Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
cofniete kolo..
Autor Wiadomość
SnQ_ 
Zapalony Ventkarz
Fallen Angel

Silnik: 1.8,75 B+G.
Wysłany: 2010-01-12, 17:50   cofniete kolo..

Witam.. na wiosne chcailbym zmienic zawieszenie bo to juz jest troszke wytyrane.. rozgladalem sie juz na allegro i za 600 zl jest komplecik obnizajacy -40/-40. mam jednak taki problem, ze lewe kolo przednie(od kierowcy) jest cofniete po uderzeniu w kraweznik. Mechanik mowil, ze naciaganie moze byc dosc niebezpieczne bo kiedys z autem bylo cos kombinowane i szyba moglaby peknac(i oprocz tego cos tam jescze nie tak by moglo byc). Juz sie przyzwyczailem, ze kierownica musi byc lekko skrecona, tylko teraz pojawil sie problem tego zawieszenia no i kol, ktore tez chcialbym zmienic(najbardziej to 195/50R15[wiem, ze w moim przypadku nie nalezy przeginac z Et, bo Pawel.J napisal w innym temacie za co mu dziekuje]). Nie wiem jak taki komplet by gral, czy by nic nie ocieralo i przeszkadzalo.. :(

vezet22 
Vento to ja!
projekt vento

Silnik: 2,0 GT
Wysłany: 2010-01-12, 19:43   

kolego najpierw musisz sprawdzić co tam masz kie tak z tym kołem, koniecznie :faja:
bo puzniej może obcierać na nirzszym zawiasie

Lwomati 
Vento to ja!
GRUPA MAZOWIECKA

Silnik: 2.3t AERO
Wysłany: 2010-01-12, 20:12   

SnQ_ napisał/a:
Nie wiem jak taki komplet by gral, czy by nic nie ocieralo i przeszkadzalo..

nic by się nie działo. Najpierw sprawdź te koło, bo takie coś jest bardziej niebezpieczne niż pękająca szyba :młotek:

przy ET 37 (rosnącym) i felgach 7, bądź 7,5 cala i oponach takich jak napisałeś nic nie ma prawa obcierać.

Była VRka
Mój Borowik
Passeratti

vezet22 
Vento to ja!
projekt vento

Wysłany: 2010-01-12, 21:27   

Lwomati napisał/a:
nic by się nie działo

ale jak jest koło cofnięte to może obcierać, tylko zależy jak bardzo jest cofnięte ??

SnQ_ 
Zapalony Ventkarz
Fallen Angel

Wysłany: 2010-01-12, 21:45   

mysle, ze jakis centymetr, dwa.. poprostu przy zderzeniu z kraweznikiem sie cofnelo.. coprawda bylo wgniecione az tak, ze w prog wchodzilo kolo ale mechanik wymienil wachacz, kolyske bo tez byla pokrzywiona i jest jak jest.. mowil cos ze mozna go brac na platforme i naciagnac to, jednak moze byc to niebezpieczne bo to cala podloga sie przesunie i rozne rzeczy, tak ze szyba niewytrzyma napiecia..

vezet22 
Vento to ja!
projekt vento

Wysłany: 2010-01-12, 22:00   

oj to grubo przywaliłeś :młotek:

maras8448 
Ventofan
NoTuninG

Silnik: 1,8 ABS
Wysłany: 2010-01-13, 11:58   

Problem cofniętego koła poznałem ku swojemu nieszczęściu bardzo dobrze. Miałem go w obydwu swoich poprzednich golfach 3. Żadna wymiana nic nie pomogła, zmieniłem belkę, wahacze, tuleje, amory, tarcze.... koło nadal było cofnięte i ściągało na nierównościach jak diabli. Problem cofniętego koła to zmora golfów 3 i vento. Jedyna, choć drastyczna rada to pozbycie się samochodu... niestety. Swojego w miarę pewnego Vento szukałem ponad 4 miesiące, naoglądałem się w tym czasie wielu golfów i vento z cofniętymi kołami. Przy okazji zwiedziłem chyba z pół Polski. Przy cofniętym kole trzeba uważać z rozmiarem felgi (w golfie miałem tak cofnięte koło że tylko 13 calowe pasowały). Taka jest niestety prawda, że po takim wypadku nie ma praktycznie szans do całkowitego wyleczenia auta, a być może z czasem pojawię się nowe komplikacje (mi np. po dwóch latach powstała dziura w progu który był uszkodzony przy okazji) Sprzedaj kolego jeśli możesz ten samochód, mniej nerwów i nie ryzykujesz zdrowia swojego i pasażerów. Wiem że zaraz mnie ktoś skarci za takie rady, ale ja mówię wedle doświadczenia.

piechu43 
Ventka to mój dom!
([__]===vw===[__])

Silnik: 1.8 90KM
Wysłany: 2010-01-13, 12:18   

mi się wydaje że maras8448, ma racje. można szukać, próbować, wymieniać, ale pewności nigdy nie ma. powodzenia kolego :hejka:

SnQ_ 
Zapalony Ventkarz
Fallen Angel

Wysłany: 2010-01-13, 16:17   

dziure w progu to mam juz teraz bo kolo bylo wgniecione w prog troche i sie zrobilo tak.. ale progi chce zmienic na wiosne, a Ventki nie chce sprzedawac :( zadne wymiany nie przywroca juz dawnej postawy.. zostahe tylko to nieszczesne naciaganie(co podobno kiedys moja Ventka przezyla). A co do ryzykowania zdrowia to mechanik powiedzial, ze jest to bezpieczne auto, tylko tyle, ze trzeba kierownice miec przechylona, czego teraz juz praktycznie nie odczuwam i osoby ktore nim jezdzily tez mowily ze to nie przeszkadza i prowadzi sie dobrze..

maras8448 
Ventofan
NoTuninG

Wysłany: 2010-01-13, 17:02   

Co do tej lekko skręconej kierownicy to tylko kwestia ustawienia zbieżności, ja mimo tej samej usterki miałem zawsze ustawioną ją równo w jeździe na wprost. Inną kwestią jest zużycie opon, jeśli jeździ się cały czas kontrując kierownicą aby samochód nie zjeżdżał.... opony mogą lecieć.

vezet22 
Vento to ja!
projekt vento

Wysłany: 2010-01-13, 21:44   

tak jak kolega maras8448, pisze krzywo ustawioną kiere ustawisz na zbieżności, lub jeśli zbieżność jest ok i niezdziera opon to łatwiej i taniej przestawić kiere na frezie :faja:
a co do twierdzenia że już się nieuleczy takiego skrzywienia to bzdura !!
są warsztaty kture posiadają taką specjalną rame do prostowania krzywych aut :faja:
nie takie krzywizny chłopaki prostowali :P (Lębork ul.Pionierów)

maras8448 
Ventofan
NoTuninG

Wysłany: 2010-01-14, 09:13   

Oczywiście, zawsze można spróbować tego rozciągania na ramie, ja akurat nie miałem do tego przekonania. Jest to na pewno wyjście z sytuacji :) Decyzja należy do kolegi SnQ :left:

SnQ_ 
Zapalony Ventkarz
Fallen Angel

Wysłany: 2010-01-15, 09:42   

Vezev wiem ze jest kilka warsztatow z takimi naciagarkami, patrz ramami, jednak wlasciciel jednej z takich ram powiedzial ze moze byc to ryrykkowne :) jednak jestem umowiony juz z kilkoma mechanikami w tym pasjonatem tego typu aut na konsultacje i zoabczymy co z tego bedzie.. :) najwyzej obejdzie sie bez obnizania, tylko wstawi sie ladne felgi i tyle.. jednak i tak zawieszenie jest do wymiany, wiec tak sobie myslalem, ze jak jzu bede wymienial to na jakies sportowe.. ale trudno.. :)

archeolog 
Ventomaniak

Silnik: 1.8narazie;]
Wysłany: 2010-02-12, 01:17   

Kolego ja naciągałem nie jedno auto xD nie z mojej winy ; :P Po pierwsze piszesz ze cofnięte ale nic nie wiesz oprócz tego , pierwszy krok to dokładne pomiary na suwnicach laserowych wiekszośc stacji diagno. maja takie do tego zbiecha .Dostaniesz taka kartkę z mnóstwem cyferek ;) kątów itp wtedy Idziesz do dobrego blacharza - rzeczoznawcy który to powie ci co jest dobrym sposobem na twoją krzywiznę :P Wcale nie musi być rama , jest wiele sposobów tylko może sie okazać że to nie opłacalne :( Szczerze radze kupić jakiegoś niemca i zrobić przekładkę bo ventek i golfów3 juz sie praktycznie profesjonalnie nie prostuje bo koszta >1000zl

Odpowiedz do tematu