Mam pytanko co do uszczelki pokrywy zaworów przy silniku 1.9D ( 1Y )
Jak najlepiej zrobić, żeby nie ciekła. Ma może już ktoś jakieś doświadczenia.
Rok temu się z tym bawiłem w swoim byłym aucie. 3 x wymieniałem tą uszczelkę na nową ( różnych firm ) i dalej lała. W końcu kupiłem specjalny silikon i nasmarowałem nim uszczelkę i było już ok.
Silnik: 1.9 D Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 09 Maj 2010 Posty: 341 Skąd: Tarnów
Wysłany: 2010-07-26, 15:52
Dzisiaj wymieniłem uszczeleczkę na nową zobaczymy co się będzie działo. Stara była troszkę już twarda, wyczyściłem i odtłuściłem obydwie powierzchnie, poskręcałem wszystko do kupy i przemyłem troszkę silnik żeby było coś widać
Silnik: 1.9 D Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 09 Maj 2010 Posty: 341 Skąd: Tarnów
Wysłany: 2010-07-27, 10:13
czester napisał/a:
Trzeba było delikatnie puknąć w otwory na śruby młotkiem żeby wyrównały sie z pokrywą. Wtedy śruby bedą mocniej dociskac uszczelke
Hehe... dobra rada, trzeba będzie coś pomyśleć bo dzisiaj już widzę, że uszczelka puszcza z tyłu na rogach i z prawej strony jak jest wałek rozrządu ( patrząc od przodu ) także czeka mnie powtórka z rozrywki
Silnik: 1.6 ABU Pomógł: 18 razy Wiek: 51 Dołączył: 05 Mar 2007 Posty: 1027 Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2010-07-27, 19:18
Przerabiałem temat uszczelki pod pokrywą zaworów. Wymieniłem dwie i dalej ciekło. W końcu kupiłem oryginał w ASO za 35zł. Od tej pory suchutko zadnych wycieków, bez pukania w sruby i bez żadnych silikonów.
Wysłany: 2010-07-27, 20:08
Morfeusz142 napisał/a:
Przerabiałem temat uszczelki pod pokrywą zaworów. Wymieniłem dwie i dalej ciekło. W końcu kupiłem oryginał w ASO za 35zł. Od tej pory suchutko zadnych wycieków, bez pukania w sruby i bez żadnych silikonów.
Mi w ASO powiedzieli 118zł za 90zł może bym wytargał od nich
Ja kupiłem za ok. 40zł tą, najtańsza w sklepie była za 29zł, a najdroższa za 83zł.
Ostatnio zmieniony przez mateusz_vento 2010-07-27, 20:12, w całości zmieniany 1 raz
odkopię ostatnio zauważyłem że silnik jest mokry z tyłu i z prawej strony jak się stoi przodem czy to może być wina uszczelki pod klawiatura?a może czujnik oleju jest złe wkręcony i z niego chlapie?chodzi mi o ten czujnik co znajduję się obok przewodów od nagrzewnicy
Sorki że jeden pod drugim ale mam pytanko.jako że umyłem dzisiaj silnik i trochę się przejechałem i stwierdziłem że cieknie z pod pokrywy zaworów w karu miejscach i jutro chcę się za to zabrać z rana bo popołudniu wyjazd a wiadomo szkoda nowego oleju i tutaj mam pytanko jest to mój pierwszy klekot i chcąc wymienić uszczelkę trzeba odkręcić tylko 3 śrubki na klucz 10 i pokrywa schodzi czy są jeszcze jakieś?a i jakim sylikonem przesmarować uszczelkę może być sylikon temperaturowy czy są jakieś specjalne?
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2011-09-30, 06:56
U mnie w benzyniaku, o ile dobrze pamietam jest 8 śrub, 4 z przodu, 4 z tylu.
Uszczelke najlepiej kupic gumową i załozyc bez silikonu, ja się w korkowe jakos jeszcze bawie, ostatnio mi nieźle pusciła, ale wystarczyło tylko dociągnac, a było co dociagac, prawie po dwa obroty na śrubie.
I tak jak wyżej w tym temacie pisałem:
Paweł J. napisał/a:
Mi ostatnio korkowa nawet miesiąca nie wytrzymała, ale dociągnąłem i tfu tfu jest ok.
No to w tedy było pierwsze dociąganie a jakis miesiac temu drugie.
Koledzy czym dobrze wyczyścić pokrywę zaworów i blok silnika bo właśnie jestem w trakcie zmiany myślałem żeby wszystko benzyną wyczyścić ale nie wiem czy później uszczelki nie zeżre
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum