Mam pytanie ostatnio ściągnąłem sobie przednie prawe koło,żeby wyciągnąć czujnik absu i zauważyłem: tzn chciałem sprawdzić czy amorek ma luz,więc złapałem za tarcze hamulcową od dołu i podniosłem całość bez problemu do góry.mogę nim do góry pukać swobodnie czy to oznacza że mam walnięty amorek???
Silnik: 1,9 diesel Pomógł: 41 razy Wiek: 41 Dołączył: 27 Mar 2009 Posty: 3076 Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2010-11-20, 20:06
To, że nim tak ruszasz, to oznacza że masz do wymiany poduszki amortyzatorów, przy okazji wymień łożyska. Bo nie jest możliwe że możesz ścisnąć sprężynę podnosząc za tarcze.
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2010-11-21, 23:21
mały luz nie jest wskazaniem do wymiany poduszek - jest po prostu dopuszczalny. Należy raczej kierować się tym jak wysoko nad kielich wystaje talerzyk amortyzatora, w aucie postawionym na kołach, jak już ponad 1 cm albo sa głuche stuki na nierównościach to trzeba wymianę planować, żeby w koncu nie wywaliło maski do góry.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum