Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2006-12-01, 18:03 moja Ventka też w robocie
Pochwale się, że dziś wziąłem się za samodzielne rozkręcanie Ventki
Celem było dostanie się do zegarów i zobaczenie jak to wszystko wygląda od kuchni. Jak wiadomo pierwszy raz jest najtrudniejszy ale jakoś mi się udało więc jestem z siebie dumny
Przy okazji pozbyłem się tego okropnego zielonego koloru podświetlenia który strasznie mnie drażnił. Na razie wyszedł kolor taki żółtawy ale dla mnie i tak lepiej niż ten zielony. Ale cel do którego dążę to oczywiście czerwony
Najważniejszym faktem jest oczywiście to, że udało mi się to wszystko poskładać później do kupy i nie zostały mi żadne zbędne części (no oprócz tych na ostatniej fotce).
Byłem tak zaoferowany całym procesem, że o fotkach na początku zapomniałem ale jak zakupie niezbędne materiały to przy ich montażu postaram się nie zapomnieć wziąć aparat to może jakaś porada z tego wyjdzie
1.jpg Przez chwile w pokoju czułem się jak w Ventce.
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-12-02, 02:02
Tygrysisko napisał/a:
to gdybyś mógł opisać wymianę tych ochydnych zielonych posków
Gavel poprostu je wyjął i tyle, no nie?
TO jest bardzo proste, po rozłożeniu zegarów od razu widzisz ten długi pasek (pod białym długim plastikiem z żaróweczkami, a po zdjęciu wyświetlaczy zobaczysz te malutkie paski i gotowe. Wyjmujesz je i już. Choć to połowiczne rozwiązanie bo żeby mieć jakiś fajny kolorek musisz założyć jakieś diody i ja polecam osobiście neonik jako główne podświetlenie (katoda, nie żaden niby neon z diód led).
Pomógł: 11 razy Wiek: 43 Dołączył: 07 Mar 2006 Posty: 1539 Skąd: Jabłonna
Wysłany: 2006-12-02, 10:33
dobrze kombinujesz gavel, mi to samo po glowie chodzi. najlatwiej byloby te zielone paski zamienic na czerwone, tylko takowych to chyba nie ma....Ale mysl, mysl, jak wroce z Norwegii, przyjade na gotowe i na bezczela wszysyko od ciebie sciagne
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-12-02, 13:16
kovval napisał/a:
najlatwiej byloby te zielone paski zamienic na czerwone, tylko takowych to chyba nie ma
Oj Kovval, jakbyś czytał wszystko na forum jak ja i Gavel to byś wiedział A na poważnie nie ma i jak narazie nie zanosi się żeby były... Najlepiej neonik (prawdziwy, nie z LEDów).
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2006-12-02, 13:54
UF, u mnie jest już po zabiegu. Zrobiłem dokładnie tak jak Gravel. Efekt całkiem niezły w porównaniu z tą zielenią. Jeszcze tego nie widziałem w pełnym wdzięku bo musze poczekać do nocy ale po zdjęciach Gravela widzę że jest oki. Przy okazji wymieniłem podświetlanie pokręteł od nawiewu na niebiekie(takie trochę k&%wiaste)ale zawsze jakaś ucieczka od tej zielonej monotonii. Teraz to już nic z zieleni mi nie zostało.
GRAVEL: dzięki że umieszczenie zdjęcia swoich zegarów po całym zabiebu. Gdybym ich nie widział nie zdecydowałbym się na taki krok bo wydawało mi się że będzie to beznadziejnie wyglądać, a tak...przynajmniej po części zrealizowałem swoje plany odnośnie liczników. Ja też na tym nie poprzestanę...
SPYRO: dzięki za wytłumaczenie.
[ Dodano: 2006-12-02, 13:55 ]
Kurcze dałbym Wam po "POMÓGŁ" ale chyba w tym temacie nie bardzo mogę.
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2006-12-02, 16:41
Zrobiło się ciemno i oblukałem na żywo jak to wygląda i musze powiedzieć że całkiem, całkiem...napewno lepiej niż wcześniej.
Za to podświetlanie nawiewów niezabardzo tzn prawie wcale go nie widać. Chciałem w sklepie nuningowym kupić neon ale wcisnęli mi diodę led (22zł) bo neonów nie mieli. Wiem że Spyro otrzegał przed tym ale kupowałem ją już jakiś czas temu. Faktycznie z diodą nie poszaleję. Standardowa żarówka po zdjęciu z niej tej szklanej, zielonej jakby tulejki(która zabarwia światło) daje kilka razy mocniejsze światło niż dioda a przynajmniej o niebo lepiej podświetla pokrętła. Wkurzyłem się i wywaliłem to bardziewie, wrzuciłem zwykłą żarówkę ale już bez tej zielonej tulejki i teraz mam podświetlanie takie samo jak na zagarach i przynajmniej jest pod kolor i lepiej widać oznaczenia na pokrętłach bo na zielono to czasami ciężko było cokolwiek zauważyć.
Muszę powiedzieć że zarówno ten zielony pasek z licznika jak i owo "tulejka"(nie wiem jak inaczej to nazwać) strasznie tłumią światło. Dopiero teraz wnętrze mojego Ventyla w nocy przyzwoicie świecie. Wcześniej nadrabiałem to radiem, ale czerwone klawisze z białym lekko wpadającym w niebieski wyświetlaczem w połączeniu z zielonym podświetlaniem nie wyglądało zaciekawie.
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2006-12-02, 17:02
Ciesze się, że dzięki mnie udało Ci się troche te zegary zmodyfikować i jesteś zadowolony. Mi teraz też to się bardziej widzi niż wcześniej ale tak jak już pisałem wcześniej - to nie koniec!
Co do zdjęć nie są one niestety najlepszej jakości bo robione komórką ale jak już zabiore się do zakłądania czerwonego to porobie lepsze fotki
Wysłany: 2006-12-03, 21:54
spyro napisał/a:
Odebrałeś już cyfrówkę?
A skąd miałem odebrać? Jeśli chodzi Ci o serwis w którym była chyba we wrześniu to ta historia dawno zakończyła się pomyślnie i aparacik strzela fotki jak tralala. A że robiłem komórką to dlatego, że cyfrówka raz jest u mnie a raz u Andzi i akurat jak licznik wykręcałem to była u Andzi
WOLF1955 napisał/a:
TO JAK GAVEL POMOŻESZ DZIADKOWI
Jasne że pomogę. Między innymi po to tu jesteśmy żeby sobie pomagać
Wysłany: 2006-12-11, 15:06
Jak ta nasza poczta mnie wk....
Chciałem dziś ponownie rozbierać zegary i zamontować trochę nowości ale niestety w skrzynce pusto I po co się dopłaca za ten głupi priorytet
Na osłodę pozostało mi włożenie nowego włącznika świateł, który dopiero dziś odebrałem
Na razie wszystko gra - mam nadzieje, że włącznik halogenów też ale niestety nie jestem w stanie go na razie sprawdzić bo samych halogenów na razie mi brakuje
Wysłany: 2006-12-18, 23:06
dziś w moja Ventka przeszła kolejny etap modernizacji
po raz kolejny wykręciłem zegary i zabrałem się za malowanie wskazówek
oto jak schły:
jak przeschły założyłem nowy nabytek
efekt końcowy już w Ventce
no i pełen lans - czerwono na białym
Już coraz bliżej do końca prac z zegarami ale jeszcze jedna modyfikacja mnie czeka i mam nadzieję, że wtedy będzie to już wyglądało tak jak sobie to wymarzyłem.
A na koniec pochwale się jeszcze, że nie tylko Spyro nakładki sobie zamówił
Wysłany: 2006-12-19, 00:14
Zmieniłem tylko oryginalne żarówki na takie diodowe zamienniki więc jak już wyjmiesz zegary z auta to ich montaż jest prostszy niż wymiana żarówki w żyrandolu
Pomógł: 1 raz Wiek: 48 Dołączył: 09 Maj 2006 Posty: 34 Skąd: Stary Sącz
Wysłany: 2006-12-19, 01:17
Dlatego zapytałem bo ja właśnie taką pomalowałem i wszystko było by ok gdyby nie mały problem, że farbka jak jest trochę cieplej to robi się "miękka" i czasami np. wskazówka od prędkościomierza przykleja się do ogranicznika i trzeba jej pomóc żeby ruszyła
Wysłany: 2006-12-19, 09:32
Oj nie strasz mnie
Mi się właśnie przyklejały jak je malowałem i kombinowałem jak je odsunąć od tych ograniczników żeby wyschły spokojnie ale w końcu mi się udało.
Polibo napisał/a:
Ile sztuk potrzeba do wymiany
Zależy co chcesz podświetlić. Dwie są do podświetlenia tarcz z góry (ale jak sam widzisz nie zdają idealnie egzaminu więc lepiej założyć neonik), no i dwie do podświetlenia tych dwóch wyświetlaczy (po jednej na wyświetlacz).
Wysłany: 2006-12-19, 21:07
No na razie u mnie koniec z zegarami.
Dziś przyszły zamówione katody (dzięki Theority za pomoc w ich znalezieniu), które od razu założyłem i teraz wygląda to wszystko u mnie tak:
Przydałoby się dla lepszego efektu jeszcze przynajmniej raz albo dwa przemalować wskazówki ale dziś już mi się nie chciało i pewnie zabiorę się za to dopiero po nowym roku.
Acha! Jeszcze jedno - na żywo wygląda to dużo lepiej niż na zdjęciach
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum