Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
vw passat b3 - metaliczne, miarowe stuki przedniego zawiesz
Autor Wiadomość
DAZE 
Kierowca eLki

Silnik: 1.8 benz.
Wysłany: 2010-01-25, 22:22   vw passat b3 - metaliczne, miarowe stuki przedniego zawiesz

Witam serdecznie Kolegów. Przepraszam że zawracam głowę , ale poraz kolejny potrzebuję Waszej rady. Mój problem przedstawia sie następująco. Podczas jazdy po szosie (gładkiej) czy tez wyboistej, nieistotne w okolicy prawego kola (pasażera) Pojawił sie metaliczny stukot(jednostajny) Którego częstotliwość rośnie wraz z prędkościa. Lecz głośność owego stuku jest różna. Raz głośniej raz ciszej a raz w ogóle zanika. Stało sie to juz jakis czas temu ni z tego ni z owego. I samoistnie znikło. Itak jeżdzilem jakies dwa tygodnie. A ż tu dzis powtórka. Dojeżdżam do pracy 60 km dziennie i przed podjęciem jakichkolwiek dzialań proszę Was o porade . Stuki są raczej metaliczne. Czy to może byc przegub wewnętrzny? Z góry dziękuje szanownym kolegom za pomoc. Pozdrawiam . Mirek (DAZE)

Przemek 
Vento to ja!
Przemek

Silnik: 2.0 16V AZV
Wysłany: 2010-01-25, 22:30   

Moze byc przegub zewnetrzny lub wenetrzny ewentualnie nakretka na przegubie sie odkreciła i tez bedzie stukał
http://vagpower.pl/

MustangGT 
Zapalony Ventkarz
Pewka.pl

Silnik: 1.9TDI 110KM
Wysłany: 2010-01-26, 00:08   

Hejka moim zdaniem przegub wewnętrzny albo śrubka jak pisze kolega. Mi przeguby zewnętrzne w moich vw strzeliły już parę razy jak jechałem z przyczepą to aż zaczęło rzucać na boki kierownicą drugim razem po prostu strzelił a za trzecim przy jakiś 30 km/h na wychodzeniu z zakrętu na blokach na prostym też już łupać zaczęło chyba któraś kulka wypadła i strzelił. Szybkiej trafnej djagnozy i małych kosztów pozdro :)

DAZE 
Kierowca eLki

Wysłany: 2010-01-27, 09:11   

Byłem wczoraj na warsztacie. Mechanik dokładnie sprawdził całe zawieszenie. Nic nie znalazł :( . Po wyjeżdzie z warsztatu nic nie stukało . Aż dziw. Ale po przejechaniu ok. 15 km mily stukot powrócił. To znowu nasuneło mi myśl. Na warsztacie było ciepło i stukot znikł, natomiast po przejechaniu paru kilometrów w temperaturz minus 17 stopni k tóryś z elementów się wychlodził . Nie wiem takie gdybanie. ale tak wynika z obserwacji. Zauważył jedynie brak na półosi gumowej przeciw wagi. To tyle.

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2010-01-27, 10:09   

DAZE napisał/a:
Zauważył jedynie brak na półosi gumowej przeciw wagi.

Może chodzi o osłonę przegubu ??

Respect 
Pan i władca oktanów

Silnik: 1.8 & 2.
Wysłany: 2010-01-27, 10:19   

a nie zbiera Ci się śnieg na błotniku?

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2010-01-27, 10:47   

DAZE napisał/a:
Podczas jazdy po szosie (gładkiej) czy tez wyboistej, nieistotne w okolicy prawego kola (pasażera) Pojawił sie metaliczny stukot(jednostajny) Którego częstotliwość rośnie wraz z prędkościa

Czyli stukac musza te elemety które się obracają...przeguby, łożyska, koło....

Może po prostu coś podlazło między osłone a tarcze...albo osłona się wygięła i o coś haczy

o to mi chodzi

jeśli nie masz kołpaków to ową osłone widać z zewnątrz koła

wystarczy śrubokrętem docisnąc do środka i osłona trochę odejdzie i przynajmniej jedna rzecz będzie wykluczona

chodź mi tu osobiście cos przegubami pachnie.

FWD350 
Ventomaniak

Silnik: 1Z TDI
Wysłany: 2010-02-02, 16:39   

a sprawdzałes poduszki na kolumnie macpersona?(górne mocowanie amortyzatora)

DAZE 
Kierowca eLki

Wysłany: 2010-02-05, 20:34   

Witam ponownie. W tym temacie można powiedziec sprawdziłem wszystko co mozna było sprawdzić. Przyszła odwilz i problem znikną. Ot tak po prostu. Mrozy powróciły i w raz z nim w/w problem. Półoś, przegób, amor,poduszki, tuleje wahaczy, końcówki, można powiedzieć wykluczone. Jakis element decentruje bieg w miejscu przeniesienia od skrzyni do kola. Ręce mi opadają. Objawy jak wyżej, tylko nie dopisałem że moment dojazdu do np; do poprzecznej to juz nie jest stukot tylko odnoszę wrażenie że koło się odkręciło i po prostu ósemkuje. Nie widać żadnych metalowych odprysków( taki łomot na pewno zostawiłby ślady.Osobiścia wydaje mi się że problem tkwi w miejscu łączenia półosi z przegóbem. Wyraznie czóć drżenie jakby bicie, ale nie wyczówalne na kierownicy. Szkoda czasu chyba. Trzeba podjechac na warsztat, wziąć głównego za bety , wrzócic do samochodu i go przewieżć , żeby usłyszal itp. Jaka jest Wasza opinia? Pozdrawiam.

FWD350 
Ventomaniak

Silnik: 1Z TDI
Wysłany: 2010-02-07, 12:21   

własnie to rzeba usłyszec bo ak z opisu o czasem nie dojdziemy do usterki

DAZE 
Kierowca eLki

Wysłany: 2010-02-07, 21:01   

Klapka zapadła. Jutro warsztat i wszystko będzie jasne. Na pewno po powrocie opiszę jeszcze raz , dokładnie objawy i co było przyczyną tak dziwnych zachowań passata. Dziękuję Kolegom za czas i uwagę , którą mi poświęcili. Pozdrawiam gorąco.
Ostatnio zmieniony przez DAZE 2010-02-07, 21:04, w całości zmieniany 1 raz  

radobom 
Zapalony Ventkarz
BOMBA

Silnik: 1.9TeDe
Wysłany: 2010-02-07, 22:31   

Ja mam bardzo podobny problem od jakiegoś tygodnia stuka ale nie zawsze ale w lewym kole i tez mi się coś wydaje ze to może być przegub albo półośka bo przy ruszaniu jest takie delikatne puknięcie z słyszane z lewej strony

DAZE 
Kierowca eLki

Wysłany: 2010-02-08, 21:21   

Byłem u mechanika. Auto na podnośnik. Stuku puku stuku puku wszystko sprawne. Mówię choć Pan przejedziemy sie. My do auta a tu h... cisza. Nic ne stuka nie puka przy skręcie do tyłu do przodu z piskiem ...nie h.... głucho. Ale to na pewno będzie przegub stwierdził. Hmm nie wiem co robic . Zaryzykować wymianę? Widzę że tp o raczej półoś stuka ponieważ miała w okolicach 6-8 cm od przegubu zewnetrznego dziwny slad do okoła o szerokości 2-3 cm. Na to zwróciłem uwagę. W pracy myślałem cały dZień i wymyśliłem. Czy może być taka sytuacja że mógł po prostu sie dokrecić od piasty i poprostu jak się wysunie trochę nie dokońca z piasty powoduje decentrowanie półosi, a co za tym idzie stuki i bicie? Co Koledzy na taka teorię? Mi osobiście się wydaje że moze mieć miejsce taka sytuacja. Siła odsrodkowa powoduje w takim przypadku wypchnięcie półosi i obrót wahadłowy i stukot i wibracje. Półos w pewnym sensie jest zamocowana elastycznie z racji przegubów na obu jej końcach. Utrata wstępnego napięcia, naprężenia powoduje takie objawy. Byc może sie mylę. jutro to sprawdzę przed pracą.
Ostatnio zmieniony przez DAZE 2010-02-08, 21:37, w całości zmieniany 1 raz  

DAZE 
Kierowca eLki

Wysłany: 2010-02-09, 18:56   

Jednak będzie to przegub. Mogę mieć przeg€b od ręki . Pisze że od Toledo. Gość mówi że będzie pasował, Ja mam Passata 1,8 55 KW/75 KM. Czy ktoś wie czy będzie pasował?

Odpowiedz do tematu