Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2007-01-14, 04:01 Fele
Witam. mam mozliwość kupna felg alu pietnastek z kierunkowymi kapciami. Wszystko w super stanie i żal byłoby tego nie kupić za 700zł. Fele ponąć zajefajne lekko wystające poze przedni błotnik. Kapcie to 205/50/15. Puki co to śmigam na felach alu 14-stkach i oponkach 185/60/14. I tu moje pytanie czy jest jakiś sposób żeby licznik pokazywał odpowiednią prędkość, przy zmianie kół???? Tak tylko pytam bo nie wiem jak to jest w tym temacie, ciągle się waham nad kupnem tych fel bo niby są fajne ale teoretycznie wystające ranty mogłyby obijać błotniki, co Wy sądzicie na ten temat?????
ja sie bracie tocze na 15stkach.
z przodu 195/50/15 a z tylu 195/55/15.
mam zawieszenie obnizone z przodu o 75 minimetrow , a z tylu o 60 minimetrow .
zeby wszystko zagralo musialem powyklepywac lekko ranty auta .
aczkolwiek pamietam moje auto na normalnym zawieszeniu i zadnego z tym problem nie bylo.
a jesli chcesz aby auto pokazywalo to sama predkosc to kolo musi byc bardzo zblizone do orginalu .
czyli 14stka z opona seryjna .
jesli chcesz 15stke to musialbys zamontowac na nich opony profilu 45 lub 40.
ale ja tobie tego nie polecam .
pierwsza lepsza dziora i twoje sliczne felgi dasz do spawania .
minimum to profil 50 na polskich drogach to i tak juz przegiecie . ale za to auto bajecznie trzyma sie drogi i wogole nie pracuje na oponach .
co jeszcze moglbym tobie napisac to , ze jesli bylyby felgi o takim et ze beda rowno z rantem nadkoli to mozesz zalozycopne typu 195 albo nawet 185 i wtedy i wtedy bko opony beda naciagniete pod katem .
ale z tym tez trzeba uwazac i nie przesadzac bo przy ostrym szybkim zakrecie moze opona zjechac z rantu felgi .
ogolnie jesli masz wmiare normalne zawieszenie , a ztego co pamietam , to nie masz gleby to bardzo polecam za ta cene .
moglbys jeszcze jakas fote zucic .
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2007-01-14, 10:58
przemolas4 napisał/a:
jesli chcesz 15stke to musialbys zamontowac na nich opony profilu 45 lub 40.
niekoniecznie
VW zaleca do naszych Ventek również 15 ale nie o tak niskim profilu. 15/50/195 też nie będzie przekłamywał licznika.
Polecam zajrzeć tu: http://www.vwvento.org/kola.htm
panowie...
staram sie powiedziec , ze kolo 14stka z profilem60 to to samo co
15stka z profilem dokladnie 35.
poniewaz w rezultacie wielkosc tych kol jest taka sama .
druga sprawa .
kolega pisze ze felgi maja wystawac lekko po za obrys nadwozia .
trzeba z tym uwazac , bo po pierwsze zabronione prawem , a po drugie
kola przednie mala ta przypadlosc , ze skrecaja i niestety tak jak w moim przypadku
borykalem sie z problemem nacinania opony blacha z miejsca zetkniecia sie przedniego zderzaka z blotnikiem .
ale ja chcialem zauwazyc , ze jesli jest zawieszenie nie " glebowe" to nie ma obaw.
kola maja sporo miejsca .
pisze to poniewaz wiecej osob czytac bedzie ten temat wiec odrazu chce nadmienic jak to sie ma w wypadku gleby .
Silnik: 2.0 2E Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 06 Mar 2006 Posty: 172 Skąd: K-Kożle
Wysłany: 2007-01-14, 19:28
kurcze to mam problem , jak widze .
bo mam 16 z oponami 205\50 ale jeszcze nie przymierzalem bo dopiero kupilem i zawieszenie mam GT wiec walcowanie blotnikow mnie czeka ,gosciu ma taka maszynke co na piaste zaklada i rolki na blotnik i daje w prawo i w lewo i podciaga po troszku ze nawet czasem lakier nie peknie i wyciaga dobre co!
jeszcze mam autko przed malowaniem i mozna sie pobawic
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-01-14, 20:58
Hemi77 napisał/a:
i zawieszenie mam GT
Jaca i Przemolas mają zawiechę duuuuuuuuuuuuuuużo niższą niż seryjne GT więc ie masz co się obawiać! Nie zapomnę do końca życia jak Przemolas chciał odjechać spod ogniska i musieliśmy z Gavel'em trzymać Ventkę za błotniki, więc niech to Ci da jak niskie ma autko
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2007-01-15, 20:57
I lipa z felami...byłem na miejscu, zachwyciłem się niebywale bo ślicznie wyglądały...poprostu coś piękngo... Postanowiłem przymierzyć, tył wygłądał super, ale za to przód...no cóż...tu pojawiły sie problemy...poprostu felga była tak śmiesznie zbudowana od wewnątrz że po założeniu ocierałaby o zacisk od klocków hamulcowych. W życiu bym się tego nie spodziewał,,,a jednak...Zdjęć niestety nie zrobiłem. W sumie pocieszam się fatkem że mój BANDYTA i tak wygląda w miarę przyzwoicie na tych felach co mam obecnie.
panowie...
staram sie powiedziec , ze kolo 14stka z profilem60 to to samo co
15stka z profilem dokladnie 35.
poniewaz w rezultacie wielkosc tych kol jest taka sama .
Z tym się nie mogę zgodzić. Wysokość profilu jest zależna od szerokości opony. Czyli - np. profil 35 w zależności od szerokości opony - ma różną wysokość.
Zamienniki Ventowskich gum 185/60 R14 to wg tabeli (różnice wysokości koła do 1,5%):
to by nieźle wyglądało. ventylek na 13stkach i glowa między kołem a nadkolem [/quote]
Ja mam Ventylka na 13-tkach Z daleka nie wygląda za ciekawie, ale cóż poradzę, tak musi chba być, skoro jest tak, a nie inaczej - dopóki nie zmienie na np. 15-tki, ale to najprędzej na lato i przy kasie oczywiście, jak będę
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-02-13, 23:17
Nie, no 13 w Vento to jednak za mało... 14 to minimum, choć i one są za małe, 15stki t minimum żeby jako tak to wyglądało. Mam 14stki od początku, ale ciągle uważam, że są za małe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum