dalej sie upieram bo nie widze sytuacji w realu ze jade sobie glowna ,mam zielone i nagle wyjezdza mi z bocznej uliczki bo tez ma zielone... co najwyzej moze miec strzałke jesli chce skrecic...
_________________ MNÓSTWO WYJAZDÓW, TYLE SAMO POWROTÓW
Znaki wtedy nie obowiązują.
Ile jest skrzyżowań ze znakiem "ustąp pierwszeństwa" albo nawet "STOP" i przecież jedziecie na zielonym bez rozglądania się na boki.
Pierwszeństwo ma beżowy - dopóki są światła.
Przy nieczynnych światłach pierwszeństwo ma niebieski.
Ale skoro jesteśmy przy kontrowersjach to zapytam o coś innego:
Kiedy tramwaj nie ma pierwszeństwa?
Rysunki mile widziane.
Ja generalnie wiem, że jak jest zielone to nie powinno kolidować z tramwajem.
Ale czy zawsze tak jest?
Pozdr
EDI_DTR bardzo często jest tak jak na rysunku. Ty masz zielone i Ci z naprzeciwka też. I jeżeli skręcasz to on ma pierwszeństwo.
Prawdę mówiąc to dokładnie takiego w 100% skrzyżowania nie kojarzę.
Jak wiesz - ten znak ogólnie występuje trochę rzadziej niż przebieg głównej na wprost.
Znalezienie takiego jeszcze ze światłami - nie jest super proste.
Tym bardziej dla mnie - bo jak powiedziałem - nie patrzę na znaki kiedy są włączone światła.
skrzyzowanie z sygnalizacja swietlna jest skrzyzowaniem bez kolizyjnym wiec nie moge miec jednoczesnie zielonego na głownej i ktos na bocznej..
Nie prawda. Nie kazde skrzyzowanie z sygnalizacja swietlna jest bezkolizyjne. Pozatym glowna ulica zakreca w lewo, jednak swiatla zawsze dzialaja w jednym kierunku, poziomo lub pionowo patrzac z gory:)mat wyczerpany, zamknac prosze
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Silnik: 1.9 tdi 1z Pomógł: 14 razy Wiek: 41 Dołączył: 16 Sie 2008 Posty: 799 Skąd: Gdynia
Wysłany: 2010-01-23, 22:12
Sam fakt konieczności dyskusji na temat interpretacji przepisów świadczy, że przepisy są złe Na takich krzyżówkach trzeba jeździć na czuja
Słyszałem o doświadczeniach polegających na totalnej eliminacji oznakowania i sygnalizacji na dużych miejskich skrzyżowaniach... efekt... znacznie mniej wypadków
Panowie jak tak sledze ten temat 90% z Was nie powinno mieć prawka... sorki za szczerość ale jak to czytam wymiękam zero znajomości podstawowych przepisów ruchu drogowego, przecież ta krzyżówka nie jest filozofia wystarczy wiedzieć na co patrzeć i to wszystko
_________________ Volkswagen Vento Klub Polska nic więcej się nie liczy ...
Chłopaki a co z moim pytaniem: kiedy tramwaj nie ma pierwszeństwa?
No np. nie ma wtedy kiedy jest krzyzowka ze swiatlami i ty masz zielone i on ma zielone. Ty jedziesz prosto a on zakreca
Albo masz zielone swiatlo kierunkowe oznaczajace bezkolizyjna jazde w danym kierunku.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Silnik: Pasek 1,9TDI Pomógł: 19 razy Wiek: 43 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3791 Skąd: Stare Iganie
Wysłany: 2010-01-24, 21:36
według mnie to rozwiązanie jest proste i beżowe auto i niebieskie ma zielone światło ( w przepisach jest jasno zaznaczone że najpierw światła, potem znaki, a później jest pierwszeństwo dla nadjeżdzających z prawej strony) więc można przyjąc że jak jest zielone światło dla jednego i drugiego to tak samo jak by światła były popsute i było światło pomarańczowe więc jak nie ma świateł to stosujemy się do znakow.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum