Wysłany: 2008-06-25, 22:18 Przy właczania biegu wstecznego słychac stukanie
Witam przy włączania biegu wstecznego slcyhac zgrzyt z przdu wydaje mi sie ze z lewej storny co to moze byc>?? Na inncyh biegach jest okej ylko na wstecznym jak jade to mi strasznie cos stuka szwagier twierdzi ze to przegub ale mi sie wydaje ze to cos w skrzynie POMOCY!!!!!!!!!!!!
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2008-06-25, 23:21
gumiol2 napisał/a:
zgrzyt
Jeśli chodzi o zgrzyt to moze byc wina synchronizatów w skrzyni ja i machanizmu pomiedzy lewarkiem zmiany biegów a skrzynie, czyli ten cały mechanizm który wrzuca biegi....jest on widoczny po podniesieniu maski do góry.
gumiol2 napisał/a:
cos stuka
Jeśli to przegub to powinien też się odzywać jak jedziesz do przodu...i głównie przy skręconych kołach...nie wiem czy dobrze pamiętam, ale ktoś z forum ,kiedyś miał podobny problem z jazdą na wstecznym i o ile dobrze pamiętam to było coś ze skrzynią.
No skrzynia to najczarniejszy scenariusz i w cale nie musi być realny....ale jakby co to skrzynie do 1.8 są całkiem tanie w porównaniu z innymi silnikami w vento oraz konkurencyjnymi autami.
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-06-26, 11:12
Mam to samo, to oznacza wybicie się czegoś tam na wybieraku wstecznego. Nie pamiętam już jak to się fachowo nazywało. Ja z tym jeżdżę od paru lat i narazie nic się nie dzieje poza stukaniem jak jadę na wstecznym biegu (dźwięk identyko jak padający przegub).
Same części do naprawy nie są drogie, ale robocizna....Masakra, bo trzeba skrzynie wyciągać.
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-07-17, 10:04
gumiol2, jasne, ja już tyle lat jeżdżę z tym defektem. W przyszłości czeka CIe robienie skrzyni, czyli najprawdopodobniej zmiana na inną używkę, bo remont będzie droższy on kupna używy.
Wymienilem dzwignie zmiany biegow (ta na wybieraku). Wszystkie biegi ladnie wchodza ale jak wrzucam wsteczny to mi zgrzytnie (wczesniej chyba tez grzytalo). Ale jak wcisne sprzeglo, wrzuce 1, wrzuce luz i dalej trzymajac sprzeglo wrzuce wsteczny to cisza.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Wczoraj przed zamknieciem samochodu nasmarowalem prowadnice linki odpowiadajacej za ruchy na boki i jeszcze cale ten mechanizm z dzwigienka i dzis zero zgrzytu. Wsteczny wchodzi jak bajka
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum