Pomógł: 3 razy Wiek: 47 Dołączył: 28 Sie 2006 Posty: 268 Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-12-22, 13:53 złomowanie grata
Chciałbym pozbyć się mojego starego samochodu (skoda favorit). W takim stanie w jakim teraz on jest to może dostałbym za niego 300 zł ale problem polega na tym, że zawierając umowę kupna-sprzedaży powinienem przekazać kupującemu m. innymi aktualne OC a ja od pół roku OC nie płaciłem bo samochód gnije pod blokiem, czyli musiałbym zapłacić wstecz żeby sprzedać. Mogę zezłomować i na złomie nie wymagają OC ale żeby wyrejestrować w urzędzie to już wymagają. Zastanawiam się czy nie zrobić tak żeby zezłomować (są złomy które przyjmują wraki i nie pobierają opłaty i wydają zaświadczenie) i nie wyrejestrowywać i tak to zostawić i siedzieć cicho. Co doradzicie?
caly problem klego polega na tym z ty sobe bedziesz siedzial cicho a
w urzedzie beda sobie czekali az ci sie sporo uzbiera i .....
prawo stanowi ze kazdy pojazd zarejestrowany (czy wogole istnieje , czy nie np. kradziez )
jesli jest zaejestrowany usi miec oplaone oc.
tak stanowi prawo z tego co wiem.
ja staralbym sie na ywoim miekjscu sprzedac komus na czesci . byle byla umopwa kupna - sprzedazy. wtedy odpowiedzialnosc za ten stan rzezy powinien spasc na aktulnego wlasciciela.
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-12-22, 21:00
Sprzedaj lipnie go komuś, tzn umowa kupna sprzedaży i tyle. A kupujący po tygosdniu zgłasza że auto mu wcięl i po sprawie. Tak jak Przemek napisał nie ważne czy auto jeździ czy nie jeśli jest zarejestrowane musisz mieć OC. Paradoks polega na tym, że jakby teraz koło tej Favoritki przejechała policja i zaczęli by sprawdzać z ciekawości i po numerach doszliby że to twoje auto to dostałbyś karę za brak OC - coś koło 3 tys zł.
Jeszcze jedno, czy wypowiedziałeś umowę firmie, w której miałeś wcześniej OC? Jeśli nie zrobiłeś tego na piśmie to prawdopodobnie masz nadal ciągłość OC, bo takie jest prawo w Polsce, tyle, ze będziesz musiał opłacić zaległą składkę. A jeśli wypowiedziałeś, to ja bym to jak najszybciej załatwił na Twoim miejscu, tzn ubezpiecz OC od np jutra i od razu go zezłomuj, wtedy ubezpieczycieli zwróci Ci większość składki (rozliczają miesięcznie), więc dużo nie stracisz na tym OC a zyskasz parę groszy ze złomu, koniecznie musi to być złom, który wyda CI papier, z którym pójdziesz do Wydziału Komunikacji i wyrejestrujesz auto. My ślę, że ot najlepsze wyjście. Ubezpiecz od teraz i od razu zezłomuj a dostaniesz zwrot większości składki OC.
najlepiej znalezc jakiegos buma dac mu 20zl i spisac z nim umowe oczywiscie posiadajacym dowod osobisty a czesci z samochodu na allegro . Z tego co slyszalem istnieje jeszcze cos takiego jak fundusz gwarancyjny ubezpieczeniowy ktory posiada baze danych o wszystkich samochodach i ich skladkach OC pewnego pieknego dnia moze ci ktos zapukac do domu i wreczyc kare tak jak kolega mowil 3000zl i niezaleznie od tego czy ktos wypowiedzial umowe OC czy nie POZDRAWIAM
Wysłany: 2007-02-22, 18:32
Oddałem na złom, zapłaciłem I ratę OC i wyrejestrowałem. Nie miałem czasu szukać kupca bo okazało się że będą remontować parking na którym samochód stał i musiałem go usunąć w trybie pilnym a nie miałem go zabardzo jak i gdzie przepchnąć .
Wysłany: 2007-02-23, 00:28
Dokładnie tak jak mi doradziliście:)
Z OC niemieli mi co oddawać bo tak się złożyło że zezłomowałem go równo pół roku zawarciu umowy ubezpieczeniowej wiec zapłaciłem I ratę i finito.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum