Witam serdecznie jestem tu nowy i chciałbym się dowiedzieć troszkę na temat turbiny. Mam VW Vento 1.9 TD i zauważyłem ze turbinka się tak włącza o 2700 tys obrotów czy to dobrze?? a jak chwyci to rwie. Nie powinna ona tak np od 2 tys?
turbo sie nie włacza powinna zaczyac sie rozkrecac od 1600obr a przy 2700 to juz ci pewnie ładuje max i dlatego ci sie wydaje ze dopiero od 2700 obr ładuje ci.
tzn ja ja tak testwalem... wrzucileem bieg 2 i but do konca... i tak przy 2700 poczula powera... dopiero i tak od 3 tys on sie zaczyna zbierac... na kazdym biegu... tak jak jade 100 km/h to obroty sa cos kolo 3 tys... a jak wyprzedzam to on sie nic nei zbiera przy 110 mam tak okolo 2700-3000 tys obrotow to tak jak poczuje moc i dopiero sie zbiera... pozatym ostatnio mu dawke zwiekszylem na pompie wtryskowej... i tez lepiej sie zbiera ale ta turbinka sie zalacza tak od 2700-2800 tsy obr.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
To go wytnij, prawdopodobnie masz przytkany wydech i stad jest za mala energia gazow spalinowych zeby napedzic wirnik turbiny.
Najlepiej rozepnij wydech przed katalizatorem i sie przejedz, jak bedzie poprawa to juz wiesz gdzie przyczyna.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
kliper90, nie rozrpuc bo bedzie tylko halac i dym, tylko zdemontowac katalizator na czas testow tak aby wydech konczyl sie przed katalziatorem. A jak bedzie dobrze to albo kupujesz nowy katalizator albo wspawasz sobie rurke.
to wes sobie turbinke podkrec śrubke oraz na pompie wtryskoej dawke;) skutki powera murowane;) ale sa plusy i minusy jak zwiekszenie dawki paliwa... ja mam w TD 75 kucy sama dawke paliwa zwiekszone tzn jest na starcie szybszy bo to odczowam... ale mi sie turbinka tak zalacza od 2700. i sie zastanawai mczy jej nei podkrecic np 1500. ale ne iwiem czy to bedzie dobrze dla silnika...
Wvojtek, ja mam niskie biedne 9 u siebie, nie wiem co musialbys zrobic z biednego AAZta zeby takie osiagi uzyskac...
Silnik: AHU+ Pomógł: 8 razy Wiek: 35 Dołączył: 24 Sie 2009 Posty: 1278 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2009-12-03, 20:45
bradley, tak było.......... wynik taki uzyskałem w fajny dość chłodny wieczór. z nie-dowierzania nakręciłem kilka filmików aparatem i wyniki były powtarzalne... szkoda że kompa mam świeżo po formacie bo bym wrzucił......... dodam że jak było mokro to na 3 biegu gubił teakje...... motor był zdrowiutki...........
EDIT
pamiętaj że AAz jest żywszy wyżej się swobodnie kręci bez zmuły i przede wszystkim ma krótsze biegi.........
Ostatnio zmieniony przez Wvojtek 2009-12-03, 20:47, w całości zmieniany 1 raz
kliper90, nie da sie tak. Mozesz zwiekszych tylko maksymalne cisnienie doladowania.
Wvojtek, AAZ a raczej ten 1.6TD to jest taki wysokoobrotowy diesel Ma dosc maly skok tloka, wiec mozna go krecic. Akurat krotsze biegi nie pomagaja w przyspieszaniu bo trzeba czesciej wachlowac. Mam ciut lepsze osiagi od Paska AFN na 140KM wiec dlatego czasem z niedowiezaniem patrze na czasy ponizej 9sekund do 100 przy mniejszej mocy od mojej. Ja patrze sie do predkosci +/- 105-110km/h
Z reszta wazniejsze w codziennym zyciu sa przyspieszenia na poszczegolnych biegach z danej predkosci.
Osobiscie bez manometru nie podchodzilbym do tego. Tam jest tak samo jak ze zwiekszeniem dawki na pompie, niewielki obrot sruba zwieksza dosc znacznie
mozesz zamknoc wg na turbinie i dlatego tez moze byc tp przyczyna ze ci ładuje doiero o2700 masz otwarty wg i spaliny omijaj turbo i sie nie wkreca ale za duzo trez nie mozna szalec bo ja w te sposó stopiłem tłoki w passacie 1.6 tdi zwieszona dawka i cisnienie ostro i t loki sie potopiły
mozesz zamknoc wg na turbinie i dlatego tez moze byc tp przyczyna ze ci ładuje doiero o2700 masz otwarty wg i spaliny omijaj turbo i sie nie wkreca ale za duzo trez nie mozna szalec bo ja w te sposó stopiłem tłoki w passacie 1.6 tdi zwieszona dawka i cisnienie ostro i t loki sie potopiły
Wvojtek, u mnie ok 1bar pojawia sie przy ~1900-2000 obr/min
Chcesz wyeliminowac turbo dziure, zaloz kompresor. Nie da sie inaczej.
Powinno troche pomoc.
Co do wtryskiwaczy zajzyj sobie na forum golfa, poszukaj Cowboy`a. Jest kilka opcji twoje wtryski+koncowki, same koncowki, gotowe wtryski, inne firmy, ceny.
~1000zl
Jezdzilem bez programu. Mialem 112KM i 237Nm. Nic nie robilem oprocz ustawienia kata wtrysku bo sie opoznil i nie chcial ladnie zapalac rano.
I koszt 50 zl zmieni jakos ayta tzn bedzie mocniejsze?? a co do tego to ten boost pin to sie go wkreca tam od gorty tam gdzoie jest pompa wtryskowa tzn odkrecam te tam 4 srubki co sa i wykrecam stary boost pin i wkrecam ten tak dobrze z tego rozumiem co przeczytalem...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum