no wiec tak.. jechałem wczoraj i zaczęła mi migać i pipczeć kontrolka od oleju. zjechałem więc na bok, zgasiłem silnik i po jakimś czasie znów odpaliłem. kontrolka sie nie paliła ale silnik zaczal chodzic jak w starym polonezie. dojechalem jakis kilometr pod dom i zadzwonilem do mechanika, ktory przyjechal i stwierdzil, ze cos tam sie przytarlo. odstawilem mu rano samochod i wlasnie przed chwila dzwonil, ze silnik do naprawy lub wymiany bo tloki i pierscienie poszly sie je***
Silnik: 2GT ADY LPG Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 27 Lis 2009 Posty: 474 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2010-12-03, 20:05
Temat wiele razy poruszany. Wystarczy poszukać. Jeżeli tylko tłoki i pierścienie to może naprawiać. nie jestem mechanikiem i nie orientuje się w kosztach. Ostatnio kolega Ventylek86 na powrocie ze zlotu miał przytarte panewki.
http://img230.imageshack.us/gal.php?g=hpim0895.jpg http://forum.vwvento.org/...=asc&start=1435
Kolega Radziel500 swój remontował. Ja wymieniałem ale u mnie głowica do robienia była.
u mnie glowica juz tez chyba byla do zrobienia :/ a to normalne ze wlasciwie to wszystko w ciagu tygodnia sie stalo? ze po przejechaniu ok 800 km caly olej przepalil do ostatniej kropli?
znalazlem silnik za 500, mechanik ma pojechac jeszcze i go sprawdzic. przelozy mi go za 300 no i jeszcze wszystkie filtry i paski wiec troche ponad tysiac wyjdzie mnie nowy silnik. stary dostał tak po dupie, że podobno zbyt duzo trzeba zrobic zeby go naprawic i zwyczajnie sie nie oplaca.
silnik wymieniony byly dwie proby bo jeden okazal sie do bani i musielismy szukac drugiego. Powiedzcie mi Panowie teraz jak moge sprawdzic jaki to jest silnik? Bo mam dziwne wrazenie, ze jest mocniejszy od mojego poprzedniego 1.8 ABS. No i jak to jest z tymi numerami silnika? trzeba gdzies zglosic zmiane silnika zeby pozniej zadnych problemow nie bylo?
silnik jest juz czescia wymienna wiec nic nie musisz zglaszac
a mocniejszy od ABS to moze byc juz tylko 2.0 ale to na pelnym juz wtrysku wiec napewno bys rozroznil moze poprostu jest w lepszym stanie
mozliwe, ale wiecie w jaki sposob moge sprawdzic jaki to jest silnik? a jezeli chodzi o stary to najprowdopodobniej bylo tak ze poszla pompa oleju i przez to caly silnik
silnik jest od passata b4, tam byly montowane AAM? ale z drugiej strony chyba niemozliwe jest, zebym czul taka roznice pomiedzy nawet starym 90 konnym a nowym 75 konnym i wydawalo mi sie ze jest mocniejszy. tak w ogole to gosciu mowil ze on moze miec 105 albo 115 koni, ale o 105 konnym silniku nic nie slyszalem a 115 to chyba juz 2 litrowe mialy
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2010-12-11, 07:54
Silników 1.8 było kilka....różniły się mocą..wizualnie w zasadzie niczym.
Najlepiej jest je rozpoznać za pomocą oznaczeń....
Ja np mam 90 konny motor i mam oznaczenie ABS i 6 cyfr
Tu masz tabelę silników 1.8:
Możesz mieć
AAM=75KM
ABS=90KM
ADZ=90KM
A gdzie tych nr szukać
Na bloku silnika w tym miejscu:
Na pierwszy rzut oka ich nie widać, ale po przetarciu mokrą szmatką i zbliżeniu tak wyglądają....tylko najpierw przetrzyj to miejsce mokrą szmatką bo inaczej nic nie zobaczysz
Numery silnika sa też na obudowie paska rozrządu
A to że czujesz poprawę mocy to raczej normalka skoro przesiadłeś się z zajechanego motoru na zdrowy. Poza tym nikt Ci raczej AAM-a nie wwalił, gdyz aby było możliwe śmiganie na tym motorze musiałbyś kompa wymienić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum