Wysłany: 2009-12-17, 23:56 Problem z odpaleniem - akumulator ??
Witam , przyszła zima i zaczeły sie problemy a mianowicie mam z elektryka ( tak bynajmniej podejzewam )
a wiec :
sprawa jest taka ze jak mi postoji autko np od : 23 ( jak wroce z pracy ) do 12 to kaput autko nie zapali .
sprawdzajac akumulator mam dobry bynajmniej panowie mi sprawdzili ze sklapu : bannera ładowanie alternatora na właczonym silniku wyszło 14,60 a na zgaszonym 12, ... i teraz tak z ciekawosci zapyatalem goscia czy mogłby mi zmierzyc czy czasem przec noc/ lub dzien nie ucieka i prad w obwodzie co sie okazało wyszło ze 0,9- ( tak jak bym zostawił go zaknietego na noc/dzien ) poczym powiedział ze dopuszcalne jest 0,4 0,5 .
teraz tak objawy przed tym zdarzenie miałem takie jescze ze popaliłem kabel od tuby fajcony jest i tez taki : ze jak zapalam swiatła to zaczyna mi dziwny dzwiek ( piszczenie ) cos w granicach swiateł / alternatora ( od strony paserzera)
sumajc mam takie pyatanko czy ktos wie jak mozna sprawdzic uciekajacy prad z obwodu (miernikiem ) od niegawna jestem posiadaczem autka wiec jest troszke amatorkiem ...
Możesz mieć coś nie tak z alternatorem. Włączasz światła i wtedy jest większy pobór mocy i coś tam piszczy. Ja się na tym nie znam, ale tak się domyślam.
A ja, podpinając się pod ten temat, chciałbym spytać, jak wygląda sprawa ładowania alternatorem, to znaczy przez np. godzinę pracy silnika bez obciążenia elektrycznego, w jakim stopniu się akumulator naładuje, a w jakim podczas takiego normalnego, eksploatacyjnego, z włączonymi światłami, np w czasie drogi np.?
Czytałem gdzieś, że najlepsze ładowanie jest w okolicach 1200 obrotów. W momencie odpalania samochodu, gdzie idzie najwięcej prądu na tą czynność, po jakim czasie zostanie on doładowany energią, którą stracił podczas rozruchu? Czy jest możliwe w pełni naładowanie akumulatora, gdy silnik pracuje na biegu jałowym przez jakiś dłuższy czas? Czy nie ma strat energii będąc w ruchu, ale używając dużego obciążenia dla alternatora, w postaci świateł mijania, halogenów, ogrzewania szyby, zapalniczki i dmuchawy na max. itp.?
Czy jest możliwe w pełni naładowanie akumulatora, gdy silnik pracuje na biegu jałowym przez jakiś dłuższy czas?
napewno jest - tylko jezeli chodzi ci o to tylko zeby naladowac aku to lepiej wyciagnac go na godzinke dwie pod prostownik
sebastian napisał/a:
Czy nie ma strat energii będąc w ruchu
w ruchu masz wieksze obroty i pewnie wszystko to sie jakos wyposrodkuje wtedy - ale jezeli chodzi o niewielkie aku do naszych benzynowych ventek to kwestia kilkunastu minut zeby doladowac aku po rozruchu
Nie zapali bo pradu nie ma czy nie zapali bo nie zapali?
Swieczki ulatwiaja rozruch wiec je sprawdzic, kat wtrysku sprawdzic na vagu bo jest bardzo istotny w mrozne dni
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum