Mnie dzisiaj zaczelo zastanawiac dlaczego w rowerach zebatki, wielotryby i lancuch jest po prawej stronie (patrzac z tylu roweru) a nie po lewej
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-01-10, 19:49
Heh, piękny temat sie zrobił My faceci to jednak czasem nie wiemy takich rzeczy czym sie się zupka jedna od drugiej rożni - ja również Zapytałem moja M a ta ze zdziwieniem, no jak można nie wiedzieć
Zgadzam się z przedmówcą kolegą rolz, 'em. Po głębszej analizie, doszedłem do wniosku, że przecież są ludzie z silniejszą lewą nogą (np. piłkarze). Reasumując strategiczny dla charakteru tej sprawy temat, można by ubolewać dlaczego nie ma rowerów z zębatkami po lewej stronie, dla tzw. lewonożnych???
Przeciez korba jest jedna a pedaly dwa. I nie wazna noga, ktora silniejsza
Z pytan o lewa strone to tez zagadka, ze kierownice anglicy maja po prawej stronie ale skrzynie biegow juz sa normalne;) Tzn. uklad biegow jest taki jak w lewostronnych kierownicach. IMO wygodniejsze jest wrzucanie 1 biegu przyciagajac drazek do siebie niz od siebie
*strony pomylilem
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Ostatnio zmieniony przez bradley 2010-01-10, 22:36, w całości zmieniany 1 raz
wiecie co, ale my mamy problemy Gdyby ludzie mieli takie problemy jak my byliby szczęśliwi
Szukałem odpowiedzi na necie. Nawet sam wielki wujek Google nic nie wie na ten temat
Arcaj nie poddawajcie się. Gdyby nie ten temat pewnie do końca życia bym nie wiedział czym jest żur a czym barszcz . Przyznałem Wam uczciwie po plusiku.
Na dociekliwych i upartych czeka następna dostawa!
Silnik: 1.9 tdi 1z Pomógł: 14 razy Wiek: 41 Dołączył: 16 Sie 2008 Posty: 799 Skąd: Gdynia
Wysłany: 2010-01-11, 06:27
bradley napisał/a:
Przeciez korba jest jedna a pedaly dwa. I nie wazna noga, ktora silniejsza
A właśnie nieprawda ponieważ tradycyjne pedały nie "pracują" na całej osi obrotu a tylko w momencie kiedy możesz pedał pchać stopą w dół powodując jego ruch obrotowy. Stąd właśnie wzięły się systemy SPD, LOOK czy też najtańsze noski, które przytwierdzają stopę do pedału umożliwiając nie tylko pchanie pedału pod różnymi kątami ale również ciągnięcie go do góry. Dzięki temu nie tylko wydajniej się pedałuje ale można również wykorzystać inne partie mięśni
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2010-01-11, 07:29
A mi się wydaje że chodzi o to jak ludzie kiedyś wsiadali na te pierwsze, wielkie rowery. Czyli aby dostać do siodełka trzeba było stać na lewym "pedale", więc zębatka po lewej stronie mogłaby w tym przeszkadzać. Z resztą wystarczy popatrzeć jak starsi ludzie siadają na rowery. Najpierw nie na siodełko tylko na lewy pedał gdy jest u góry, potem doduszenie pedału w czasie którego rower już jedzie i dopiero na siodełko. Być może w takiej czynności napęd z lewej strony przeszkadzałby biorąc pod uwagę to że rower jest także przechylany w lewą stronę. Takie głupie moje myślenie.
No tak....tylko teraz ktoś zapyta dlaczego ludzie siadają na rower z lewej strony
Silnik: 1.9 tdi 1z Pomógł: 14 razy Wiek: 41 Dołączył: 16 Sie 2008 Posty: 799 Skąd: Gdynia
Wysłany: 2010-01-11, 11:21
Paweł J. napisał/a:
Najpierw nie na siodełko tylko na lewy pedał gdy jest u góry
Prawa noga pewnie jest sprawniejsza więc łatwiej ją przełożyć i silniejsza więc można zacząć pedałować, lewej na starcie po prostu pomaga grawitacja Coś w tym musi być
Ja jestem obunozny A np. dzisiaj to wsiadalem do samochodu z prawej strony bo z lewej przymarzlo tradycyjnie na zamku.
Rajtuzy to nosilem w dziecinstwie zamiast kalesonow
rajtuzy są grubo szyte i ciepłe a pończochy to cieniutkie i zimne
No ja też tak myślałem. A to nieprawda podobno...
piechu43 napisał/a:
chłopaki, bo jest jeszcze opcja "z klinem", "lub bez klinu" jeśli chodzi o rajstopy????
Można czasem walnąć klina
bradley napisał/a:
Rajtuzy to nosilem w dziecinstwie zamiast kalesonow
He he... ja też. Nie cierpiałem tego. Jak już nie było czystych kaleson to mi mama kazała rajtuzy zakładać. A jak kogoś podpatrzyliśmy z chłopaków, że takowe ma - to się śmialiśmy, że rajtuzy to baby noszą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum