Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2010-09-24, 08:23
Producent nie przewiduje zmiany oleju, Ale warto sprawdzić w jakim jest stanie. Jeśli jest czarny-przerobiony to warto wymienić. Aby to sprawdzić skręcasz koła w lewo i luzujesz delikatnie korek pomiarowy i zerknij czy coś z niego wycieknie. Powinien był jasny olej. Jeśli będzie czernizna lub nic nie będzie to na mus wymiana.
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2010-09-24, 12:03, w całości zmieniany 2 razy
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2010-09-24, 12:01
bradley napisał/a:
Paweł J., ale olej jest czerwony tam
Być może, ale na forum golfa naczytałem się jak to ludzie czerniznę spuszczali, czasami nawet smołe Tak czy siak olej ten sprawdzał mi dwa razy mechanik i powiedział że jest ok i prawdopodobnie był wymienia gdyż dobrze wygląda.
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2010-09-24, 12:02, w całości zmieniany 1 raz
czerwony to może jest jak nowy a po tylu latach to już raczej nie
nadal będzie czerwony,ale tylko w automatycznej skrzyni
Warto wymienić,ja u siebie wymieniłem i od razu jest różnica ,szczególnie w zimie jak są mrozy.Pamiętać tylko należy aby olej miał 75W90 i specyfikację GL4 lub GL4+ ,taki tylko się do naszych skrzyń nadaje,nie może to być GL5.
jeśli cosik kumasz to filozofii żadnej nie ma,odkręcasz korek spustowy na dole skrzyni ,olej zleci, zakręcasz korek,następnie odkręcasz korek z boku skrzyni ,to jest korek do sprawdzania poziomu oleju i kawałek rurki gumowej wkładasz do tego otworu ,do drugiego końca przechylasz flaszkę i leci.Powinno wejść 2/2.5 litra bo wszystek stary olej i tak Ci nie zleci. Powinno się przelewać z tego korka ,wtedy stan jest OK.
Silnik: 1,6 TDi Pomógł: 7 razy Wiek: 35 Dołączył: 19 Wrz 2009 Posty: 1730 Skąd: VW Club Chelmek
Wysłany: 2010-09-25, 13:21
a ja mam pompe do oleju do skrzyni po wyplacie jade tez kupic olej. dzieki slaw71 za podpowiedz jaki to olej ma byc dokladnie. a i ile wchodzi go do skrzyni ? slyszalem ze ok 2 litra tak ?
_________________ Nie trąb gdy zwalniam jadę na glebie zaraz wahaczem o coś przyjebie
czyli trzeba pod lewarowac auto by to sprawdzic?? bo mi taki jeden mechanik co wymienial mi olej to mowił ze by sprawdzic badz wymienic olej to trzeba zdjac osłone silnika prawda to?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum