Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Woda na podłodze za siedzeniem kierowcy
Autor Wiadomość
krzysiekjg 
Niedzielny kierowca

Silnik: 1.9TDI 110KM
Wysłany: 2010-08-28, 19:48   Woda na podłodze za siedzeniem kierowcy

Witam ponownie ,walczę z problemem zbierającej się wody na podłodze przy tylnej kanapie mianowicie po zrobieniu podłogi i progów zaczeła się zbierać woda na podłodze( kałuża )kanaliki odpływowe 2 z przodu i 2 przy szyberdachu są drożne a woda się zbiera w większości w tylnej części ,pytanie moje KTÓRĘDY ?? ???? Vento 1.9 TDI 94 rok

markus 
Ventofan

Silnik: 1.9 TDi
Wysłany: 2010-08-28, 20:14   

odbiegając od tematu wody na podłodze :) , sporo płaciłeś za robociznę (progi, podłoga) ?

D_M_C_ 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 2GT ADY LPG
Wysłany: 2010-08-28, 20:15   

za szczelnie teraz jest :diabełek: :diabełek: :diabełek: i nie spływa :diabełek: :diabełek:

A tak na poważnie to dziwne że przy tylnej kanapie. Ja miałem problem pod nogami na przedzie.

markus 
Ventofan

Silnik: 1.9 TDi
Wysłany: 2010-08-28, 20:21   

no pod nogami z przodu to i u mnie trochę wody się zbiera .

krzysiekjg 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2010-08-28, 20:32   

markus napisał/a:
odbiegając od tematu wody na podłodze :) , sporo płaciłeś za robociznę (progi, podłoga) ?

Własnymi siłami ......

Ale czy ktoś wie ile i dokładnie gdzie znajdują się kanaliki odprowadzające wodę w Ventylu

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Silnik: 1.9TDI 1Z
Wysłany: 2010-08-28, 21:13   

Z tylu sa za zderzakiem, w bocznej czesci bagaznika (u mnie tam sporo wody sie zebralo pomimo ze wezyki byly drozne z szybera). A z przodu to sa przy zawiasach drzwi.

krzysiekjg 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2010-08-28, 21:26   

ale wlot jest w którym miejscu,przy szyberdachu widziałem dwa od strony szyby przedniej chyba że są jeszcze jakieś dwa od strony szyby tylnej ?

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Silnik: 1.9TDI 1Z
Wysłany: 2010-08-28, 21:47   

Ja pisalem od wylotach wody. A wloty wody sa w mechanizmie szybera. 2 z przodu i 2 z tylu. Przy slupkach.

lesny1982 
Vento to ja!

Silnik: 1.9 TD
Wysłany: 2010-08-28, 21:52   

mi sie tez zbierala woda za fotelem kierowcy a lalo sie z kolanka w przednim slupku tam jest laczenie rurek od szyberdachu :] i rurka byla za krotka i nie dochodzila do kolanka

zlotykamil 
Pan i władca oktanów

Silnik: 1.8 b+g ABS
Wysłany: 2010-08-28, 21:58   

korki kolego sprawdz te gumowe w podlodze - jak sa luzne to kałuza murowana - a co do szybra - to chyba sprawdz go polej woda i patrz czy wszystkimi rurkami splywa jak nie to czyscic trzeba

czarnysauber 
Vento to ja!

Silnik: 1,8
Wysłany: 2010-08-29, 00:45   

Ja miałem pozatykane przewody od szybera i tez miałem wode w tym miejscu

michal__861 
Kierowca eLki

Silnik: 1.9 td
Wysłany: 2010-09-05, 14:54   

witam, mam to samo , kałuża ze siedzeniem kierowcy. ale nie mam szyberdachu...

zlotykamil 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2010-09-05, 17:01   

nic nie mowcie panowie - moja fura znowu koorwa pływa :strzela: tylko tym razem jedna strona kierowcy wlasnie - myslalem ze znowu korki popuszczały a jednak nie - przytkalo to gume w drzwiach i czesc wody z szybra lecialo normalnie a reszta do srodka przez tydzien deszczów ciurkiem naleciało po kostki prawie - szał normalnie mnie ogarnoł jak to zobaczylem - wczoraj rozebralem lecz tylko jedna strone przez noc sie suszylo dziś dopiero wrócilem bo od rana skladalem - nie wiem tylko jak sie dobrać do tej rynienki rzeby ja porzadnia wsadzić w odplyw w drzwiach - chyba trzeba cała deske sciagac?
michal__861, tobie pewnie korek któryś gumowy przecieka - jezeli tylko z tyłu masz mokro to nie ma duzego problemu bo tam w miare łatwo sie dostać - wyciagasz siedzenie kilka plastików wykladzine do góry i juz wszystko masz jak na dłoni - zaklej to jak najszybciej i wysusz bo zaraz zacznie smierdziec i rdzewiec
a tak to wyglada

krzysiekjg 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2010-09-05, 19:28   

Chciałem własnymi siłami od spodu :right: No cóż po odsłonięciu podłogi zobaczyłem totalną masakrę :mur: i chcąc czy nie poszedł do blacharza ,na początek sama podłoga ale nie obyło się bez dodatkowych komplikacji :poklon: i idzie na komplet podłoga + wszystkie progi koszt ok 900zł
Jak dodaje się zdjęcia pod tekstem to dodam zdjęcia jak wygląda podłoga przed remątem ?? ??
Ostatnio zmieniony przez krzysiekjg 2010-09-05, 19:36, w całości zmieniany 1 raz  

krzysiekjg 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2010-09-13, 16:52   

michal__861 napisał/a:
witam, mam to samo , kałuża ze siedzeniem kierowcy. ale nie mam szyberdachu...

Właśnie odebrałem samochodzik po naprawie podłogi i wymianie progów ,zapytałem się blacharza co mogło być przyczyną? otóż Panowie okazało się że progi w swojej budowie mają kilka korków, służą one między innymi do konserwowania ich od środka jeśli wypadł lub zgnił jakikolwiek z nich to dostająca się woda do środka(próg w swej konstrukcji łączy się z podłogą ) robi swoje .Najpierw zżera nam od środeczka próg pózniej konstrukcje podłogi a wrezultacie robiąc nam psikusa w postaci gromadzącej się wody w przedniej lub tylnej części podłogi zależy gdzie przegnije.

krzysiekjg 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2010-09-13, 16:59   

czarnysauber napisał/a:

Czy ma ktoś schemat co rozebrać po kolei żeby dostać się do odprowadzenia wody z szyberdachu z jego przedniej prawej strony<<<<
Czy trzeba w tym celu demontować podsufitkę

Sączy się woda po gumowym wężyku ale przy odprowadzeniu koło drzwi są połączone tak jak by gdzieś po drodze było rozpięte .

michal__861 
Kierowca eLki

Wysłany: 2010-09-13, 20:20   

witam, a no kolego złoty kamilu że korki to ja wiem. ale to nie one. gdyby korek był zły to woda tak jak wleciała to by wyleciała.... ja narazie wywierciłem kilka otworków i woda sama schodzi:) teoria o przygnitych progach bardziej jest ciekawa...

krzysiekjg 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2010-09-13, 20:35   

michal__861 napisał/a:
ja narazie wywierciłem kilka otworków i woda sama schodzi:) teoria o przygnitych progach bardziej jest ciekawa...

Tylko co Tobie tak naprawdę dało wywiercenie paru dziurek??? zniszczyłeś sobie tylko podłogę bo skoro masz wodę w środku to znaczy że do dymu poszły obie warstwy podłogi spód i ta pod dywanikami a tam masz matę bitumiczną z filcem zabezpieczającą przedostawaniu się wody od góry i dołu skoro masz mokro pod dywanikami to ten filc nasiąknięty jest wodą jak gąbka i masz w ten sposób wielkie "g...no"na podłodze .Mało tego to wcale nie musiała być wina podłogi tylko zapchanych odpływów ,które zamiast pakować wodę na zewnątrz wpychały ją do środka bo nie są drożne lub jak masz szybera to gdzieś sączy po nim.

lesny1982 
Vento to ja!

Wysłany: 2010-09-13, 20:39   

krzysiekjg napisał/a:
czarnysauber napisał/a:

Czy ma ktoś schemat co rozebrać po kolei żeby dostać się do odprowadzenia wody z szyberdachu z jego przedniej prawej strony<<<<
Czy trzeba w tym celu demontować podsufitkę

Sączy się woda po gumowym wężyku ale przy odprowadzeniu koło drzwi są połączone tak jak by gdzieś po drodze było rozpięte .

na sam koniec tematu opisalem jak to zrobic ;)

http://forum.vwvento.org/...er=asc&start=35

krzysiekjg 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2010-09-13, 20:42   

zlotykamil napisał/a:
nie wiem tylko jak sie dobrać do tej rynienki rzeby ja porzadnia wsadzić w odplyw w drzwiach - chyba trzeba cała deske sciagac?

No i jak trzeba ściągać całą deche czy nie bo u mnie też się sączy po gumowej rurce co idzie od szybera do odpływu w drzwiach czy jest jakiś inny sposób - to jest moje ostatnie miejsce którędy dostaje się woda do środka i nie mogę sobie z tym poradzić

zlotykamil 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2010-09-13, 23:20   

michal__861 napisał/a:
gdyby korek był zły to woda tak jak wleciała to by wyleciała.... ja narazie wywierciłem kilka otworków i woda sama schodzi:)
:oklaski: :oklaski: :oklaski:
oim zdaniem to ty biedy sobie narobiles - jak nie rozbierzesz podlogi to nic nie zobaczysz a zapachu to ja ci nie zazdroszcze :(

zlotykamil 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2010-09-13, 23:22   

krzysiekjg napisał/a:
No i jak trzeba ściągać całą deche czy nie bo u mnie też się sączy po gumowej rurce co idzie od szybera do odpływu w drzwiach

u mnie ciekło na złączcze przy samych drzwiach wyciagnolem wszystko i wyczyscilem i jakos udalo sie od biedy poskladac - wez moze kolego sprezarka na poczatek podzialaj dmuchnij z góry moze ci to przepcha bo mi sie wydaje ze ty masz cos podrodze zapchane

michal__861 
Kierowca eLki

Wysłany: 2010-09-14, 19:37   

koledzy, pierwsza rzecz jaką zrobiłem to podniesienie wykładziny, ( było łatwo bo siedzenia mam odkręcone ze względu na przewożenie ładunków) żadnego filcu tam nie ma, więc nic nie nasiąka. warstwa bitumiczna to raczej nadaje się do wyrzucenia skoro cała jest popękana. trzy otwory o średnicy 3 mm rzeczywiście sieją straszne zniszczenie... a tak właściwie to jest samochód do pracy.

krzysiekjg 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2010-09-14, 20:15   

michal__861 napisał/a:
żadnego filcu tam nie ma, więc nic nie nasiąka. warstwa bitumiczna to raczej nadaje się do wyrzucenia skoro cała jest popękana. trzy otwory o średnicy 3 mm rzeczywiście sieją straszne zniszczenie... .

Skoro nie masz filcu to znaczy że przy podłodze było grzebane ,a popękany bitex wskazuje gdzie mogą znajdować się zalążki rdzy w wewnętrznej części podłogi.Ja lubię pracować w komfortowych warunkach........

krzysiekjg 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2010-09-14, 20:30   

zlotykamil napisał/a:
krzysiekjg napisał/a:
No i jak trzeba ściągać całą deche czy nie bo u mnie też się sączy po gumowej rurce co idzie od szybera do odpływu w drzwiach

u mnie ciekło na złączcze przy samych drzwiach wyciagnolem wszystko i wyczyscilem i jakos udalo sie od biedy poskladac - wez moze kolego sprezarka na poczatek podzialaj dmuchnij z góry moze ci to przepcha bo mi sie wydaje ze ty masz cos podrodze zapchane

Panowie żadnej deski nie trzeba demontować ,pomysł ze sprężarką akurat mnie nie pomógł ale czasami bywa skuteczny,dzisiaj w pracy potrzebowałem na to raptem 30 min.
Trzeba zdemontować schowek,za mocowaniem deski do konstrukcji samochodu wkładamy rączkę bez problemu wyczujemy wężyk schodzący ze słupka i wchodzący w gumowe kolanko które wychodzi na zewnątrz (czyli nasz odpływ w drzwiach)Ja go wepchałem do środka przepłukałem wyciągnięty i zamontowałem z powrotem UWAGA montujemy od wewnątrz tu trzeba się trochę po gimnastykować i pokaleczyć rękę ,jak już kolanko wskoczy z powrotem na miejsce wkładamy wężyk do kolanka upewniamy się że wskoczył solidnie na swoje miejsce i robimy próbę

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2010-09-14, 22:16   

michal__861 napisał/a:
trzy otwory o średnicy 3 mm rzeczywiście sieją straszne zniszczenie...

Tak....przebiłes podłoge i te dziury nie sa zabezpieczone....co bedzie po zimie ??

zlotykamil 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2010-09-15, 12:01   

krzysiekjg napisał/a:
wkładamy wężyk do kolanka upewniamy się że wskoczył solidnie na swoje miejsce i robimy próbę

no wlasnie nie wiem czy sie da to solidnie zrobić - ja mialem akurat problem z drógiej strony pod kierownicą - a tam wsadzić reke to naprawde sztuka - co raz kabelki sie rozczepiaja itd i niestety wszystko siedzi na słowo honoru

michal__861 
Kierowca eLki

Wysłany: 2010-09-15, 19:32   

a co ma być po zimie... pasażer wypadnie??
i tak przed zimą będę robił podłogę i takie inne duperele.
nie wiecie że doraźne rozwiązania są najtrwalsze?

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2010-09-15, 20:42   

michal__861 napisał/a:

Jak nie zrobisz z tym ładu to możesz kogoś zgubić, albo będziecie hamować nogami. Za dużo przy podłodze robiłem- i wiem jak to jest ;)

zlotykamil 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2010-09-15, 22:24   

michal__861 napisał/a:

ja tam nic nie sugeruje ale skoro lubisz jak ci chlupocze w środku to wesołej kompieli życzę :P pogadamy po zimie ;) pozdrawiam

krzysiekjg 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2010-09-20, 20:13   

michal__861 napisał/a:
i tak przed zimą będę robił podłogę ,nie wiecie że doraźne rozwiązania są najtrwalsze?

Po dorażnych naprawach moja podłoga wyglądała tak;

Więc doraznie to się nie opłaca bo tracisz podwójnie :poklon:

Właśnie dzisiaj zakończyłem etap sprawdzania szczelności mojega Ventyla, po godzinnej męczarni z przeczyszczeniem i zamontowaniem na swoim miejscu lewego przedniego odpływu od szyberdachu test pod ciśnieniem przeszedł pomyślnie (podłoga wyspawana,progi wszystkie wymienione) wiec pomalutku zabieram się za składanie.Jeszcze dzisiaj musiałem zakupić nowe tarcze ,łożyska i klocuszki na tył i na ten rok wystarczy :brawa:

Na następny rok szykuje się likwidacja ognisk rdzy na karoserii, wymiana błotników,nadkoli i trzeba będzie już pomyśleć coś nad sprzęgłem.

Trzeba mieć jakiś cel.
Ostatnio zmieniony przez krzysiekjg 2010-09-20, 20:30, w całości zmieniany 1 raz  

zlotykamil 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2010-09-20, 20:37   

krzysiekjg napisał/a:
po godzinnej męczarni z przeczyszczeniem i zamontowaniem na swoim miejscu lewego przedniego odpływu od szyberdachu

jakimś sposobem ? czy tylko dwoma palcami na czuja?

lesny1982 
Vento to ja!

Wysłany: 2010-09-20, 20:59   

najprostszy sposob to przelozyc wezyk w dziure gdzie jest kolanko wsadzic pozadnie i cofnac i wsio gotowe ;)

krzysiekjg 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2010-09-21, 18:44   

lesny1982 napisał/a:
najprostszy sposob to przelozyc wezyk w dziure gdzie jest kolanko wsadzic pozadnie i cofnac i wsio gotowe ;)

No nie tak do końca dlatego że kolanko możesz tylko wepchnąć do środka jeśli chcesz je wyciągnąć na zewnątrz żeby przeczyścić ( w 90% na zgięciu kolanka się zapycha )nie wyciągniesz je przez otwór na zewnątrz bo wewnętrzna część kolanka w którą wchodzi wężyk jest grubsza od tej wystającej na zewnątrz.

krzysiekjg 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2010-09-21, 18:49   

Cytat:
jakimś sposobem ? czy tylko dwoma palcami na czuja?

Śrubokręt , kombinerki z wygiętą końcówką , 2 osoby w tym jedna z mocnymi nerwami :faja: i chudymi łapkami :brawa:
Ostatnio zmieniony przez krzysiekjg 2010-09-21, 18:52, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu