Ale jak to sie odczuje właśnie pomiędzy 70 stopni, a 90? O ile wzrośnie spalanie?
nie odczuje ja jezdze od zeszłej zimy z walnietym termosttem i jak normalnie jezdze trzyma mi 70 i spalanie wychodzo 5.5 czyli jest zaje... bradley, tu bardzo słusznie napisał kazdy element jest przystosowany do donych warónków pracy
zlotykamil, czujnik przynajmniej w dieslu ale pewnie i w benzynie tez jest w jednym opakowaniu ale tak defakto to sa 2 oddzielne czujniki. Mozesz miec na zegarach 90, a na komputerze 60 i vice versa.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2009-12-10, 21:32
zlotykamil napisał/a:
czujnik
U mnie np czujnik szwankuje...gdy go wyczyściłem przybyło mi 5 stopni i miałem 85...teraz znowu mi do 80 spadło...ale styki mam zasyfione i muszę jakiegoś specyfiku użyć i myślę że zrobi mi się te 87 stopni które nakazuje producent.
Dzieki za temat - zwróciłem przez niego uwage co sie dzieje z temperatura w moim aucie.
I jest tak. W środku nagrzewa sie szybko - po 2-3 km. Temperatura silnika po ok 8 km to 70-75 z tym że ogrzwanie i nadmuch (dwie kreski) mam właczone. Gdy wyłącze nadmuch temperatura zaczyna rosnac i po 3-5 min jest prawie 90 stopni. Gdy włacze nadmuch zpowrotem spadna do wspomnianych 70-75 stopni.
Pytanko - czujnik czy termostat?
O ten czunik chodzi? Bedzie się coś lało z tego węża jak wyciągnę ten czujnik?
Gdy włacze nadmuch zpowrotem spadna do wspomnianych 70-75 stopni.
to jest normalne, bo przez nagrzany silnik właśnie leci ogrzewanie w kabinie i stąd trochę jego ciepła zabiera. Ale nie powinno AŻ tyle mu zabrać. Ja praktycznie nie zauważam różnicy, by coś spadało, jak włączę nadmuch gorącego powietrza na full, ale przez to rzadko załącza się wentylator, bo temperatura powolutku się podnosi, mimo jak nawet stoi na postoju. Zawsze mam ustawione na 22 stopnie i wszystko jest git.
mongi napisał/a:
O ten czunik chodzi? Bedzie się coś lało z tego węża jak wyciągnę ten czujnik?
No chyba tak. Nie wiem dokładnie, jak on jest usytuowany w dieslach, ale w benzyniakach jest u góry na tej grubej rurze pionowo. najprawdopodobniej to właśnie ten czujnik, a na pewno trochę płynu wyleci, to normalne, jak go wyciągniesz. No i nie kombinuj tego na gorącym silniku, bo wiesz, co się może stać. Ja, gdy wyciągałem swój czujnik, to szybkimi ruchami to robiłem, ciach, wyciągnąłem, włożyłem drugi, żeby jak najmniej płynu wyleciało. Albo palcem przytkaj.
A panowie mam pytanie.
Jade dzisiaj nawiew na 2 bieg a tu leci zimne powietrze a temp. około 85 stopni wody a oleju 98.
jaka moze byc przyczyna takiej reakcji
Sprawdz czy linka od regulacji temp. nie spadla z zaczepu.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
mogła ci sie zapchac chłodniczka.
wtedy odpinasz te 2 weze od niej co so przy silniku i wypłukujesz pod duzym cisnieniem woda toem odkamieniacz dolewasz ubytek płynu i ma działac. ale na poczatek sprawdz tak jak radzi bradley,
Ja czekam na odwilz ze sprawdzeniem czujnika (zeby sie nie poparzyc albo nie odmorozic ) ale wydaje mi sie ze to jednak termostat. Teraz przy mrozach 70 stopni to max temp silnika nawet po 2 godzinach po miescie.
P.S.: jaki koszt wymiany termostatu? Sam tego nie zrobie - nie wiem jak i nie mam kanału.
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2009-12-20, 13:46
mongi napisał/a:
P.S.: jaki koszt wymiany termostatu?
Zamiennik 30-35 zł....oryginał z ASO ok 100zł....
A co do robocizny to już zależy u kogo to zrobisz....u mnie to kosztuje ok 20zł....ale normalne, że w dużym mieście zabulisz więcej....dolicz jeszcze płyn.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum