Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 06 Mar 2006 Posty: 137 Skąd: Jasło
Wysłany: 2007-03-15, 16:04 Zaciski
Zamierzam kupić sobie jakieś ładne aluski w najbliższym czasie i trzeba będzie pomalować zaciski od hamulców. I tutaj moje pytanko... są jakieś specjalne farby do tego celu?? Macie jakieś doświadczenia więc może ktoś mógłby jakąś (firmę) doradzić/odradzić...
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2007-03-15, 17:27
Ja malowałem czymś takim jak "stolochrom"-farba podkładowa którą można stosować bezpośrednio na rdzę, wystarczy usunąć tylko luźne, lekko przystające częśći skorodowanego metalu. Z perspektywy czasy mogę powiedzieć że to wybór doskonały. Farbo krótko schnie,w zasadzie po 20paru minutach jest już prawię sucha. Zaraz po nałożeniu robi się na malowanej powierzchni taka jakby warstwa gumy. Puszka litrowa kosztuje coś koło 30zł. Odradzam stosowanie zwykłem podkładówki za jakieś 5 czy 8zł bo poprostu po paru miesiącach wychodzi rdza. Ja malowałem zaciski i z tyłu bębny, kup;iłem kolor coś jakby połączenie bordowego i wiśniowego, niektórzy mnie nawet pytali czy to lakiernik malował w kolor nadwozia, super się dobrało z kolorem budy. Wiem że ta farba jest tez w kolorze srebrnym, zółtym, zielonym i jeszcze chyba jakimś...
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-07-27, 15:32
Teraz jak mam fele paskudnie wyglądają bębny z tyłu i zaciski z przodu. Paskudne, rude od rdzy. Jak i czym to pomalować żeby wytrzymywało temperaturę i nie odpadła farba. Widziałem jakieś spraye ale jakoś nie wierzę w ich cudowne właściwości... Polećcie coś dobrego co sami używaliście... Prosze o konkretnego producenta itp.
Czy naprawdę kupić hammeraita i już? Napewno łatwiej malować pędzelkiem jak sprayem ale i tak chyba powinno sie dokładnie oczyścić szczotką z rdzy...
Ja juz ponad rok mam hamerajta na zaciskach i bębnach (odczyściłem z powierzchownej rdzy) i trzyma się elegancko, żadnych odprysków, żadnych prześwitów rudego.
Z czystym sumieniem polecam!
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-07-28, 15:08
Tygrysisko napisał/a:
Farba STAROCHROM bordowy podkład jest prawie jak kolor mojego autka.
to fajne by było jakby własnie pod kolor nadwozia trafić. Musze w takim razie zabrac się za to, w ostateczności czerwony hammerait a najlepiej ten starochrom.
Wysłany: 2007-07-28, 23:04
spyro- obczaj fotki mojego samochodu w dziale nasze ventki- zdaje się że tam dosyć dobrze widać to malowanie. Jedynie jak słońce ostro świecie centralnie z boku to widać że farba jest trochę jaśniejsza od lakieru auta. A juz kilka osób sadziło że oddawałem bebny i zaciski do lakiernika żeby pod kolor pyknął. A ja po prostu w sklepie przypadkiem trafiłem na tą farbę
[ Dodano: 2007-07-29, 14:11 ]
Zrobiłem parę fotek które ukazują kolor i odcień tej farby.
[ Dodano: 2007-07-29, 14:13 ]
Trochę słońce świeciło centralnie w bęben i stąd mała różnica odcieni.
[ Dodano: 2007-07-29, 14:47 ]
A tak wygląda ta farba gdy promienie słoneczne już nie padają centralnie w bok auta.
Wysłany: 2007-07-30, 19:30
MAPET- fajnie mi hamulce pomalowałeś
Jeśli chodzi o czerwone to spoko, ale tak to bedzie wyglądało zaraz po pomalowaniu, a petem trzeba będzie często hamulce (zaciski, bębny) myć, a na bordo nie widać tak pyłu z klocków i brudu, Chodź i ja z raz w miesiącu przy myciu samochodu to i hamulce przetrę na mokro.
Wysłany: 2007-07-30, 22:17
laska404 napisał/a:
czerwone zaciski to pasują do czarnego EVO z felami 17", a nie do poczciwego sedana z 14"
no właśnie, mam wreszcie szesnachy i tak patrząc to do do Ventki nie ma co zakładać alusiek, sprzętu grającego itp itd. tylko jeździć na 13stkach i nie robić nic przy furce...
A powiem szczerze, że przekonała mnie ta czerwień w przeróbce Mapetowej i chyba będzie czerowono u mnie. Teraz tylko jakiś ładny dzień, bez deszczu i pucha Hamerraita pójdzie w ruch. Ile to schnie godzin, ta żeby można było założyć z powrotem fele na bębny?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum