Wysłany: 2010-01-13, 16:59 Problem z chodzenie auta na benzynie, przygasa, gaz IDEAŁ!!
Witam. Mam problem w swoim Vento koledzy. Ostatnio zaczął mi na benzynie nierówno chodzić, nie trzyma obrotów na jałowym biegu i przygasa jak zimny to częściej bo jak się rozgrzeje to na jałowym obroty skacza ale zaraz sa równo. Niestety jak znów dodam gazu to przygasa i tak w kółko. GAz ideal wszystko si, równo pracuje, obroty miodzio itp. Ostatnio wymieniałm kable, świece, filtr powietrza, cewke i sonde po padła. powiem jeszcze że na benie oborty się wieszają przy zmianach biegów i na jałowym przy dodaniu gazu. Na gazie jest dobrze prawie w ogóle się nie wieszają i jest si. prosze was o pomoc i rady. Dodam tez ze jak zimny jest to w miare chodzi na benie jak sie rozgrzeje to wtedy zaczynaja sie owe problemy choc nie zawsz tak jest
na początek sprawć tą gume pod monowtryskiem czy niejest dziurawa i nieciągnie lewe powietrze, jeśli nie to to może być silniczek krokowy lub coś z nim związane czyli np. potencjometr przepustnicy. Najlepiej by było podpiąć się pod vaga i zobaczyć z czego ma te błędy .
wymieniana ponad pół roku temu. Nie wiem moze trzeba by było ja dodatkowo uszczelnić?? Pod VAgiem pokazało takie błedy jednak dodam że wszystkie owe elementy były przeze mnie odłączane przed VAgiem. Póżniej gdy je skasowałem już nic nie wykazywało.
525
Lambda Sonda-G39
zwarcie do plusa - BĹÄ„D SPORADYCZNY
zapewne z braku emulatora więc narazie olewamy
eros662 napisał/a:
670
Czujnik zespołu przepustnicy-G127
brak sygnału 8218;u - BĹÄ„D SPORADYCZNY
więc kolego albo uszkodzony potencjometr albo jego sterowanie czyli kabelki musisz sprawdzić na początek czy kostka od niego jest ok , niepamiętam teraz jakie powinny być w niej sygnały ale jak trzeba będzie to znajde , ale chyba będziesz musiał poszukać owego potencjometru i wymienić
niepamiętam teraz jakie powinny być w niej sygnały ale jak trzeba będzie to znajde
zatem będe wdzięczny jak znajdziesz bo nie wiem jak sprawdzić. Swoją droga po odpięciu kostki obroty spadają ale sie jakby przydławia. No i powiedz no mi czy moze to byc przyczyna że na benie tak chodzi a na gazie oki?
No i powiedz no mi czy moze to byc przyczyna że na benie tak chodzi a na gazie oki?
bo na gazie on jest nieużywany, jeżeli masz nawet krokowca uwalonego to gaz idzie bez niego ustawić tak aby chodził
a co do sygnałów to puzniej dodam, chociasz na 99 % potencjometr uwalony
hmm no wiesz obroty na gazie nie wieszaja sie w sumie czasami ale to sporadycznie a na tej benie ostatnio cały czas. No i przygasa jak sie rozgrzeje bo zimny to nie
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2010-01-15, 23:35
eros662, proponuję wykasuj błędy, odłącz instalację gazową poprzez wyjęcie bezpiecznika od niej, zresetuj sterownik silnika i pojeździj trochę na benzynie. Zobaczysz czy wyjdą błędy i zyskasz pewność czy instalacja LPG jest winna. Myślę że tak, to może być jakiś błąd w połączeniach. Zwarcie sondy do plusa mnie dziwi, bo własnie na masę się ustawia emulację sondy i powinno wyjść zwarcie do masy to byłoby normalne przy LPG.
I żadnego dodatkowego emulatora ci nie potrzeba. On już jest w sterowniku do LPG a i tak nie jest wykorzystany bo tylko pdaje masę na kabel sondy do sterownika silnika, to można zwykłym przekaźnikiem łatwo osiągnąć.
A zatem koledzy powiem wam tak. Postanowiłem kupić dodatek do paliwa XERAMIC: LPG GAZ - dodatek do benzyny (do gazu) na stacji ORLEN za 14 zł coś koło tego i wlałem go do baku. Buteleczka miała starczyc na 60 litrów ale ja zatankowałem do 30 litrów zbiornik i wlałem cała buteleczke. I co??? Wszystko się zmeiniło. Obroty na benzynie sie poprawiły. Auto nie przygasa, obroty sa równe no i co wazniejsze nie zacinaja się parwie już w ogóle. No na LPG chodzi miodzio więc w ogóle nie opisuje. Myśle ze powodem mógł byc zanieczyszczony układ paliwwowy no i przepustnica. Jednak wymaina TPS chyba jednak by sie przydała mimo wszystko. Cóż bede pisał na bieżąco co i jak:)
Koledzy zauważyłem cos dziwnego. Mianowicie co do przygasania auta na benzynie to dzieje się to tylko kiedy poziom paliwa wg wskażnika bedzie niedaleko czerwonego pola tzn kiedy wskazówka przekracza kreske i idzie w pole rezerwy to wtedy auto przygasa co oznacza że wina lezy gdzieś w pompie ale co to moze być?? Coś z pływakiem czy jak??
vezet22,
pamiętasz błąd mój z Vaga o sondzie zwarcie do plusa??To nie jest wina braku emulatora bo by pokazał zwarcie do masy tu wina pewno kabli ale czy podłączenia czy szukac gdzieś przetopionego czy przetartego albo co?? Co mówisz??
Nom koledzy co do błedu mojego z VAGu o zwarciu do plusa na sondzie to była wina odizolowanego kabla plusowego przy wtyczce. Teraz jest juz oki błąd nie występuje. No tylko zastanawiam sie do tego że po resecie ECU jeżdżąc na samej benie auto dobrze chodzi i oborty ładnie spadają po nagrzaniu sie auta tak że wskazówka weszła już na niebieskie pole wtedy jest z obrotami miodzio bo na ssaniu jeszcze nie bardzo, pewnie wina tego potencjonometra przepustnicy. No ale jak pojedze potem na gazie to błąd jakby powraca albo mi się zdaje i ten TCS powoduje te błędy z obortami. Co mówicie zmienić TCS czy emulator założyć???
pablomed, a Ty co o tym myślisz???:)
Dodam jeszcze że czasem po jeżdzie na benie i gazie po odpaleniu auta nieważne czy ciepły czy zimny silnik na benie auto zaraz gaśnie. Żeby nie gasło tzreba troche pedał gazu trzymać, potem oki jest ale nierówno chodzi itp. zdejme kleme reset się zrobi i znów jest oki??? A więc o co chodzi???
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2010-03-10, 10:39
Nie mam teraz fotek (ale wiesz gdzie jest czujnik położenia przepustnicy), rozłożyliśmy go i wyczyściliśmy i jedną i drugą część czujnika benzyną ekstrakcyjną. Oprócz tego zdjęliśmy cały monowtrysk i uszczelniliśmy silikonem pod uszczelkami. No i we wszystkie wtyki w okolicy monowtrysku napsikaliśmy WD40. Po złożeniu do kupy autko jak nowe
cinek82, wiem gdzie jest demontowałem już:) nom to mówisz żeby ścieżki itp przetrzec benzyną i pod uszczelką monowtrysku dać silikon wysokotemperaturowy do uszczelnienia??:)
Silnik: 1,8l ABS B+G Pomógł: 52 razy Wiek: 42 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 3837 Skąd: near 3CITY
Wysłany: 2010-03-10, 11:26
No ja tak zrobiłem z tym silikonem (ale nie wiem czy to było aż tak konieczne). W każdym razie u mnie pomogło wyczyszczenie wszystkich styków w okolicy wtrysku + uszczelnienie. Taki zestaw czynności został poczyniony. Rzeczy jakie były potrzebne to benzyna ekstrakcyjna + WD 40(do wtyczek przy monowtrysku) + silikon temperaturowy pod monowtrysk i jego podstawę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum