Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
pękł pasek rozrządu
Autor Wiadomość
miroxpl 
Kierowca eLki

Silnik: 1.9 TD
Wysłany: 2010-06-29, 19:30   pękł pasek rozrządu

w takiego pecha nie mogę uwierzyć do teraz. Łzy w oczach... pasek rozrządu miał jeszcze 20tys do 60... ale co z tego... dzisiaj zauwarzyłem że pasek alternatora, ten długi klinowy jest do wymiany bo się zaczął strzępić... wsiadłem w auto i delikatnie pojechałem na warsztat... 50m od warsztatu już praktycznie na miejscu usłyszałęm jak strzelił pasek alternatora zapaliły się kontrolki i o dziwo zgasł silnik... okazało sie, że nie wiem jak po prostu mega pech, spowodowało to pęknięcie paska rozrządu... :( po prostu załamka... teraz zacząłem rozmawiać na tym warsztacie mi krzykneli około 1200zł za remont silnika... ale kolega mówi, że może być mniej warto spróbować założyć nowy pasek ustawić tłoki czy coś tam (nie znam się za bardzo) i jest szansa, że nic sie nie stało ale baaardzo mała... i że warto spróbować... albo później rozebrać i posprawdzać co uległo uszkodzeniu bo 1200 zł bez sprawdzenia co uległo awarii to dużo... co doradzacie?

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Silnik: 1.9TDI 1Z
Wysłany: 2010-06-29, 19:33   

Lepiej sprawdz czy nie scielo klina na wale bo to bolaczka kazdego TD i predzej czy pozniej i tak go zetnie.

FWD350 
Ventomaniak

Silnik: 1Z TDI
Wysłany: 2010-06-30, 11:13   

miroxpl napisał/a:
pęknięcie paska rozrządu.
.
to tak jak kolega radził ustawic i jak bedzie cos klepac to prawdo podobnie głowica aut i albo nowa głowica albo zawory.i czy tez nie wytłukło dziur w tłokach.

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2010-06-30, 11:59   

Mnie trzasnął kiedyś rozrząd i to przy wysiłku silnika, tzn przy bardzo zrywnym ruszeniu. Urwało się koło pasowe, rozrząd trzasnął. Tyle, że to był silnik 1,8 beznyna, nie wiem jak w TD to wygląda. U mnie nic się nie pogięło w środku silnika, musiałem kupić nowe koła pasowe + paski i po sprawie.

miroxpl 
Kierowca eLki

Wysłany: 2010-06-30, 15:24   

no i dałem do znajomego na warsztat... spróbuje załozyć nowy pasek i go uruchomić jak to nie wypali (a jak wypali to pójdę do koscioła chyba :P ) to zaczna sie wydatki... obym w tym nie szczesci miał chociasz troche szczescia i bylo mnie stać na tą naprawe i nie było tam tragedii. Jutro sie dowiem prawdo podobnie :/ Jeszcze jedna sprawa ponoć jak go zrobią to ten silnik wroci do stanu takiego w jakim był tz nie zacznie mi brac oleju czy mniejszą moc moze mieć albo cos innego niedobrego? bo tym się tez martwie zeby maniany nie bylo bo z motora naprawde bylem zadowolony do tej pory...

FWD350 
Ventomaniak

Silnik: 1Z TDI
Wysłany: 2010-07-01, 19:27   

spyro, tak bo tam jest głowice bez kolizyjna a td jest kolizyjna wiec jak urwało pasek to mogły sie spotkac tłoki z zaworami i troche mogło pogiąć zawory.

Raziel500 
Pan i władca oktanów

Silnik: 2,0
Wysłany: 2010-07-01, 20:55   

miroxpl napisał/a:
Jeszcze jedna sprawa ponoć jak go zrobią to ten silnik wroci do stanu takiego w jakim był tz nie zacznie mi brac oleju czy mniejszą moc moze mieć albo cos innego niedobrego? bo tym się tez martwie zeby maniany nie bylo bo z motora naprawde bylem zadowolony do tej pory...

zależy jak zrobią :P

lesny1982 
Vento to ja!

Wysłany: 2010-07-01, 21:04   

miroxpl to jest bolaczka tych silnikow ja to juz 4 razy przerabialem tylko mi pasek nie pekl tylko klin zrywalo :P zawory tloki itp. :D :D az wkoncu zmienilem dol od TDI :P

Odpowiedz do tematu