Witam mam taki problemik wyskoczył mi taki błąd ,,00513-czujnik obrotów silnika (G28),,.
Co robić? co sprawdzać? czego szukać? i gdzie to się znajduje?
Nie znam się na elektryce samochodowej za bardzo, więc zwracam się do was z uprzejmą prośbą o pomoc, może ktoś z was miał taki problem.
Dane: silnik 2,0 115km
1994rok
8 zaworów
oznaczenie ABA
bez gazu
po remoncie
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2009-10-21, 09:43
nie jestem pewien tego ABA ale chyba w bloku silnika powiedzmy - nad rozrusznikiem obok koła zamachowego. Trzeba sprawdzić wtyczkę czy nie jest brudna ew wymienić czujnik. Auto odpala? Bo jeśli ten czujnik wogole nie działa to niema prawa, pisało że to błąd sporadyczny?
Silnik: ABA 2.0 V8
Wysłany: 2009-10-21, 09:52
Ogólnie odpala i wszystko jest ok
ale jak wciskam sprzęgło i odpuszczam gaz do zmiany biegu to obroty wzrastają tak ok 1000 i dopiero wtedy reaguje na odpuszczenie pedału gazu. Jeszcze mam padniętą sondę, z przepustnica wszystko jest ok bo sprawdzałem
jak podłączasz furaka pod kąpa to silnik masz zgaszony ( zapewne ) i dlatego wywala ci ten błąd poniewasz niema z niego sygnału normalka na odpalonym silniku błędu zapewne niema a owy czujnik to nic innego jak czujnik hala który znajduje się w aparacie zapłonowym
vezet22, dałeś słuszną uwagę. Patrząc po focie z forum golfa, to ten czujnik wygląda jak halla ode mnie z silnika.
MAGNUM, czy diagnostykę wykonywałeś na zgaszonym silniku Jeżeli tak, to spróbuj ponownie na uruchomionym. Przegazuj sobie kilka razy, czy jakieś dodatkowe błędy się nie zaczytują.
A jeżeli sprawdzałeś na uruchomionym silniku, to czujnik musi być walnięty skoro nie ma z nim połączenia.
Wysłany: 2009-10-23, 13:42
Poszukam w weekend czy może jakiś przewód się nie przetarł lub wtyczka zaśniedziała i nie styka i dam znać, a w poniedziałek diagnostykę zrobię. Pozdrawiam
Wysłany: 2009-10-26, 13:33
witam znalazłem czujnik był za filtrem oleju 5cm pod jego podstawą, diagnostykę zrobię w tygodniu ale najpierw wymienię sondę i zobaczymy co dalej
Pozdrawiam
Koledzy podłączam się pod temat bo wydaje mi się, że czujnik halla mi pada. Objawy:
Rano na zimnym zapala bez problemu, gdzieś pojadę, trochę postoi, że nie wystygnie do końca i nie odpala. Trzeba znów czekać z 2 godziny, aż całkiem ostygnie i odpala. Raz zdarzyło się, że podczas jazdy 90km/h zaczął szarpać, obroty wariowały, aż zgasł. Musiałem czekać, aż wystygnie i odpalił. Czujnik halla? Silnik ABU 1.6
Wysłany: 2010-05-18, 19:20
witam po dłuższej przerwie panowie odnośnie tej sondy jak ją sprawdzić??? Poza tym zapala mi się CHE-CK na wolnych obrotach, a jak go przeciągnę to gaśnie, (temperatura na połowie) to ma pewnie ze sobą jakiś związek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum