Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Pytanie do Forumowiczów
Autor Wiadomość
piq 
Kierowca eLki

Silnik: 1,9 D
  Wysłany: 2010-04-22, 22:23   Pytanie do Forumowiczów

Witam ! Drodzy forumowicze ok. września-października mam zamiar kupić sobie "nowe" auto a mojego Ventyla oddać moim rodzicom którzy niestety nie mają własnego dupowoza :D
I mam problem bo chcę kupić mały samochód do 15000 pln z rozsądnym przebiegiem i rocznikiem . Przeglądam różne oferty już teraz ... czytam o każdym modelu jaki mnie interesuję tzn. osiągi , niezawodność i przede wszystkim opinie użytkowników . Myślałem nad peugeot 206 , Renault Clio , Ford Focus , Skoda Fabia . Przyznam szczerze , że napaliłem się na peugeot'a 206 ale z tego co czytałem to strasznie wadliwe auto ;/ z kolei Focus to Ford a moi znajomi mówią , że " Ford h... wort " . Więc zwracam się do Was z prośbą żebyście mi doradzili jaki samochód warto kupić za taką kasę , na pewno większość z Was miała do czynienia z takimi bądź podobnymi samochodami więc liczę na Wasze doświadczenie ;] a dodam że rodzice chcieli sprzedać Ventyla ale powiedziałem im że on ma dożywocie w naszej rodzinie ;] a po za tym ja jestem jego właścicielem póki co ;p
pozdrawiam i liczę na propozycję z Waszej strony :)
Ostatnio zmieniony przez piq 2010-04-22, 22:25, w całości zmieniany 1 raz  

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Silnik: 1.9TDI 1Z
Wysłany: 2010-04-22, 22:25   

Fabieda, Ibiza, Polo cos w ten desen :P

Zalezy jaki silnik bo z TDI za 15tys to tak na styk

piq 
Kierowca eLki

Wysłany: 2010-04-22, 22:28   

no najlepiej TDI :) bo mój Ventyl ma 1.9 D i niestety tylko 65 koni ;/ jeżdżę nim prawie 2 lata i ciężko z dynamiczną jazdą zwłaszcza że Ventyl jest dość ciężki ;)

sluga 
Zapalony Ventkarz
vento it´s THE BEST

Silnik: 1.8 ABS
Wysłany: 2010-04-22, 22:49   

a wiec kolego z pugiem 206 1,4 Hdi 2004r mam do czynienia na codzien w pracy, auto rozwozi pizze, ma juz 210tys przebiegu do okola poobijany.... mechanicznie ok z praktyki widze nie jest to awaryjne auto i jakie katusze przechodzi i ten silniczek jest dosc dynamiczny od roku czasu w serwisie byl na:
-wymiana oleju i filtrow
-wymiana paskow i wymiana rozrzadu
-wymiana ukladu wydechowego
- wymiana klokckow itp
- i styczniu byl na naprawie pompy paliwa
autko naprawde ekonomiczne, minus jak dlamnie to male
ale ogolnie auto godne polecenia

VW Vento- pracuje tu 90 Koni i.............Jeden Osiol :-D
Ostatnio zmieniony przez sluga 2010-04-22, 22:50, w całości zmieniany 1 raz  

piq 
Kierowca eLki

Wysłany: 2010-04-22, 22:54   

jest jakiś pozytyw w końcu o tym autku podziękowania i prośba o kolejne propozycje :)

Arcaj 
Vento to ja!
Red Angel 90KM

Silnik: 1,9 TDI 1Z
Wysłany: 2010-04-23, 08:50   

Passata b5 wyszarpiesz za taka cenę i z dobrym wyposażeniem. Ja bym Ci to zaproponował. A co do samochodów co wymieniłeś. Peugeot jest wadliwy, ale dopiero jak się go katuje. Jeśli normalnie się użytkuje nie powinien sprawić dużo problemów. Wymiana olejów, filtrów, pasków i auto będzie służyć. Ford trochę słabe blachy ma. Silnik różnie, zależy na jaki się trafi. Renault nie za mały jest? Cześć są trochę drogie do niego. Skoda to praktycznie VW. Nie będę mówił ze VW jest najlepszy bo to jest nie prawda. Każdy ma jakieś wady i zalety. Wszystko zależy od wcześniejszego użytkowania. Jednak ja zostaje przy swoim zdaniu, że proponowałbym Ci Passata b5 :)

Mój VentoLot

Grupa Dolnośląska

Sprzedaje części do Vento

czarnysauber 
Vento to ja!

Silnik: 1,8
Wysłany: 2010-04-23, 09:18   

za 15 tys to mozesz juz troche przebierac jesli chcesz małe autko
ja np. doradzam Audi A3
http://moto.allegro.pl/it..._tdi_110km.html
lub polo 6N2
http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C12723720
p.s To tylko przykładowe aukcje ;)

Rafik 
Vento to ja!

Silnik: 3.0 D 136KM
Wysłany: 2010-04-23, 09:25   

Cześć jesli chodzi o forda focusa np.
http://moto.allegro.pl/it...ima_alu_17.html

kolega ma 1.8TDCI jezdzilem nim kilka razy i powiem tak samochód ładnie sie prowadzi komfort tez niczego sobie przyjemnie psuć mu sie nie psuje mało pali no i jest przedewszystkim dynamiczny na tarsie nie ma problemu znam ten bół venciaka 1.9D bo tez takiego posiadam wiec o tym fordzie złego zdania nie moge powiedziec po za tym powiem rzecz oczywistą jak sie dba to sie ma a Arcaj mówi cos o blachach jak zrobisz sobie blachy czyli usuniesz rudzielca wbijesz konserwacje i bedziesz dbał to bedzie sie ładnie trzymał ;) a autko z 2003 roku no poki co nie bedzie chyba wielkiej tragedi z rdzą :)

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2010-04-23, 10:06   

Forda odpuść, potwornie rdzewieją, nawet te nowe. U mnie w robocie są wszystkie Firdy służbowe - porażka.

No i powiedz ile lat ma mieć auto. Ja osobiście wolałbym autko młodsze kosztem tego aby nie było to VW czy Audi. Za cenę audi A3 z 1998 r możesz kupić CLIO z 2004 roku z małym dieselkiem:

http://allegro.pl/item996...arza_klima.html

6 lat to przepaść w wieku auta...

O bełgotach też słyszałem różne opinie, ale silniki HDI sa naprawdę świetne.

twety100 
Zapalony Ventkarz

Silnik: AEY
Wysłany: 2010-04-23, 12:49   

http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C12168259 a co byś powiedział o tym z doświadczenia znam tą markie i wiem że jak do urzytku prywatnego to super auta ja tą marką jeżdże od 3 lat służbowo i prawie nic się nie dzieje poza materiałami eksploatacyjnymi nic nie wymieniałem a robie ok 100-110 tyś km rocznie

piq 
Kierowca eLki

Wysłany: 2010-04-23, 13:24   

Arcaj VW Passat za duży ... myślałem o nim nawet miałem przyjemność prowadzenia tego auta (kuzyn ma Passata B5) wszystko fajnie ale autko chcę żeby było min z 2001r. a Passata za tą kasę w diesl'u nie kupię . Czarnysauber z Twoich propozycji wybrał bym Polówkę bo A3 mi się w ogóle nie podoba . Spyro znajomy ma Focusa od 2 lat i nie widziałem jeszcze na nim ognisk rdzy auto z 2001 r. ale z drugiej strony czytałem opinie użytkowników i faktycznie większość z nich narzeka na korozję ;/ ja osobiście jeździłem bełgotem właśnie z silnikiem HDi i byłem nim zachwycony :) ciągnie mnie do tego auta ;D mam nadzieję że jeżeli się zdecyduje na 206' to trafi mi się jakiś dobry egzemplarz powiem jeszcze że na drugim miejscu mam Skodę Fabię no ale czekam jeszcze na jakieś propozycję za te które już są dziękuję :)

a na razie uciekam nagrać dźwięk mojego Ventyla bo coś dziwnie "gada" ale to opisze w innym temacie i nie w tym dziale ;D pozdro ;]

Odpowiedz do tematu