Mój silnik wolno się nagrzewa.Wydaje mi się że jest to wina przepustnicy,która jest pod filtrem powietrza,nie rusza się a powinna,co mam zrobić.Pozatym wzrósł apetyt na paliwo,czy to może być przyczyną
[ Dodano: 2007-02-13, 20:26 ]
[ Dodano: 2007-02-13, 20:31 ]
Proszę pomóżcie,przepustnica jest cały cas otwarta,i zasysa powietrze z zewnątrz.
tylko jak to bybył termostat to wydaje mi się że obieg płynu chłodzącego powinien być otwarty cały czas. A Otwiera się dopiero przy 75-80 stopniach.więc chyba prawidłowo
Pomógł: 8 razy Wiek: 46 Dołączył: 07 Mar 2006 Posty: 113 Skąd: Kraków
Wysłany: 2007-02-13, 21:38
przepustnica z zamknięciem termostatycznym na dole w puszce filtra powietrza,powinna być na stałe zaślepiona przez gaziarzy tak aby nie ciągła gorącego powietrza z pod kolektora bo gazik nie lubi ciepłego i autko by się dławiło ale zasadniczo to nie ma większego związku z nagrzewaniem silnika,u mnie trzeba przejechać przy około 0 stopni 5-6 km do pełnego wskazania wskażnika ok 85 stopni co nie znaczy że silnik jest zimny bo mały układ nagrzewa się momentalnie termostat otwiera duży obieg i dopiero wtedy ciecz przepływa bezpośrednio przez czujnik temperatury(zasadniczo silnik masz już nagrzany jek masz wskażnik poza gęstymi kreskami)Reasumując to jeżeli silnik nie osiąga wałściwej temperatury po ok,7-8-km to można szukać usterki w stawiał bym na wskażnik bo sam tak miałem po wymianie pomogło
Obyś miał rację,dzięki.
Może ktoś jeszcze ma jakieś inne wytłumaczenie.tylko ta przepustnica wcale nie działa,cały czs jest otwarta na zimne powietrze-co z tym.
Silnik: 1.8 ABS 66kW Pomógł: 10 razy Wiek: 38 Dołączył: 06 Mar 2006 Posty: 1375 Skąd: Leszno
Wysłany: 2007-02-15, 00:26
wojtek napisał/a:
na stałe zaślepiona przez gaziarzy tak aby nie ciągła gorącego powietrza z pod kolektora bo gazik nie lubi ciepłego i autko by się dławiło ale zasadniczo to nie ma większego związku z nagrzewaniem silnika
z tego co wiem u mnie nikt niczego nie zaslepial... mozna tego dokonac samemu? co to poprawi w uzytkowaniu auta? oczywiscie mam LPG-jak wiele osob na forum, wiec moze to byc przydatna informacja
_________________ VW jest bogiem, predkość nałogiem, życie zabawą jazda podstawą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum