podejsc i otworzyc bez problemu.. tylko wtedy sie alarm wlacza..

cinek82 
Vento to ja!

Silnik: 1,8l ABS B+G
Wysłany: 2009-11-02, 11:13   

Ja mam przełączenie na LPG po przekroczeniu 2000 obrotów....

SnQ_ 
Zapalony Ventkarz
Fallen Angel

Wysłany: 2009-11-02, 14:05   

i mam jescze takiepytanie naprzyszlosc..jezeli jest duzy glosnik wbagazniku to jaka musi bycodlegloscodmembrany do butli z gazem?

Supra1991 
Ventofan
Y..a..r..a

Silnik: 1,8 Ben+gaz
Wysłany: 2009-11-02, 19:53   

SnQ_ napisał/a:
i mam jescze takiepytanie naprzyszlosc..jezeli jest duzy glosnik wbagazniku to jaka musi bycodlegloscodmembrany do butli z gazem?

Zalezy jaki glosnik! jeden wymaga wiekszej objetsci skrzyni a inne mniej! zrob skrzynie na butli czy tam obok butli bo nie wiem jak to tam masz nie umiem sobie wyobrazic o co ci konkretnie chodzi!

ale tak jak mowie jak masz malo miejsca potrzebujesz slabego glosnika a jak wiecej miejsca to mocniejszy glosnik. oblicz mniej wiecej ile masz miejsca i cos wymyslimy;)

Sprzedam:
=- Felgi
http://forum.vwvento.org/...p=135176#135176

PSZCZYNSKI KLUB TUNINGOWY

SnQ_ 
Zapalony Ventkarz
Fallen Angel

Wysłany: 2009-11-02, 20:36   

Chcialem sobie zrobic skrzynie dwa razy po 25cm.. butla jest po prawej stronie skrajnie.. przylega do tej kieszonki takiej.. i kilka cm od zamykania bagaznika.. no i miejsca jest nieduzo w tym boku.. teraz tam siedzi glosniczek nieduzy - 16cm - i jest odstep od butli jakies 15cm.. a przy duzym glosniku to bedzie chyba za malo..

Supra1991 
Ventofan
Y..a..r..a

Silnik: 1,8 Ben+gaz
Wysłany: 2009-11-02, 21:31   

czyli jest z tego co wywnioskowalem 30cm od butli w droga strone! czyli spokojnie wejdzie 30cm glosnik teraz podaj wymiary skrzyni wiemy ze jedna czolowa sciana ma 30cm a boki ile chcesz miec dlugosci i jak bedzie to wszystko to ci powiem ci wejdzie do tej puszki ;)

Sprzedam:
=- Felgi
http://forum.vwvento.org/...p=135176#135176

PSZCZYNSKI KLUB TUNINGOWY

Odpowiedz do tematu