z tego co widzę i wnioskuję jest to odma. Odma służy do odpowietrzania skrzyni korbowej, czyli miejsca gdzie obraca się wał korbowy.
Krawiec1991 napisał/a:
Co to za płyn?
na pewno olej.
Krawiec1991 napisał/a:
Jakie moga być skutki tego wycieku?
zależy ile cieknie... Czy stale ubywa Ci oleju Olej w odmie w niedużych ilościach to całkiem normalne. Podciśnienie dostaje się do skrzyni korbowej i gdzieś to wszystko musi dać upust, dlatego wywala odmą.
niewyświetla mi tych fotek
ale jeśli jest to wyciek z odmy silnika to kiedyś widziałem takie specjalne wkłady do odmy kture przepuszczały powietrze a olej zatrzymywały . Kiedyś w poprzednim aucie (favorit135l) ciekło mi z otpowietrzenia skrzyni to założyłem na otpowietrznik kawałek węża i na nim taki mały filterek od paliwa i pomogło
Silnik: z pralki Pomógł: 9 razy Wiek: 40 Dołączył: 04 Wrz 2007 Posty: 421 Skąd: katowice / brzeszcze
Wysłany: 2009-11-18, 20:45
vezet22, tak to jest odma, a silnik wyglada jak ten US z kolektorem nad pokrywą.
Wyciek przeważnie nie jest groźny, ale po co brudzić motor. zlokalizuj skad dokladnie się wydostaje olej. najczęściej parcieją od oleju własnie te rurki gumowe co od tego tależa wychodzą wystarczy tylko wymienić. puki co wystarczy kontrolować stan oleju w silniku
_________________ Tuning zabawą, moc podstawą. Budowa SWAP'ów VW i FIAT
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum