Witam , wszystkich serdecznie.
Od niedawna jestem posiadaczem Ventki i tu moje pytanie do użytkowników obeznanych w temacie jak i w samochodzie.
Mianowicie, przy probie wrzucenia 5 biegu wchodzi 3...
Reszta biegów wchodzi bez problemu...
Prosze o jakies sugestie....
Silnik: 2.8 VR-6 Pomógł: 16 razy Wiek: 38 Dołączył: 09 Mar 2009 Posty: 2400 Skąd: Warszawa-Puszków
Wysłany: 2009-11-22, 19:06
dokładnie możliwe ze wybierak lub "lanca"od wybieraka co idzie od drążka zmiany biegów do skrzyni się gdzieś blokuje lub o coś opiera co nie pozwala na wrzucenie 5 biegu jeżeli reszta biegów wchodzi bez żadnego oporu lub zgrzytu to jest chyba jedyny powód twojego problemu
Silnik: 2,5 V6 x25xe Pomógł: 2 razy Wiek: 36 Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 258 Skąd: Lublin i okolice
Wysłany: 2009-11-23, 18:25
a ja też sie podepną do tego tematu
mianowicie co może być (a moze tak powinno być?) dziwi mnie że moja dzwignia zmiany biegow ma straszne luzy tzn.... nawet jak mam właczony bieg to wajchą można ruszać do przodu i do tyłu jakieś 3-4 cm i to na każdym biegu tak jest
_________________ Tutaj chodzi o pasje tutaj chodzi o siłę tutaj chodzi o moc...:)
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2009-11-24, 10:22
Co do luzów to Leśny dobrze mówi...mi tez się to przydarzyło...nagle lewarek zaczął latać...czy to na luzie czy na biegu.
Na tym zdjęciu co wrzucił Leśny brakuje takiej gumy/plastiku która jest nałożona na ten biały element przez co luzy lewarka są znacznie zmniejszane.
Ja co prawda nie kupowałem oryginalnych gratów tylko tą gumę dorobiłem we własnym zakresie z czego takiego:
http://www.sklep-grene.pl...roducts_id/9984
akurat miałem to pod ręką...
Uważam że plusem tego jest fakt iż lewarek ma mniejszy luz niż w serii-sprawnej serii....należy tą gumę uciąć w połowie a potem obciąć ok 1/4 obwodu koła i wcisnąć na ten biały element z foty powyżej...potem posmarować towotem i biegi wchodzą jak w masełko i lewarek ma mniejszy skok. Mam tak od ok. półtora roku i w tym czasie przesmarowałem ta gumę towotem może ze 2 razy i jest OK
EDIT
Tak to mniej-więcej wygląda:
Oczywiście luzy w lewarku mogą być spowodowane innymi usterkami, akurat u mnie było to co powyżej opisałem.
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2009-11-24, 14:18, w całości zmieniany 1 raz
Nie wchodzi 5 bieg. tak jakby coś blokowało...
Kumpel sprawdzał wszystko no i nic na to nie poradził. Podpowiadałem mu że to może ten biały plastik ale po ściągnięciu jego, ten "bolec" "wybierak" czy jak to tam sie nazywa co wychodzi ze skrzyni w ogóle nie chce się ustawić na piąty bieg. (wszystkie biegi wchodzą dobrze a tej piątki nawet ręką nie można wrzucić)
Macie może na to jakiś sposób? co warto jeszcze sprawdzić? Da się to zrobić?
edit:
skrzynia od 1.9TD podpasuje do 1.8? mówili mi że da radę zamontować ale jakoś wierzyć mi się nie chce.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum