Vezet22 jak bys pół roku temu zapytał mnie o swapa to miałbym to samo pojecie co teraz na temat turbo . Na dzis dzien mam za sobą ok 10 swpowanych wozideł z czego 80% to VW.
Wszystkie chodzą a nie zawsze było to wpięcie 5 nowych kostek w miejsce starych,wiadomo ze to nie to samo ale sam doszedłem do tego ze teraz instaluje inny silnik na gotowo w przeciągu 3 dni,sporadycznie potrzebowałem jakiejs podpowiedzi z forum ale ludzie ktorzy mogliby pomóc trzymią to dla siebie(są wyjątki) i wtedy trzeba włączyc funkcje Masz głowe i h.. to kombinuj.Ja sie staram tego trzymac. Gdyby tak ktos z wiekszym ode mnie pojeciem dał pare wskazowek (Nie np TURBO U MAREK81l KROK PO KROKU)tylko wskazówki bylbym wdzięczny. Skoro nie mam pojecia to musze je jakos nabyc prawda?? Wiec nadal bede szukał turbinki i powoli zdobywał wiedze tym bardziej ze w porównaniu z innymi naprawde ządam od mojego auta niewiele.
Wiec jak pisałem chciałbym miec ok 180 moze wiecej kucyków,co dla innych magików którzy turbią auta jest bezcelowe,a dla mnie ma,bo bedzie zrobione przeze mnie i nie bedzie kosztowało 15 tys. Nadal czekam na pomocne posty.
Silnik: 1.8narazie;] Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Sty 2010 Posty: 762 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2010-11-12, 01:20
Jakby każdy się nie tykał tego co nigdy nie robił to byśmy w jaskiniach siedzieli Co do uszczelek to raczej musisz odprężyć silnik , Jeżeli chodzi o trwałość silnika - chłodnica oleju , nowa pompa oleju , i bardzo dobry olej , Dużo da
Dobra a co do samej turbiny to czego wogóle szukac. Ja sobie z resztą poradze tylko naped musi byc odpowiedni. Zaznaczam ze nie chce 300KM tylko troche wiecej niz jest.
A np. cos takiego http://allegro.pl/mazda-3...1302387580.html
No przeciez ta z tego linku jest od benziny
A jeszcze wylapałem z benzyny Audi 100 2,2 Turbo moze taka bylaby oki.
Poradzcie bo czas cisnie , znikają te turba jak cieple bulki
Silnik: 1.8narazie;] Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Sty 2010 Posty: 762 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2010-11-15, 14:01
Ale czego ma nie wytrzymać ? nie rozumiem ? A co do dużych turbin z dużych silników benzynowych to hamując je do wartośći 0.5 bar więcej stracisz niż zyskasz ! to turbo będzie odbierało więcej energi do wytworzenia tego ciśnienia . Do tego każda używka w niskiej cenie jest dobita , pluje olejem, gwiżdże jak świstak mała prostą turbinę tanio naprawisz , a te kolosy są drogie w utrzymaniu , Jest na forum golfa abf czy kr z K03 z 1.6 td chyba
Mam pytanko
Bo w tej turbince z TDI ten cały westgate otwiera sie ale jak dmucham do szlaufika a skąd wziąsc cisnienie w silniku?? Przeciez tam wszędzie są podcisnienia no nie??
cisnienie bierze sie z turbiny, ktora dmucha
Z tylu turbiny jest wezyk, ktory wpina sie do np zaworka n75 w dieslu czy DV w benzynie i/lub do czujnika doladowania a stad dalej trojniczkiem do wastegate.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Dziekuje serdecznie.
Jak dojdzie ta z bezyny to wrzuce fotki to moze cos sie wiecej dowiem na jej temat.
Narazie to ta z Dieselka jest prawie w idealnym stanie. Tez wrzuce foto. Tak wczoraj z kumplem to oglądalismy i stąd sie wzieło powyzsze pytanie
I pytanko mam znowu do znawców tematu.
Na trzeciej fotce obok krócca do smarowania jest takie wolne miejsce na 2 sróbki m6
Co tam powinno byc??
I jak poznac ktorędy doprowadza sie olej a którędy jest powrót??
Jutro dam pare namiarow które wyczytałem z niej ale zapomniałem tej kartki
Moze ktos bedzie wiedzial o jakis parametrach cos
Dzieki. po numerach tej turbinki doszedlem ze ten wolny owal to chłodzenie cieczą i znowu sredniointeligentne pytanie gdzie jest powrot?? Bo chyba nie tym przewodem co jest do niej przykręcony?
Sław71 w tej wiedziałem własnie tylko ta druga jest taka jakas inna ale jak z gory to git.
Aha teraz z innych gratów czy IC ma duze znaczenie bo mam od Iveco Turbo Daily taki dlugi dosyc czy lepiej pakowac taki jak np w vento TDI??
Aha teraz z innych gratów czy IC ma duze znaczenie bo mam od Iveco Turbo Daily taki dlugi dosyc czy lepiej pakowac taki jak np w vento TDI
ma duże znaczenie,nie wiem czy to warto wsadzać od iveco(shakur chyba miał od iveco i strasznie trzeba rzeźbić) ,oryginał od TDI jest mały ( przy nadkolu ) ja mam od megane 1.9 dci i taki podchodzi nawet z klimą,bo jak masz klimę to robi się problem z miejscem na FMIC.
Marek81l napisał/a:
po numerach tej turbinki doszedlem ze ten wolny owal to chłodzenie cieczą
jak masz foto tabliczki znamionowej to wrzuć ,zobaczymy.Są turbiny chłodzone cieczą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum